
Griepprik waarschijnlijk minder effectief dan gewenst
BILTHOVEN (ANP) - De griepprik die dit seizoen is verstrekt, beschermt waarschijnlijk niet helemaal tegen de griepvirussen die zich nu (zullen) voordoen. Dat constateert gezondheidsinstituut RIVM. Hoeveel minder de prik beschermt dan gewenst, is nog niet duidelijk.
Er lijkt op dit moment veel minder griep voor te komen dan in de winters zonder corona, maar dat kan veranderen, met name als de samenleving weer op gang komt en zich meer onderlinge contacten voordoen. Dan kan de impact op bijvoorbeeld de zorg toch groot zijn, aldus het RIVM.
Griep kan immers heel lelijk uitpakken. "Het is heel lastig om te zeggen wat er gaat gebeuren", aldus epidemioloog Rianne van Gageldonk- Lafeber, hoofd Respiratoire Infecties van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM. "Maar we volgen de ontwikkelingen op de voet."
Verschillende virussen
In heel Europa is weinig griep, alleen in Frankrijk en Zweden komt de ziekte volgens Van Gageldonk al weer wat vaker voor. Rond de jaarwisseling gingen, volgens data van de speciale peilstations, in ons land nog maar zes op de 100.000 mensen met griepachtige klachten naar de huisdokter. RIVM en Erasmus MC onderzoeken griepvirusmonsters van mensen met griepklachten in hun labs. Ze zagen dat de eigenschappen van de virussen verwerkt in de huidige prik "enigszins" afwijken van de virussen die dit seizoen het vaakst de kop opsteken.
Er zijn heel veel verschillende griepvirussen. In februari van elk jaar kijken wetenschappers op welke griepvirussen de komende winter moet worden gerekend. Vier van die virussen worden dan (in onschadelijke stukjes ervan) in de aanstaande griepprik verwerkt zodat een gevaccineerde beter tegen de ziekte gewapend is. Maar in de tijd tot het najaar, waarin 60-plussers en kwetsbaren voor de griepprik worden opgeroepen, kunnen deze virussen zich nog wel verder ontwikkelen. Daardoor kan het vaccin minder effectief worden.
Mismatch
Een zogenoemde 'mismatch" tussen prik en de voorkomende virussen heeft zich vaker voorgedaan. Tijdens de grote griepepidemie van 2017/2018 bleek er een type dominant waarop niet gerekend was. Toen zaten er echter nog maar drie virussen in het vaccin.
De doelmatigheid van de prik hangt ook af van hoeveel virussen rondwaren. Het was al wel bekend dat het voor de winter van 2021/2022 lastig was om een goede voorspelling te maken van de te verwachten virussen. Door de coronamaatregelen die afgelopen twee jaar tot meer hygiëne en minder reizen hebben geleid, kon ook de griep zich moeilijk verspreiden. Daardoor was het ook moeilijker om informatie voor de nieuwe prik te vergaren.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
11 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.
16 uur geledenEDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.
4 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".
1 week geleden