Griepprik waarschijnlijk minder effectief dan gewenst
BILTHOVEN (ANP) - De griepprik die dit seizoen is verstrekt, beschermt waarschijnlijk niet helemaal tegen de griepvirussen die zich nu (zullen) voordoen. Dat constateert gezondheidsinstituut RIVM. Hoeveel minder de prik beschermt dan gewenst, is nog niet duidelijk.
Er lijkt op dit moment veel minder griep voor te komen dan in de winters zonder corona, maar dat kan veranderen, met name als de samenleving weer op gang komt en zich meer onderlinge contacten voordoen. Dan kan de impact op bijvoorbeeld de zorg toch groot zijn, aldus het RIVM.
Griep kan immers heel lelijk uitpakken. "Het is heel lastig om te zeggen wat er gaat gebeuren", aldus epidemioloog Rianne van Gageldonk- Lafeber, hoofd Respiratoire Infecties van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM. "Maar we volgen de ontwikkelingen op de voet."
Verschillende virussen
In heel Europa is weinig griep, alleen in Frankrijk en Zweden komt de ziekte volgens Van Gageldonk al weer wat vaker voor. Rond de jaarwisseling gingen, volgens data van de speciale peilstations, in ons land nog maar zes op de 100.000 mensen met griepachtige klachten naar de huisdokter. RIVM en Erasmus MC onderzoeken griepvirusmonsters van mensen met griepklachten in hun labs. Ze zagen dat de eigenschappen van de virussen verwerkt in de huidige prik "enigszins" afwijken van de virussen die dit seizoen het vaakst de kop opsteken.
Er zijn heel veel verschillende griepvirussen. In februari van elk jaar kijken wetenschappers op welke griepvirussen de komende winter moet worden gerekend. Vier van die virussen worden dan (in onschadelijke stukjes ervan) in de aanstaande griepprik verwerkt zodat een gevaccineerde beter tegen de ziekte gewapend is. Maar in de tijd tot het najaar, waarin 60-plussers en kwetsbaren voor de griepprik worden opgeroepen, kunnen deze virussen zich nog wel verder ontwikkelen. Daardoor kan het vaccin minder effectief worden.
Mismatch
Een zogenoemde 'mismatch" tussen prik en de voorkomende virussen heeft zich vaker voorgedaan. Tijdens de grote griepepidemie van 2017/2018 bleek er een type dominant waarop niet gerekend was. Toen zaten er echter nog maar drie virussen in het vaccin.
De doelmatigheid van de prik hangt ook af van hoeveel virussen rondwaren. Het was al wel bekend dat het voor de winter van 2021/2022 lastig was om een goede voorspelling te maken van de te verwachten virussen. Door de coronamaatregelen die afgelopen twee jaar tot meer hygiƫne en minder reizen hebben geleid, kon ook de griep zich moeilijk verspreiden. Daardoor was het ook moeilijker om informatie voor de nieuwe prik te vergaren.
Meer uit Gezond
NIEUWEGEIN (ANP) - "Zorgprofessionals zijn opnieuw geen prioriteit voor het nieuwe kabinet", constateert de organisatie van verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 op Prinsjesdag. "Ook dit keer is er geen extra loonruimte om de salarisachterstanden bij verpleegkundigen en verzorgenden weg te werken".
10 uur geledenUTRECHT/DEN HAAG (ANP) - In de plannen van het kabinet zijn "veel ambitie" en ook "concrete maatregelen" op het gebied van de ouderenzorg te zien. Zo reageert Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties.
10 uur geledenAMSTERDAM/DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "zwijgt in alle toonaarden" over kanker terwijl er in 2032 naar verwachting in ons land 165.000 nieuwe kankerdiagnoses zullen worden gesteld, aldus KWF Kankerbestrijding op Prinsjesdag. Intussen wordt er fors bezuinigd op wetenschap, terwijl onderzoek naar bestrijding van de ziekte hard nodig is.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema wil "even de tijd" hebben om de zorgbeloftes die zij maakt in te lossen, zegt zij tegen de NOS. Ze herhaalt de beloftes dat zij het eigen risico wil verlagen, het arbeidstekort in de zorg wil terugdringen, en van streekziekenhuizen het "fundament van de zorg" wil maken.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in verband met een ernstige ziekte of handicap veel extra kilometers maken, kunnen daar vanaf volgend jaar veel makkelijker belastingaftrek voor krijgen. Zij mogen 23 cent per kilometer aftrekken, en daarnaast een vast bedrag van 925 euro.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag hoopt met diverse maatregelen de lage vaccinatiegraad in delen van de stad omhoog te krijgen. Verloskundigen van vijf praktijken gaan vanaf nu zelf kinkhoestvaccins aanbieden aan vrouwen die 22 weken zwanger zijn. De jeugdgezondheidszorg gaat bovendien in oktober op een middelbare school alsnog de standaard kindervaccinaties aanbieden aan scholieren die deze niet hebben gekregen. Het gemeentebestuur noemt het zelf "scherpe maatregelen".
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Ongeveer 36.000 mensen hebben vorige week zelf een afspraak gemaakt voor een nieuwe vaccinatie tegen het coronavirus. Een week eerder waren er 32.000 nieuwe afspraken gemaakt en de week daarvoor zo'n 13.000. Volgens GGD GHOR Nederland zijn nu in totaal zo'n 81.000 afspraken gemaakt voor de prikronde, die maandag is begonnen.
1 dag geleden