
Greenpeace wil verbod korte vluchten in EU en meer treinvervoer
BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Greenpeace wil dat er een verbod komt op vluchten op de korte afstand in de Europese Unie als daar een treinrit van minder dan zes uur als alternatief voor is. Volgens de milieuorganisatie is er voor meer dan een derde van de 150 drukste korteafstandsvluchten in de EU een treinreis onder die tijd als alternatief. Het gaat onder andere om vluchten tussen Parijs en Amsterdam, Madrid en Barcelona en München en Berlijn.
De oproep komt in aanloop naar de belangrijke klimaattop die binnenkort begint in het Schotse Glasgow. Volgens onderzoek van Greenpeace zijn treinen ook voor veel korte vluchten naar Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland een goed alternatief met reistijden van minder dan zes uur.
Door over te stappen op treinen kunnen volgens de milieubeweging grote hoeveelheden uitstoot door vliegtuigen worden voorkomen. Greenpeace wil ook dat meer wordt geïnvesteerd in het spoor, met bijvoorbeeld meer nachttreinen. Ook moet het spoor beter betaalbaar worden. De organisatie stelt dat uit onderzoek blijkt dat 62 procent van de Europeanen een verbod op korte vluchten steunt.
"De EU moet stoppen met de klimaatcrisis in te vliegen en met serieuze plannen komen om de spoorwegen te revitaliseren. In plaats van terug te keren naar het niet-duurzame luchtverkeersvolume uit het verleden moeten we focussen op minder vervuilende en meer klimaatvriendelijke oplossingen", aldus Greenpeace in het rapport.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.
7 uur geledenCAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.
10 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.
12 uur geledenBEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.
16 uur geledenLONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.
1 dag geledenBAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.
1 dag geledenFRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.
1 dag geleden