Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greta Thunberg kritisch op voortgang vijf jaar na Parijsakkoord

Greta Thunberg kritisch op voortgang vijf jaar na Parijsakkoord

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft zich in een video kritisch uitgelaten over landen die het klimaatakkoord van Parijs hebben ondertekend. Volgens Thunberg hebben de landen vijf jaar na dato nog te weinig gedaan om echt een verschil te maken.

"Er is veel gebeurd sinds 2015, maar de actie die we nodig hebben, is nog lang niet in zicht", zegt de Zweedse. In Parijs werd afgesproken dat de opwarming van de aarde beperkt moest blijven tot gemiddeld 2 graden Celsius. Volgens de Verenigde Naties koerst de wereld met de huidige uitstoot af op een opwarming van 3 graden Celsius.

"We gaan nog steeds snel de verkeerde kant op. De mensen die de beslissingen nemen verspillen allemaal kostbare tijd door mazen in de wet te vinden en loze woorden te spreken", aldus Thunberg.

"Onze hoop is gericht op de mensen, het volk. Zij kunnen het verschil maken", stelt Thunberg verder. De 17-jarige activist zegt geen vertrouwen te hebben in de wereldleiders.

Zaterdag is het vijf jaar geleden dat het klimaatakkoord van Parijs werd getekend. Wereldwijd vinden er 2500 demonstraties plaats voor meer actie tegen klimaatverandering, veel bijeenkomsten zijn online vanwege het coronavirus.

Meer uit Buitenland

Slowakije blijft bij importverbod Oekraïense landbouwproducten

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowakije houdt vast aan een importverbod voor bepaalde Oekraïense landbouwproducten, omdat ze schade berokkenen aan Slowaakse boerenbedrijven. Dit zei premier Robert Fico naar aanleiding van inspanningen bij de Europese Unie om de vrijhandel met Oekraïne ten aanzien van die producten weer een jaar te verlengen. Dat zou dan in juni ingaan.

36 minuten geleden
Biden wil Rutte als nieuwe leider van NAVO

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de Nederlandse premier Mark Rutte de nieuwe leider van de NAVO wordt. Biden schaart zich volgens een Amerikaanse functionaris volledig achter de kandidatuur van de Nederlander, bericht persbureau Reuters.

44 minuten geleden
Poetin vliegt mee in supersonische bommenwerper

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin vliegt donderdag mee in een gemoderniseerde supersonische bommenwerper Tu-160M. Russische media melden dat het toestel met Poetin aan boord inmiddels is opgestegen.

49 minuten geleden
Niet deze week, maar eind maart overleg tussen Polen en Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De regeringen van Polen en Oekraïne komen eind maart samen om te praten over de banden tussen de landen. Daarmee geeft premier Donald Tusk geen gehoor aan een oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die hoopte deze week nog af te spreken op de grens.

1 uur geleden
Internationaal boerenprotest bij grenzen Tsjechië

HOLIC (ANP/RTR) - Boeren uit Tsjechië, Slowakije en andere landen hebben actie gevoerd bij de Tsjechische grens. Demonstranten blokkeerden daar een grensovergang. Ze eisen minder bureaucreatie en aanpassingen van EU-beleid.

1 uur geleden
UNHCR ziet enorme psychische nood in Oekraïne na jaren oorlog

KYIV (ANP) - Bijna twee jaar na de aanvang van grootschalige oorlog in Oekraïne is sprake van grote psychische nood onder de getraumatiseerde bevolking. De behoefte aan ondersteuning op dat gebied is "gigantisch", zegt hoofdwoordvoerder Elisabeth Arnsdorf Haslund van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Oekraïne tegen het ANP. "Voor sommige mensen speelt dit al tien jaar. Tien jaar oorlog in het oosten sinds de annexatie van de Krim."

1 uur geleden
VK steunt Rutte als secretaris-generaal van de NAVO

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk steunt Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken denkt dat hij de meest geschikte opvolger is van de Noor Jens Stoltenberg, die naar verwachting in oktober terugtreedt.

2 uur geleden