
Griepprik waarschijnlijk minder effectief dan gewenst
BILTHOVEN (ANP) - De griepprik die dit seizoen is verstrekt, beschermt waarschijnlijk niet helemaal tegen de griepvirussen die zich nu (zullen) voordoen. Dat constateert gezondheidsinstituut RIVM. Hoeveel minder de prik beschermt dan gewenst, is nog niet duidelijk.
Er lijkt op dit moment veel minder griep voor te komen dan in de winters zonder corona, maar dat kan veranderen, met name als de samenleving weer op gang komt en zich meer onderlinge contacten voordoen. Dan kan de impact op bijvoorbeeld de zorg toch groot zijn, aldus het RIVM.
Griep kan immers heel lelijk uitpakken. "Het is heel lastig om te zeggen wat er gaat gebeuren", aldus epidemioloog Rianne van Gageldonk- Lafeber, hoofd Respiratoire Infecties van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM. "Maar we volgen de ontwikkelingen op de voet."
Verschillende virussen
In heel Europa is weinig griep, alleen in Frankrijk en Zweden komt de ziekte volgens Van Gageldonk al weer wat vaker voor. Rond de jaarwisseling gingen, volgens data van de speciale peilstations, in ons land nog maar zes op de 100.000 mensen met griepachtige klachten naar de huisdokter. RIVM en Erasmus MC onderzoeken griepvirusmonsters van mensen met griepklachten in hun labs. Ze zagen dat de eigenschappen van de virussen verwerkt in de huidige prik "enigszins" afwijken van de virussen die dit seizoen het vaakst de kop opsteken.
Er zijn heel veel verschillende griepvirussen. In februari van elk jaar kijken wetenschappers op welke griepvirussen de komende winter moet worden gerekend. Vier van die virussen worden dan (in onschadelijke stukjes ervan) in de aanstaande griepprik verwerkt zodat een gevaccineerde beter tegen de ziekte gewapend is. Maar in de tijd tot het najaar, waarin 60-plussers en kwetsbaren voor de griepprik worden opgeroepen, kunnen deze virussen zich nog wel verder ontwikkelen. Daardoor kan het vaccin minder effectief worden.
Mismatch
Een zogenoemde 'mismatch" tussen prik en de voorkomende virussen heeft zich vaker voorgedaan. Tijdens de grote griepepidemie van 2017/2018 bleek er een type dominant waarop niet gerekend was. Toen zaten er echter nog maar drie virussen in het vaccin.
De doelmatigheid van de prik hangt ook af van hoeveel virussen rondwaren. Het was al wel bekend dat het voor de winter van 2021/2022 lastig was om een goede voorspelling te maken van de te verwachten virussen. Door de coronamaatregelen die afgelopen twee jaar tot meer hygiëne en minder reizen hebben geleid, kon ook de griep zich moeilijk verspreiden. Daardoor was het ook moeilijker om informatie voor de nieuwe prik te vergaren.
Meer uit Gezond
ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.
1 dag geledenALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".
2 dagen geledenASSEN (ANP) - Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldde donderdag dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen voor een gezond gewicht. De kracht zit hem in samenwerking tussen alle betrokken instanties, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp."
2 dagen geledenASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldt dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".
2 dagen geleden