Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griekse premier waarschuwt voor risico op branden in de zomer

Griekse premier waarschuwt voor risico op branden in de zomer

ATHENE (ANP/RTR/AFP) - De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft gewaarschuwd dat zijn land door het risico op natuurbranden een "gevaarlijke" zomer tegemoet gaat. Er is sprake van droogte en harde wind en dat betekent dat vlammen snel om zich heen kunnen grijpen.

Afgelopen weekend braken al tientallen branden uit in Griekenland. Het ging onder meer om twee branden bij Athene. Een 45-jarige man overleed toen hij probeerde te vluchten voor het vuur in Stamata, naar verluidt aan de gevolgen van een hartinfarct. Ook gingen huizen en voertuigen in vlammen op.

De brandweer maakte maandag bekend dat de branden bij de hoofdstad onder controle zijn. Mitsotakis prees het optreden van de brandweerlieden, maar voorspelde tijdens kabinetsberaad dat de "zwaarste tijden" deze zomer nog moeten komen. De premier zei dat de weersomstandigheden in de droge maand juni erg problematisch waren.

Griekenland werd vorig jaar tijdens de zomer ook al opgeschrikt door uitslaande en soms dodelijke branden. Die troffen onder meer het onder toeristen populaire eiland Rhodos, waar ook Nederlandse vakantiegangers in veiligheid gebracht moesten worden. De autoriteiten hebben dit jaar uitgebreide voorbereidingen getroffen om nieuwe branden het hoofd te kunnen bieden.

Meer uit Buitenland

Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

2 minuten geleden
Zondag was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten

LONDEN (ANP) - 21 juli, afgelopen zondag, is de warmste dag ooit geregistreerd. De gemiddelde temperatuur wereldwijd bedroeg 17,09 graden. Dat komt dinsdag naar voren uit de dagelijkse metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. Het oude record was 17,08 graden op 6 juli vorig jaar. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden.

8 minuten geleden
Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

1 uur geleden
Harris houdt eerste campagnebijeenkomst in Milwaukee

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris houdt dinsdag haar eerste campagnebijeenkomst. Deze vindt plaats in de stad Milwaukee.

1 uur geleden
Colombiaans verbod op stierenvechten treedt in werking

BOGOTA (ANP/AFP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de eerder opgestelde wet die stierenvechten verbiedt, in werking gezet. Hij zei blij te zijn dat het doden van dieren als vermaak niet meer is toegestaan. Stierenvechten was eerder in de wet verankerd als cultureel erfgoed.

2 uur geleden
Bijna 2600 arrestaties tijdens protesten Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 2600 arrestaties verricht tijdens de recente protesten in het land, meldt persbureau AFP na een telling. Jongeren gaan er al weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over de herinvoering van een systeem dat overheidsbanen reserveert voor bepaalde groepen.

3 uur geleden
Bijna 160 doden door aardverschuivingen in Ethiopië

ADDIS ABEBA (ANP/RTR/AFP) - Het dodental na twee aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar 157, meldt een regeringsfunctionaris. Eerder was al duidelijk geworden dat tientallen mensen waren overleden.

4 uur geleden