Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

AMSTERDAM (ANP) - Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat noodzakelijk zijn, denkt hoofd Klimaat en Energie Faiza Oulahsen van Greenpeace. "Bonaire en andere eilanden van ons Koninkrijk zijn te lang vergeten door de Nederlandse staat."

Vrijdag en zaterdag brengen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia een bezoek aan Bonaire tijdens hun reis langs het Caribisch deel van het koninkrijk. Ze hebben het dan onder meer over klimaatverandering.

Volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam lopen inwoners van Bonaire grote risico's door de gevolgen van klimaatverandering. Als er niets wordt gedaan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen kan een groot deel van het eiland overstromen en zullen hittegolven alleen maar toenemen. Ook de hoeveelheid koraal rondom het eiland neemt in ernstige klimaatscenario's enorm af. Dit onderzoek deed de VU in opdracht van Greenpeace. "Toen we de uitkomsten zagen, schrokken we dat er zo weinig beschermingsmiddelen geregeld zijn voor Bonaire", zegt Oulahsen.

Rechtszaak samen aanspannen

Greenpeace wil de rechtszaak aanspannen samen met de inwoners van Bonaire. Het eiland is samen met St. Eustatius en Saba (de BES-eilanden) als bijzondere gemeente onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. De rechtszaak richt zich op Bonaire, omdat het onderzoek hier ook over ging. Het eiland ligt lager dan de andere twee en krijgt daarom mogelijk eerder te maken met de stijgende zeespiegel. "Het is opmerkelijk dat dit onderzoek is gedaan in opdracht van Greenpeace", aldus advocaat namens de eisers Emiel Jurjens. "Dit had eigenlijk door de Nederlandse Staat uitgevoerd moeten worden." Ook dat is volgens hem een teken dat de overheid niet genoeg op de BES-eilanden let.

"De Nederlandse Staat heeft historisch gezien weinig gedaan voor Bonaire", zegt Jurjens. "Ik snap dat Greenpeace daarom verwacht dat de overheid nu niet ineens wél haar verantwoordelijkheid pakt." De uitkomst van de zaak kan mogelijk ook als voorbeeld dienen voor de andere eilanden. De eisen aan de Nederlandse Staat zijn nog niet verstuurd. Daarna duurt het nog een aantal maanden voordat er daadwerkelijk een rechtszaak begint. Greenpeace verwacht de eisen ergens dit jaar te kunnen versturen.

Waterbeleid

"Wij hebben al eeuwenlang waterbeleid en hebben ook de Deltawerken om ons te beschermen", zegt Oulahsen. "Natuurlijk is Europees Nederland ook in gevaar door klimaatverandering, maar ons land komt niet zomaar onder water te staan. De inwoners van Bonaire worden echter helemaal niet beschermd tegen het water."

Meer uit Binnenland

Brekelmans: wel einddatum nieuwe NAVO-norm, maar tempo vrij

DEN HAAG (ANP) - NAVO-leiders bereiken op de top in Den Haag mogelijk geen overeenstemming over het tempo waarin ze naar een veel hoger defensiebudget moeten, denkt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij verwacht dat de NAVO-landen wel een einddatum afspreken, maar niet vastleggen hoe ze daar jaar op jaar naartoe werken. Landen zouden investeringen daardoor kunnen uitstellen.

3 minuten geleden
Trump bevestigt komst naar NAVO-top aan Schoof

DEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn komst naar de NAVO-top volgende maand in Den Haag bevestigd in een telefoongesprek met premier Dick Schoof. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

33 minuten geleden
Schoof: moeilijk om tot politiek gedragen stikstofplan te komen

DEN HAAG (ANP) - Het was ingewikkeld om met de ministeriële commissie tot een stikstofplan te komen waar politiek gezien overeenstemming over was. Dat heeft premier Dick Schoof donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Schoof belde met Trump over NAVO-top, Oekraïne en handel

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft een telefoongesprek gevoerd met de Amerikaanse president Donald Trump. De twee hebben vooruitgeblikt op de NAVO-top in Den Haag volgende maand, meldt Schoof op X. "Waarbij ik heb benadrukt dat het een grote eer is voor Nederland om hem en alle andere NAVO-bondgenoten te mogen verwelkomen."

2 uur geleden
Ministers: wederzijds begrip ontbreekt bij hulp op zee

DEN HAAG (ANP) - Het ontbreekt aan wederzijds begrip tussen de Kustwacht en de veiligheidsregio's. Dat schrijft het kabinet in een reactie op de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de blus- en reddingsoperatie van het autoschip Fremantle Highway in 2023. Volgens de OVV verliep die operatie vooral moeizaam vanwege gebrekkige communicatie.

2 uur geleden
Alleen BBB ronduit positief over stikstofplannen Wiersma

DEN HAAG (ANP) - Alleen BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is ronduit positief over de stikstofplannen van haar partijgenoot en landbouwminister Femke Wiersma. "Eindelijk wordt er een koerswijziging ingezet", zei ze in een debat.

3 uur geleden
Dijksma gaat in gesprek met politiebonden na ophef over brief

UTRECHT (ANP) - De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma gaat praten met politiebonden ACP en NPB, na de ophef over haar brief aan de gemeenteraad over politiegeweld bij een pro-Palestijnse demonstratie. Dat zegt Dijksma tijdens het vragenuur. In de brief stond dat er geen instructie was gegeven om geweld te gebruiken. Door dat publiekelijk te uiten, voelen de bonden zich niet gesteund.

4 uur geleden