Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus komt met maatregelen voor landsadvocaat na fraude

Grapperhaus komt met maatregelen voor landsadvocaat na fraude

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Ferd Grapperhaus stelt strengere eisen aan de werkwijze van advocatenkantoor Pels Rijcken, dat dient als landsadvocaat. De maatregelen zijn bedoeld om risico's op fraude te verkleinen. Hij neemt de stap na advies van experts, die zich hebben gebogen over hoe de samenwerking beter kan nadat fraude bij het kantoor werd ontdekt.

De voormalige bestuursvoorzitter van het kantoor heeft voor ongeveer 11,5 miljoen euro gefraudeerd. Ook de Staat werd daarbij benadeeld. De landsadvocaat, die voor het kantoor werkt, behartigt de belangen van de Staat in rechtszaken. De betrokken bestuurder is inmiddels overleden.

Grapperhaus schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij op korte termijn de overeenkomst met de landsadvocaat aanpast. Zo moet het kantoor de systematiek voor facturatie transparanter maken en verschillende personen met verstand van financiële veiligheid in het management opnemen. Ook moeten namens de Staat onafhankelijke onderzoeken uitgevoerd kunnen worden, bijvoorbeeld naar het risico op witwassen, fraude of databeveiliging. Verder moet de communicatie vanuit het kantoor beter, onder meer door actief aan te geven welke risico's de Staat loopt en hoe het staat met integriteit van de bedrijfscultuur.

Langere termijn

Op de langere termijn overweegt Grapperhaus ook aanpassingen. Mogelijk gaat het dan om het afscheiden van de notariële en advocatuurlijke werkzaamheden voor de Staat en het instellen van een onafhankelijke raad van toezicht. De experts gaven ook ter overweging mee om de functie van landsadvocaat niet meer door een marktpartij te laten uitvoeren, maar door een apart instituut met eigen regels en eisen.

Grapperhaus eist bovendien van het kantoor dat het meewerkt aan de diverse onderzoeken door toezichthouders en het Openbaar Ministerie. Ook moet het kantoor alle benadeelden hun geld teruggeven dat zij bij de fraude verloren.

Meer uit Binnenland

Verdachte misbruiken en vermoorden Gino (9) weer voor de rechter

MAASTRICHT (ANP) - Donny M. (23), de man die heeft bekend de 9-jarige Gino uit Limburg te hebben ontvoerd, misbruikt en gedood, staat maandag opnieuw voor de rechter in Maastricht. Het gaat om de tweede niet-inhoudelijke zitting in de zaak tegen de man. M. zal weer aanwezig zijn, meldt zijn advocaat Sjanneke de Crom.

1 uur geleden
Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

ZOETERMEER (ANP) - De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

8 uur geleden
Biden grapt terug naar Rutte: shouldn't it be 'voetbal'?

DEN HAAG (ANP) - Een dag nadat premier Mark Rutte had getweet over de overwinning van Oranje op de Verenigde Staten bij het WK - 'football' heeft gewonnen van 'soccer', aldus de premier - grapt de Amerikaanse president Joe Biden terug: "strikt genomen, moet het geen 'voetbal' zijn?", aldus het twitteraccount van de president.

14 uur geleden
Achtste finale Nederland-VS trekt bijna 4,8 miljoen kijkers

HILVERSUM (ANP) - De achtste finale tussen Nederland en de VS op het omstreden WK in Qatar is zaterdagavond door bijna 4,8 miljoen mensen bekeken. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Het is daarmee het best bekeken programma van de zaterdagavond.

14 uur geleden
4 auto's in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

GRONINGEN (ANP) - In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto's in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

17 uur geleden
Nederland 'spiegelt' WK-afvaardiging aan die van Argentinië

DEN HAAG (ANP) - De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.

18 uur geleden
Man komt om door ongeval in Erp (Noord-Brabant)

ERP (ANP) - Een 78-jarige man uit Veghel is in de nacht van zaterdag op zondag in het Noord-Brabantse Erp om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. De politie spreekt van een eenzijdig ongeval, wat betekent dat er geen anderen bij het ongeluk waren betrokken.

19 uur geleden