Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus wil meer geld voor Europees Openbaar Ministerie

Grapperhaus wil meer geld voor Europees Openbaar Ministerie

BRUSSEL (ANP) - Justitieminister Ferd Grapperhaus vindt dat er meer geld voor het Europees Openbaar Ministerie (EOM) moet worden vrijgemaakt. Ook de in Nederland gevestigde EU-agentschappen Europol en Eurojust "hebben echt behoefte aan versterking van de middelen", zei de minister na afloop van een videovergadering met zijn EU-collega’s.

Extra middelen zijn "nodig als we echt serieus werk willen maken" van Europese justitiële samenwerking en handhaving van de rechtsstaat, zei hij. Volgens de CDA-bewindsman moet er hoe dan ook meer geïnvesteerd worden in de rechtsstatelijkheid in de EU. Maar daarvoor moeten wel de handen van alle EU-ministers van Justitie op elkaar en dat is volgens Grapperhaus nu niet het geval. Hij gaf als voorbeeld Hongarije dat hieraan niet mee wil werken.

Grapperhaus is het eens met de vorig jaar benoemde eerste hoofdaanklager van het EOM, de Roemeense Laura Kövesi, die deze week klaagde over het gebrek aan middelen en de achterstand bij de benoeming van de officieren van justitie. Daardoor kan het onafhankelijke samenwerkingsorgaan van 22 landen niet van start. Het EOM krijgt als taak fraude met EU-geld te onderzoeken, en daders te vervolgen en voor de rechter te brengen. Voorheen waren alleen nationale autoriteiten hiertoe bevoegd. Nederland levert twee openbaar aanklagers.

Meer uit Politiek

Kabinet laat populaire Snapchat en TikTok onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat een zogeheten Kinderrechten Impact Assessment (KIA) uitvoeren op Snapchat, Instagram en TikTok. Deze sociale platforms zijn uiterst populair bij jongeren. Zo'n onderzoek moet risico's in kaart brengen voor kinderen, hun rechten en hun welzijn.

20 minuten geleden
Nederland pleit in EU voor strengere liquiditeitseisen banken

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat zich in Europees en internationaal verband hard maken voor strengere liquiditeitseisen voor banken, meldt demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). Aanleiding is een ambtelijk rapport over de onrust vorig jaar op de financiële markten, toen onder meer de Zwitserse bank Credit Suisse in acute problemen kwam.

21 minuten geleden
Adema tevreden met Europees plan voor alternatieve kunstmest

DEN HAAG (ANP) - De Europese Commissie is al met een voorstel gekomen om kunstmest van dierlijke mest te maken. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw verwelkomt de snelheid waarmee Brussel de zaak aanpakt. Nederland heeft lang gepleit voor het kunstmestalternatief (Renure).

36 minuten geleden
Staatssecretaris wacht gesprek met Meta af voor Facebook-besluit

DEN HAAG (ANP) - De overheid blijft voorlopig via Facebook communiceren met burgers. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) wil wel in gesprek met moederbedrijf Meta na een advies van waakhond Autoriteit Persoonsgegevens. De AP zegt in een advies dat de eerder vastgestelde "hoge risico's" weggenomen moeten worden.

51 minuten geleden
Vijlbrief: einde gaswinning is nieuwe periode voor Groningen

KOLHAM (ANP) - Het definitief sluiten van het Groningengasveld luidt een nieuwe periode in voor Groningen, een waarin het risico op aardbevingen "steeds kleiner wordt". Dat zei demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse dorp Kolham, waar hij symbolisch de wet ondertekende die regelt dat de decennialange winning van gas in de provincie permanent stopt.

1 uur geleden
Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt hij dat eerst VVD-leider Dilan Yeşilgöz en GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans "een kopje koffie moeten gaan drinken, want zij zijn allebei nodig als je naar een andere combinatie gaat kijken".

1 uur geleden
Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de grenzen van het recht opzoeken of overschrijden, of waarbij andere grondrechten of de nationale veiligheid in de knel kunnen komen. Dat schrijven de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden