
Griepepidemie begonnen
UTRECHT (ANP) - In Nederland is een griepepidemie begonnen. Dat melden onderzoeksinstituut Nivel en gezondheidsinstituut RIVM.
Eerder hadden minder mensen griep dan in tijden voor corona, waarschijnlijk als gevolg van de maatregelen tegen Covid, die ook tegen besmetting met een griepvirus werkten. Nu veel maatregelen zijn losgelaten, hebben mensen weer meer contact met anderen en kan ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toenemen, zeggen Nivel en RIVM.
De afgelopen periode nam het aantal mensen met griep al flink toe. Vorige week werd er in nog meer keel- en neusmonsters een influenzavirus gevonden, blijkt uit gegevens van Nivel, gezondheidsinstituut RIVM en Erasmus MC. Afgelopen week werd in ruim de helft van de monsters een influenzavirus gevonden.
Lastig
"We spreken in het algemeen over een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepachtige verschijnselen en minstens 10 procent van deze mensen het influenzavirus heeft" , legt Nivel uit.
Deze winter is het volgens de organisatie wel lastig om te bepalen of er sprake is van een griepepidemie, zegt Nivel. "De klachten van griep lijken namelijk erg op die van het coronavirus en veel mensen met griepachtige klachten zullen naar een GGD-teststraat gaan of doen een zelftest. Er gaan daardoor minder mensen met luchtweginfecties naar de huisarts dan vorige jaren."
Sinds november 2021 wordt echter een deel van de monsters uit coronateststraten door het RIVM onderzocht op aanwezigheid van griepvirussen. "De stijging van het aantal griepvirussen zien we dan ook niet alleen in de huisartsenpraktijk, maar ook bij de GGD-teststraten. En ook laboratoria en ziekenhuizen geven een stijging aan", aldus de onderzoekers.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
14 uur geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 dag geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
3 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geleden