Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Groeiend Bevelands toerisme biedt kansen'

'Groeiend Bevelands toerisme biedt kansen'

NIEUWDORP - Ongeveer vijftig ondernemers uit de vrijetijdssector en Bevelandse wethouders en gemeenteambtenaren lieten zich woensdag in het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp bijpraten over de ontwikkelingen in het toerisme op de Bevelanden. ‘Met een besteding van 150 miljoen euro per jaar door alleen al de verblijfstoeristen op de Bevelanden is het een sector van belang’, schrijft de gemeente Borsele in een gezamenlijk persbericht. ‘En er liggen zeker nog kansen. Maar hoe verzilver je die?’

De bijeenkomst is georganiseerd door de Bevelandse gemeenten Goes, Borsele, Noord-Beveland, Kapelle en Reimerswaal en stond in het teken van verbinden en samenwerken. ‘Dat moeten we zeker ook over de gemeentegrenzen heen doen.’ Wethouder Stephan van Belzen van de gemeente Noord-Beveland: “De Bevelanden heeft toeristisch gezien veel bijzondere parels. Het is een uitdaging om deze parels zo te gebruiken en te koppelen dat een ‘dagje op de Bevelanden’ een unieke ervaring wordt.”

Toename

Dat het toerisme een belangrijke sector is, bleek ook uit een presentatie van het Kenniscentrum Kusttoerisme. ‘Tijdens de coronacrisis hebben de Nederlanders Zeeland herontdekt en ook de Belgen en Duitsers weten ons weer massaal te vinden. De verwachting is dat het toerisme in Zeeland tot 2030 met vijftig procent zal toenemen.’

Die toename is niet alleen positief. ‘De inwoners zijn niet altijd blij met de enorme drukte, met name in het hoogseizoen. Het is volgens de aanwezigen dan ook belangrijk om het belang van het toerisme voor bijvoorbeeld de leefbaarheid en de economie goed uit te leggen. Want het is in de zomer inderdaad erg druk bij de bakker, maar het is ook dankzij die drukte dat diezelfde bakker in het dorp kan blijven bestaan. Het is dus zoeken naar een goede balans.’

‘Food’

Voor een ‘dagje Bevelanden’ kunnen verhaallijnen worden ontwikkeld. ‘De rondleiding door het Bevrijdingsmuseum door een enthousiaste eigenaar Stef Traas maakte de meerwaarde van een verhaallijn direct duidelijk. Het onderwerp komt meer tot leven en er kunnen makkelijk koppelingen gelegd worden. Koppelingen tussen verschillende onderwerpen, maar ook naar verleden, heden en toekomst. Wat de Bevelanden verbindt en uniek maakt is de aanwezigheid van ‘food’ op allerlei manieren. Dit is dan ook het thema van de eerste verhaallijn die verder uitgewerkt gaat worden.’

Tijdens de bijeenkomst werd volgens de organisatie duidelijk dat het groeiend aantal toeristen kansen biedt. ‘Het verbinden van de Bevelandse parels is een manier om die kansen te verzilveren. Maar zo zijn er vast nog meer.’ Daarover willen de Bevelandse gemeenten graag met de ondernemers in gesprek blijven. De volgende netwerkbijeenkomst vindt nog voor de zomer plaats, op een locatie waar men niet om het thema ‘food’ heen kan.

Meer uit Beveland

Aan de kekentafel bij Luna Heuvingh en Esther Beunis

Ze kenden elkaar al langer maar de liefde sloeg een jaar of tien geleden pas echt over achter de bar bij café Seventy-Seven in Middelburg. Toen gingen ze nog samen op boevenpad, nu zijn ze bezig met opstarten van Marie Bio Strandkot op het natuurstrand van Oostkapelle. Een strandtent waar uitsluitend met biologische en lokale producten gewerkt gaat worden. Van het land naar het strand, dat is het idee. Esther: 'Bij een cappuccino krijg je melk van de koeien van de boerderij achter de duinen.'

8 uur geleden
Motorrijder raakt gewond bij ongeval op de N665

HEINKENSZAND - Een motorrijder is vrijdagavond gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de N665 ter hoogte van Heinkenszand. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

11 uur geleden
Weekendweer: zondag stevige (onweers)buien

REDACTIE - Zaterdag is er veel bewolking en valt vooral 's ochtends regen. Later op de dag wordt het regionaal droger en kan de zon nog even doorbreken. Het wordt 17 tot 21 graden. Zondag start juist droog met zon, later op de dag neemt de kans op onweersbuien toe. Met 20 tot 23 graden is het wat warmer.

11 uur geleden
Auto in sloot Westerscheldetunnelweg Borssele

BORSSELE - Bij de Westerscheldetunnelweg (N62) in Borssele is vrijdagmiddag een auto in een sloot terecht gekomen. Eén persoon is gewond geraakt. De hulpdiensten zijn ter plekke.De alarmcentrale stuurde onder meer enkele brandweerwagens op pad nadat rond 14.30 uur melding was gemaakt van een voertuig dat te water was geraakt tussen de Westerscheldetunnel en het tolplein bij Borssele. Ter plaatse bleek een auto in een sloot te liggen. De inzet van de opgeroepen brandweerduikers bleken niet nodig te zijn.De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) meldde rond 15.00 uur dat de bestuurder uit het voertuig was en dat de persoon aanspreekbaar was. Het slachtoffer wordt overgedragen aan de ambulancedienst. Voor zover bekend is de persoon niet ernstig gewond geraakt. Volgens de politie is het ongeluk veroorzaakt door aquaplaning.In verband met het ongeval is er tussen de Oostbuis (rijrichting Borssele) en het tolplein van de Westerscheldetunnel één rijstrook afgesloten. Een berger is opgeroepen om de auto te takelen.

1 dag geleden
Jarig Ovezande klaar voor 42e editie van Klomppop

OVEZANDE - In jubilerend Ovezande - het dorp bestaat 700 jaar - begint vrijdag de 42e editie van Klomppop. Op sportterrein De Fazant klinkt tot en met zondag (26 mei) veel muziek, er is straattheater en er zijn voor jong en oud veel extra activiteiten.

1 dag geleden
Bevelandse muziekverenigingen houden play-in voor leerling-muzikanten in Kapelle

KAPELLE - Om leerling-muzikanten extra te enthousiasmeren voor muziek bundelt een aantal muziekverenigingen in Noord- en Zuid-Beveland de krachten. Dat resulteert in een play-in op 15 juni in Kapelle. De derde editie inmiddels.

1 dag geleden
100-jarige Lena Marcusse uit Colijnsplaat bedolven onder cadeaus

COLIJNSPLAAT - "Nog nooit bezocht ik een 100-jarige die zóveel cadeautjes had gekregen", zei burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland donderdag in de versierde huiskamer van zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat, waar Lena Marcusse het stralende middelpunt was. Rian Krijger had voor de jarige een oproep voor cadeautjes op Facebook gezet en daaraan is massaal gehoor gegeven.

2 dagen geleden