
Greenpeace onderzoekt walvissen en dolfijnen om diepzeemijnbouw
BERGEN (ANP) - Greenpeace gaat samen met een groep wetenschappers onderzoek doen naar kwetsbare zeezoogdieren in het noordpoolgebied. Ze willen meer te weten komen over walvis- en dolfijnsoorten die last kunnen hebben van diepzeemijnbouw. Noorwegen heeft in juni gebieden aangewezen waar mogelijk belangrijke grondstoffen gewonnen kunnen worden.
In het gebied liggen onderwaterbergen en diepzeeruggen. "Het is bekend dat walvissen en dolfijnen onderzeese bergen gebruiken als voedsel- en broedgebied of zelfs als navigatiehulp tijdens hun migraties", stelt Greenpeace. De organisatie maakt zich grote zorgen om de effecten van diepzeemijnbouw. "Walvissen en dolfijnen zijn zeer gevoelig voor industriële activiteiten en geluidsoverlast."
De wetenschappers doen daarom komende weken onderzoek naar de zeezoogdieren vanaf een Greenpeaceschip. "We zijn geïnteresseerd in welke soorten er in het gebied voorkomen en ook in hun gedrag. We hopen dat onze wetenschappelijke gegevens een aanvulling zullen zijn op ander onderzoek in het gebied", zegt ecoloog Kirsten Young van de Universiteit van Exeter, die ook aan boord is van het schip. Het onderzoek begint bij het eiland Jan Mayen en eindigt na ongeveer twintig dagen op Spitsbergen.
Beleid Noorwegen
Greenpeace is kritisch op de Noorse overheid, die de diepzeemijnbouw wil toestaan. "De Noorse regering negeert de waarschuwingen van honderden bezorgde wetenschappers en gokt met kwetsbare ecosystemen en het levensonderhoud van toekomstige generaties. Met deze stap heeft Noorwegen alle internationale geloofwaardigheid als verantwoordelijke oceaannatie verloren," zegt campagnevoerder Haldis Tjeldflaat Helle.
De Noorse overheid maakte eerder dit jaar bekend dat belangrijke metalen zoals koper, zink en kobalt waren gevonden in de bodem van de Noorse Zee en de Groenlandse Zee. Deze stoffen zijn van groot belang voor de energietransitie. Ze zijn bijvoorbeeld nodig voor elektrische auto's en windmolens. Oslo zei te willen uitzoeken hoe de grondstoffen op een duurzame wijze gewonnen kunnen worden, zonder schade aan natuur en milieu.
Rechtszaak WWF
Natuur- en milieuorganisaties zijn al langer tegen mijnbouw op de zeebodem. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) kondigde in mei een rechtszaak aan, omdat Noorwegen volgens de organisatie te weinig onderzoek doet naar de impact van diepzeemijnbouw.
Meer uit Financieel
LUXEMBURG (ANP) - Staalconcern ArcelorMittal zegt niet meer te investeren in installaties voor schoner staal in de Duitse plaatsen Bremen en Eisenhüttenstadt. Het is volgens het bedrijf moeilijk om er voldoende geld mee te verdienen, zelfs met honderden miljoenen euro's steun van de Duitse overheid. In Nederland is Tata Steel in gesprek met Den Haag over steun voor dezelfde soort installaties als ArcelorMittal zou bouwen in Duitsland.
14 minuten geledenLUXEMBURG (ANP) - De ministers van Financiën van de eurozone hebben ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren. Dat heeft voorzitter Paschal Donohoe van de Eurogroep, de groep van ministers van Financiën van de eurolanden, bekendgemaakt.
36 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een verlies gesloten. Ook andere Europese beurzen gingen omlaag. De vraag of de Verenigde Staten zich actiever gaan mengen in het wapengeweld tussen Iran en Israël hing duidelijk boven de markt.
37 minuten geledenLUXEMBURG (ANP) - De EU-ministers van Financiën overleggen donderdag of Bulgarije per 2026 de euro mag invoeren als munteenheid. Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) ziet geen obstakels, zei hij voor het begin van een vergadering hierover. Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) heeft geen bezwaren, zei hij bij aankomst.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Autoconcern Stellantis roept 33.260 eigenaren van bepaalde Citroëns in Nederland op hun auto per direct niet meer te gebruiken vanwege problemen met de airbag. De oproep volgt op een incident in Frankrijk vorige week, waarbij een vrouw in Reims overleed aan verwondingen die werden veroorzaakt door een van deze airbags. Zij zat in een Citroën C3 uit 2014.
3 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - Autoconcern Stellantis heeft opgeroepen om 82.000 Citroëns van de typen C3 en DS3 van de weg te halen in Frankrijk. De auto's hebben een defecte airbag van het merk Takata. De oproep volgt een week nadat een vrouw in Reims was overleden aan verwondingen die werden veroorzaakt door een van deze airbags. Zij zat in een Citroën C3 uit 2014.
4 uur geledenLONDEN/ANKARA (ANP) - De Bank of England en de Turkse centrale bank hebben hun rentetarieven onveranderd gelaten. Beide besluiten waren conform de verwachting van economen. De Britse centrale bank hield de rente in het Verenigd Koninkrijk onveranderd op 4,25 procent. In mei werd de Britse rente nog voor de tweede keer dit jaar verlaagd, met een kwart procentpunt.
5 uur geleden