Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greenpeace mag klimaatzaak doorzetten, individuele eisers niet

Greenpeace mag klimaatzaak doorzetten, individuele eisers niet

DEN HAAG (ANP) - Greenpeace mag zijn klimaatrechtszaak tegen de Nederlandse overheid doorzetten. De rechtbank in Den Haag heeft de milieuorganisatie ontvankelijk verklaard. Dat geldt echter niet voor acht individuele eisers die afkomstig zijn van Bonaire. Zij wilden ook officieel aan de zaak meedoen, maar de rechtbank wijst die wens af.

Greenpeace eist in de zaak dat de Nederlandse overheid maatregelen neemt om de uitstoot van broeikasgassen sneller te laten afnemen. Ook moet de overheid volgens de organisatie meer doen om inwoners van Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dan gaat het bijvoorbeeld om de zeespiegelstijging, die een bedreiging vormt voor het laaggelegen Caribische eiland. Bonaire is een 'bijzondere gemeente' van Nederland en bewoners hebben net zoveel recht op bescherming als inwoners van het vasteland, vindt Greenpeace.

De Bonairianen zijn niet-ontvankelijk verklaard, omdat ze volgens de rechter niet goed hebben onderbouwd waarom zij "een eigen rechtstreeks belang" zouden hebben, anders dan het algemene belang waar Greenpeace al voor opkomt. "Zij hebben geen eigen vorderingen ingesteld en de vorderingen die mede namens hen zijn ingediend, zijn zo geformuleerd dat zij iedereen betreffen die een bijzondere band met Bonaire voelt." De wet die dit soort procedures mogelijk maakt, is bovendien "ingericht op het zoveel mogelijk door één organisatie doen behartigen van de belangen van grote groepen gedupeerden".

Klimaatneutraal

Greenpeace vindt het jammer dat de eisers van Bonaire niet-ontvankelijk zijn verklaard, maar de organisatie is tevens "blij dat de zaak nu echt van start gaat", reageert directeur Marieke Vellekoop. Ze noemt het wel "beroerd dat zoiets nodig is om de Staat aan zijn eigen afspraken te houden".

De milieuorganisatie wil afdwingen dat Nederland al in 2040 klimaatneutraal is, tien jaar eerder dan de overheid als doel heeft vastgelegd. 'Klimaatneutraal' wil zeggen dat een land de hoeveelheid CO2 en andere broeikasgassen in de atmosfeer niet meer laat toenemen.

De individuele eisers blijven volgens advocaat Michael Bacon wel bij de zaak betrokken, "zodat de rechter uit eerste hand kan horen wat de impact van klimaatverandering op Bonaire nu al is". Zo is een van de acht Bonairianen een boer die zegt door toenemende droogte en hitte minder gewassen te kunnen verbouwen. Een ander moet door de hitte vaker de airco aanzetten en is daardoor meer geld kwijt aan energie.

Meer uit Binnenland

Jeugdeducatiefonds: geen gelijke kansen voor scholieren

UTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.

1 uur geleden
Aantal kinderontvoeringen in 2024 gedaald naar 200 kinderen

HILVERSUM (ANP) - Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar verder gedaald, met 23 procent. In 2024 werden tweehonderd kinderen slachtoffer van internationale kinderontvoering, in 2023 betrof het 260 kinderen en in 2022 waren het er 292. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering vrijdag in zijn jaarverslag. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aantal kinderontvoeringen daalt.

1 uur geleden
Collaboratie-verwijt in column NRC gaat Van der Plas 'te ver'

AMSTERDAM (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas vindt het "te ver" gaan dat haar partij in een column in NRC met collaborateurs wordt vergeleken. In een opiniestuk in dezelfde krant stelt ze vrijdag dat ze kritiek kan verdragen, maar dat "de grens van kritiek is bereikt". Ze noemt het "verbijsterend dat zo'n woord achteloos in de krant wordt geslingerd".

1 uur geleden
Ook Delft stemt voor verbod op fossiele reclame

DELFT (ANP) - Ook Delft gaat fossiele reclame verbieden in de openbare ruimte. Het gaat dan om reclame voor bijvoorbeeld gascontracten, cruisereizen of vliegtickets. De gemeenteraad stemde donderdag in met een motie die het bestuur oproept voor het einde van het jaar met een plan voor een verbod te komen.

1 uur geleden
Nederland ondertekent brief met kritiek op Europees hof niet

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft een brief van Europese landen met kritiek op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) niet ondertekend. De brief is donderdag ondertekend door Denemarken, Italië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen en Polen. Asielminister Marjolein Faber wilde ook dat Nederland de brief zou steunen, maar zij heeft haar zin niet gekregen.

6 uur geleden
Twee gewonden en meerdere arrestaties na schietpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in het centrum van Amsterdam is donderdagavond een man zwaargewond geraakt, meldt de politie. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een andere man raakte ook gewond.

6 uur geleden
Brekelmans: wel einddatum nieuwe NAVO-norm, maar tempo vrij

DEN HAAG (ANP) - NAVO-leiders bereiken op de top in Den Haag mogelijk geen overeenstemming over het tempo waarin ze naar een veel hoger defensiebudget moeten, denkt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij verwacht dat de NAVO-landen wel een einddatum afspreken, maar niet vastleggen hoe ze daar jaar op jaar naartoe werken. Landen zouden investeringen daardoor kunnen uitstellen.

6 uur geleden