Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groen Draadsel spreekt tot de verbeelding

Groen Draadsel spreekt tot de verbeelding

MIDDELBURG - Als klein meisje maakte ze van een oude PTT-postzak een tent voor haar Snoopyknuffels. Bregje de Heer zag altijd al verhalen in materialen. “Ik vond het leuk om het kerstspel na te spelen en te knutselen.” Met haar opleiding aan de HKU heeft ze het maken naar een professioneel niveau getild. Dankzij haar gloednieuwe webshop Groen Draadsel kan iedereen nu genieten van haar creaties.

Als leerling aan de Vrije School was Bregje de Heer jarenlang omringd door natuurlijke materialen. Zingen, toneel, schilderen en boetseren met bijenwas en klei waren belangrijke onderdelen van het lesprogramma. Haar beide ouders waren werkzaam in het onderwijs en altijd creatief bezig. “Na de havo besloot ik naar de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht te gaan. Een vriendin van mijn moeder woonde daar en had er een mooi atelier. Ik voelde me thuis in de stad.” Ze volgde de richting Autonome Vormgeving en was zodoende bezig met de niet toegepaste kunstvormen. “Van alles kun je iets moois maken. Zelfs van de manier waarop je de was ophangt of hoe je een boodschappenbriefje schrijft. Zodoende ben ik de kunst nooit kwijtgeraakt, ook al was ik er niet actief mee bezig toen de kinderen klein waren.” Bregje stopte met haar werk bij de Vleeshal toen ze kinderen kreeg. Als fulltime moeder gaf ze Leentje en Kees alle aandacht. “In 2018 ging ik als pedagogisch medewerker aan de slag bij de BSO van de Vrije School. Ik heb kinderen altijd fijn gezelschap gevonden en het was leuk om daar te werken.” Toen ze in 2021 een knobbeltje in haar borst ontdekte, bleek dat een tumor te zijn. Na anderhalf jaar behandelingen tegen borstkanker was ze genezen, maar de prikkelverwerking is niet meer geworden zoals het daarvoor was. “Een groepje van vijf mensen in een huiskamer is me al te veel. Terug naar de BSO lukte niet. In overleg met de bedrijfsarts ging ik kijken wat ik dan wel kon en wilde.”

Boomstamtas
Lang geleden kocht Bregje een handtasje voor kinderen. Het was een soort boomstammetje waar je spulletjes in kon doen. “Dat tasje heb ik nog steeds. Ik weet nog dat ik het zag en dacht: wat leuk, dat wil ik ook maken, maar dan voor volwassenen.” Tijdens haar gesprek met de bedrijfsarts kwam haar liefde voor het maken aan bod. Het idee om een eigen webshop te beginnen was geboren. “Ik vind het fijn om geconcentreerd bezig te zijn en de tijd te nemen. Er gaan veel werkuren in de dingen die ik maak. Dat vind ik mooi, want zo groeit iets. Iedere centimeter gaat door mijn vingers.” Het boomstammentasje inspireerde haar tot het maken van tassen met een natuurlijk element. Daar gebruikt ze graag bijzondere stoffen voor. Zo bezoekt ze regelmatig kringloopwinkels opzoek naar mooie lappen, zoals toeristische theedoeken. Die zijn, in tegenstelling tot ‘gewone’ theedoeken, beeldend en hebben een compositie waarover is nagedacht. “De verschillende afbeeldingen vormden samen één geheel. Als ik daar iets van wil gebruiken, moet ik keuzes maken. Welk stukje wel, welk stukje niet. Het ontwerp van de tas die ik wil maken speelt mee, maar het is de stof die leidend is waar ik me door laat inspireren. Het is een boeiend en verrassend proces.” Naast tassen maakt Bregje ook paddenstoelen van vilt. Hoewel het een tijdrovend werkje is om zelf vilt te maken, doet Bregje het graag. Plukjes wol beweegt ze zachtjes door warm water met geraspte zeep. “Iedere paddenstoel is uniek. Ik maak er ook vilten speelmatjes als landschap bij. Met de kabouters kun je verhaaltjes spelen of bijvoorbeeld een seizoenstafel inrichten.”

Plezier beleven aan het maken
Groen Draadsel is de naam van de webshop. Draadsel is de denkbeeldige kronkel die alles met elkaar verbindt. En draad is ook daadwerkelijk het basismateriaal waarmee alle voorwerpen in elkaar zet wordt. Groen is de kleur van bos en van buiten, van een wereld waar Bregje in haar ontwerpen graag naar verwijs. Daarnaast staat groen natuurlijk voor verantwoord omgaan met de wereld om ons heen. “Sinds de lente van 2022 werk ik aan een voorraad voor mijn webshop. Het eerste jaar kon ik zo weinig prikkels hebben dat ik geen muziek draaide als ik bezig was. Nu gaat het beter met me en kan ik ook de praktische kant van een webshop uitvoeren. Foto’s maken van de producten, een website onderhouden en verpakkingen maken. Eerst werd ik onrustig van die dingen, nu heb ik er plezier in. Regelmatig ga ik naar het bos om de paddenstoelen en kabouters in de natuur te fotograferen of met modellen die mijn tassen dragen. De verzendenveloppen maak ik ook zelf, van oude filmposters. Door alles op mijn eigen manier te doen, blijft het interessant en hoop ik dat mijn klanten er net zoveel plezier aan beleven als ik.”

www.groendraadsel.nl  

Meer uit Middelburg

Meedenken over de Noordwestroute

Er speelt veel rond verkeersstructuur in het noordwesten van Walcheren, oftewel de Noordwestroute. De leefbaarheid in de dorpen staat onder druk door overlast van doorgaand verkeer. Op dagen dat er veel toeristen komen, is dit nog erger. Er is geen simpele oplossing voor handen. Het oplossen van een probleem in het ene dorp kan zorgen voor extra overlast in een ander dorp. 

14 uur geleden
Traumahelikopter ingezet bij botsing tussen twee fietsers in Veere

VEERE - Bij een aanrijding op een fietspad in Veere is zaterdag aan het einde van de ochtend een traumahelikopter ingezet. Hierbij raakte zeker één persoon gewond.

16 uur geleden
Dronken Middelburger met rijverbod weer gepakt op scooter

MIDDELBURG - Een dronken Middelburger (36) is vrijdagmorgen vroeg aangehouden voor rijden op zijn scooter, terwijl hij een rijverbod heeft. Hij werd gepakt op de Beenhouwerssingel in zijn woonplaats.

1 dag geleden
Activiteiten tijdens Dag van Europa in de ZB

Op donderdag 9 mei 2024 (Hemelvaartsdag) wordt de Dag van Europa gevierd, het feest van vrede en eenheid in Europa. De ZB viert dit op woensdagmiddag 8 mei 2024, van 13.00 tot 16.45 uur, met diverse activiteiten voor jong en oud. De Dag van Europa wordt dit jaar gekoppeld aan het Eurovisiesongfestival.  

1 dag geleden
Dodenherdenking gemeente Veere

DOMBURG - Op 4 mei staat de gemeente Veere stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De gemeente Veere faciliteert en ondersteunt de dodenherdenking op verschillende locaties. De programma's van de 4 mei herdenkingen per kern zijn te vinden op de website van de gemeente Veere.  

1 dag geleden
Dodenherdenking Middelburg en Arnemuiden

MIDDELBURG - Op zaterdag 4 mei vindt in Middelburg en Arnemuiden de dodenherdenking plaats. In Middelburg op het Abdijplein en in Arnemuiden op de algemene begraafplaats aan de Radermacherstraat.

1 dag geleden
Gedetineerde vernielt celdeur Torentijd Middelburg

MIDDELBURG - Meerdere eenheden van de politie zijn woensdagavond ingezet bij een incident in gevangeniscomplex Torentijd in Middelburg. Volgens de politie had een gevangene zijn celdeur beschadigd. 

2 dagen geleden