Greenpeace beklimt gebouw bij TotalEnergies-kantoor in Parijs
PARIJS (ANP) - Vijf activisten van milieuorganisatie Greenpeace hebben een gebouw in de buurt van het hoofdkantoor van olie- en gasconcern TotalEnergies in Parijs beklommen. Ze ontvouwden daar een spandoek met kritiek op de strategie van het bedrijf om klimaatverandering tegen te gaan, meldt een journalist van Reuters die ter plaatse is. Vrijdagmiddag stemmen de aandeelhouders over de voortgang die Total heeft gemaakt op het gebied van zijn duurzaamheids- en klimaatdoelstellingen voor 2030.
Greenpeace verzet zich tegen de voortdurende olie- en gaswinning door Total, ondanks een "klimaatnoodtoestand", vertelt een woordvoerder van Greenpeace aan het persbureau.
Op de banner staat een grote foto van Total-topman Patrick Pouyanné met de kop 'Gezocht'. Donderdagavond waren er al barrières opgetrokken rondom de ingangen van de Total-kantoren in de Parijse kantorenwijk La Défense en kregen medewerkers het advies om vrijdag vanuit huis te werken.
Shell kills
Het is niet voor het eerst dat klimaatactivisten rond een aandeelhoudersvergadering van TotalEnergies protesteren. Vorig jaar gebruikte de Franse ME pepperspray en traangas tegen honderden activisten die de toegang tot de vergadering wilden blokkeren. Nog een jaar eerder zorgden demonstranten ervoor dat sommige aandeelhouders bij de vergadering niet naar binnen konden.
Eerder deze week verstoorden klimaatactivisten ook de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell. Ze zongen daarbij "Shell kills". Vorig jaar probeerden activisten tijdens de vergadering van dat olie- en gasconcern het podium met bestuursleden te bestormen.
Onvoldoende aandacht
Bij de aandeelhoudersvergadering van TotalEnergies staat ook een stemming op de planning om Pouyanné goedkeuring te geven voor een nieuw mandaat van drie jaar. Sommige investeerders sporen de oppositie aan om te protesteren tegen wat zij beschouwen als onvoldoende aandacht voor klimaatproblemen.
Meer uit Financieel
SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - Korean Air Lines kan de fusie met zijn kleinere concurrent Asiana Airlines voor 1,8 biljoen won (1,2 miljard euro) afronden. De deal hing nog af van goedkeuring door Amerikaanse mededingingsautoriteiten, maar justitie in de Verenigde Staten heeft geen bezwaren tegen de samenvoeging.
17 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs wordt donderdag vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Algemeen wordt verwacht dat de beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt de rente in het eurogebied voor de vierde keer dit jaar gaan verlagen. De ECB hoopt met de lagere leenkosten de consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen aan te jagen en de economie te ondersteunen. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone zal waarschijnlijk met een kwart procentpunt worden teruggeschroefd tot 3 procent.
21 minuten geledenZOETERMEER (ANP) - Door een tekort aan parkeerplaatsen staan vrachtwagenchauffeurs steeds vaker noodgedwongen op onveilige plekken. Volgens brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de vakbonden CNV en FNV leidt dat tot gevaarlijke situaties.
23 minuten geledenSAN FRANCISCO (ANP) - Een storing heeft ChatGPT urenlang platgelegd. Moederbedrijf OpenAI meldde in de nacht van woensdag op donderdag dat de door kunstmatige intelligentie aangedreven chatbot eruit lag. Donderdagochtend (Nederlandse tijd) meldde het bedrijf dat de problemen waren opgelost.
42 minuten geledenCANBERRA (ANP/AFP) - Australië wil dat grote techbedrijven als Facebook-moeder Meta en Google lokale media betalen voor nieuws dat via hun platforms wordt gedeeld. Daarvoor heeft de regering donderdag een regeling gepresenteerd. De bedrijven hebben de afgelopen jaren kostbare advertentie-inkomsten weggenomen bij de traditionele media, die steeds vaker een strijd voeren om te overleven.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in oktober opnieuw gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam vooral de uitvoer van voedings- en genotsmiddelen, machines, elektrotechnische apparaten en chemische producten toe.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.
1 uur geleden