Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus: kritiek privacywaakhond verwerkt in nieuwe NCTV-wet

Grapperhaus: kritiek privacywaakhond verwerkt in nieuwe NCTV-wet

DEN HAAG (ANP) - De snoeiharde kritiek van privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens op een wetswijziging die de terrorismebestrijder NCTV meer bevoegdheden zou geven, is volgens justitieminister Ferd Grapperhaus verwerkt in het nieuwe wetsvoorstel. De AP publiceerde vrijdag een advies waarin de toezichthouder zijn zorgen uit over het voorstel. Dat gaat volgende week naar de Tweede Kamer en volgens Grapperhaus wordt dan duidelijk "dat we de kritische punten in vergaande mate, zo niet helemaal, verwerkt hebben".

Grapperhaus benadrukt dat het advies over een conceptversie gaat. De nieuwe versie kent meer waarborgen, aldus de bewindsman.

De demissionaire minister wil dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meer informatie over burgers kan verzamelen, maar de Autoriteit noemt dat "niet goed" en wil dat het wetsvoorstel grondig wordt aangepast, en anders helemaal niet wordt ingediend. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is het niet duidelijk "wat voor informatie de NCTV dan zou mogen verzamelen, analyseren en delen". Bovendien zijn het de politie en inlichtingendiensten als de AIVD die de taak hebben om mensen te volgen en op te sporen. De NCTV mag dat niet, die organisatie moet ontwikkelingen zien en aansturen hoe de overheid daar het beste mee kan omgaan.

Vrijbrief

AP-voorzitter Aleid Wolfsen vreest voor een "vrijbrief voor de NCTV" en verzet zich fel tegen het voorstel. Daarmee zet het kabinet "de deur open voor een surveillancemaatschappij, waarbij op grote schaal, en zonder goed toezicht, allerlei gevoelige informatie over burgers wordt verzameld en gedeeld met andere organisaties".

Grapperhaus heeft ervoor gekozen een gewijzigd voorstel alsnog in te dienen. Intrekken zat er wat hem betreft niet in, omdat het van belang is "dat het op open bronnen gerichte werk door kan gaan". De minister zegt uitvoerig te hebben gesproken met Wolfsen en heeft hem beloofd het conceptvoorstel aan te passen. Bij de Autoriteit Persoonsgegevens was er tegelijkertijd "begrip voor dat we met dat wetsvoorstel kwamen", aldus Grapperhaus. De AP zegt desgevraagd de nieuwe versie van de voorgestelde wetswijziging nog niet te hebben ingezien.

Meer uit Binnenland

Agractie: berichten uit Den Haag komen over als totale chaos

DEN HAAG (ANP) - Agractie spreekt van "totale chaos" over de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Concreet werd Rutte niet.

2 uur geleden
Gegevens klagende omwonenden Tata Steel niet goed beschermd

VELSEN (ANP) - De persoonlijke gegevens van klagende omwonenden van staalfabriek Tata Steel zijn niet goed beveiligd geweest. Een ethisch hacker ontdekte dat hij voor- en achternamen, adressen, telefoonnummers en mailadressen van de klagers kon zien. Hij meldde dat vervolgens bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die toezicht houdt op Tata Steel.

5 uur geleden
Helft Groningse gasputten gaat dit weekeinde dicht

DEN HAAG (ANP) - Zes van de elf resterende productielocaties voor Gronings aardgas gaan op 1 april dicht. De overige vijf boorputten blijven voorlopig nog op de waakvlamstand, zodat ze in geval van nood direct kunnen worden ingezet om extra gas te winnen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).

7 uur geleden
Kapiteins aangemerkt als verdachte na fataal scheepvaartongeval

IJMUIDEN (ANP) - De beide kapiteins van de twee vaartuigen die betrokken waren bij het fatale scheepvaartongeval tijdens beloodsing voor de kust van IJmuiden donderdagavond, zijn door de officier van justitie aangemerkt als verdachte. De twee worden verdacht van dood door schuld, meldt een politiewoordvoerder.

9 uur geleden
Peter Gillis moet dwangsom van 200.000 euro aan Terneuzen betalen

TERNEUZEN (ANP) - De gemeente Terneuzen heeft Oostappen Groep BV van realityster Peter Gillis een dwangsom opgelegd van 200.000 euro. Dit omdat het bedrijf illegaal arbeidsmigranten heeft gehuisvest op vakantiepark Marina Beach. Daarnaast heeft de gemeente een nieuwe dwangsom van 400.000 euro in het vooruitzicht gesteld, als de arbeidsmigranten over drie maanden nog steeds op vakantiepark Marina Beach zitten.

10 uur geleden
Bij pensioenfonds PME zijn mogelijk ook inkomensgegevens gelekt

DEN HAAG (ANP) - Door een groot datalek zijn bij pensioenfonds PME mogelijk niet alleen namen, leeftijden, telefoonnummers en geslachten op straat komen te liggen, maar ook de inkomensgegevens van mensen die nog pensioen opbouwen. Dat laat het pensioenfonds voor metaal en techniek weten. Informatie over iemands inkomen is voor cybercriminelen goud waard.

10 uur geleden
White Lives Matter-activisten veroordeeld voor racistische actie

BREDA (ANP) - Drie activisten van de actiegroep White Lives Matter (WLM) zijn vrijdag bij de rechtbank in Breda veroordeeld tot taakstraffen van 80, 70 en 36 uur. Volgens de rechtbank maakten ze zich schuldig aan "groepsbelediging van mensen met een donkere huidskleur of een andere etniciteit".

10 uur geleden