
Griepepidemie vlakt volgens gegevens van huisartsen weer af
UTRECHT (ANP) - Het aantal door huisartsen geregistreerde griepgevallen vlakt af. Cijfers die onderzoeksinstituut Nivel hierover bijhoudt, liggen nu drie weken ongeveer op hetzelfde niveau. In 62 procent van de monsters die huisartsen afgelopen week afnamen bij patiënten, werd een influenzavirus gevonden in het laboratorium van het RIVM. Zo'n percentage is "typisch voor griepepidemieën in Nederland", aldus het Nivel.
De wekelijkse steekproef van huisartsen bestaat uit tientallen monsters. Verder registreren zo'n 45 praktijken in het land hoeveel mensen zich melden met 'influenza-achtige' klachten. Die gegevens worden vervolgens vertaald naar een grotere groep. Volgens de Nivel-rapportage die woensdag verscheen, zijn per 100.000 inwoners afgelopen week 42 mensen naar de huisarts gegaan met griepachtige klachten. Dat aantal ligt in dezelfde orde van grootte als in de twee weken ervoor.
Samen met het Erasmus MC kondigden RIVM en Nivel op 16 maart officieel af dat sprake is van een griepepidemie. Normaal verdient een griepgolf pas die naam als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepachtige verschijnselen en minstens 10 procent van deze mensen het influenzavirus heeft.
Epidemie
De huidige cijfers liggen dus duidelijk onder de gebruikelijke 'epidemische grens'. Toch oordelen de instituten dat sprake is van een epidemie, omdat ze inschatten dat nu minder mensen naar de huisarts gaan met griepverschijnselen dan tijdens eerdere griepgolven. Dat heeft alles te maken met de coronapandemie.
"De klachten van griep lijken namelijk erg op die van het coronavirus en veel mensen met griepachtige klachten zullen naar een GGD-teststraat gaan of doen een zelftest", verklaart het Nivel.
Het aantal griepgevallen begon te stijgen nadat alle coronamaatregelen werden losgelaten. Sindsdien hebben mensen meer en nauwer contact met elkaar en dat geeft ook andere luchtwegvirussen meer kansen om zich te verspreiden.
Meer uit Gezond
DEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
6 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).
1 week geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.
1 week geleden