Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus komt met maatregelen voor landsadvocaat na fraude

Grapperhaus komt met maatregelen voor landsadvocaat na fraude

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Ferd Grapperhaus stelt strengere eisen aan de werkwijze van advocatenkantoor Pels Rijcken, dat dient als landsadvocaat. De maatregelen zijn bedoeld om risico's op fraude te verkleinen. Hij neemt de stap na advies van experts, die zich hebben gebogen over hoe de samenwerking beter kan nadat fraude bij het kantoor werd ontdekt.

De voormalige bestuursvoorzitter van het kantoor heeft voor ongeveer 11,5 miljoen euro gefraudeerd. Ook de Staat werd daarbij benadeeld. De landsadvocaat, die voor het kantoor werkt, behartigt de belangen van de Staat in rechtszaken. De betrokken bestuurder is inmiddels overleden.

Grapperhaus schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij op korte termijn de overeenkomst met de landsadvocaat aanpast. Zo moet het kantoor de systematiek voor facturatie transparanter maken en verschillende personen met verstand van financiële veiligheid in het management opnemen. Ook moeten namens de Staat onafhankelijke onderzoeken uitgevoerd kunnen worden, bijvoorbeeld naar het risico op witwassen, fraude of databeveiliging. Verder moet de communicatie vanuit het kantoor beter, onder meer door actief aan te geven welke risico's de Staat loopt en hoe het staat met integriteit van de bedrijfscultuur.

Langere termijn

Op de langere termijn overweegt Grapperhaus ook aanpassingen. Mogelijk gaat het dan om het afscheiden van de notariële en advocatuurlijke werkzaamheden voor de Staat en het instellen van een onafhankelijke raad van toezicht. De experts gaven ook ter overweging mee om de functie van landsadvocaat niet meer door een marktpartij te laten uitvoeren, maar door een apart instituut met eigen regels en eisen.

Grapperhaus eist bovendien van het kantoor dat het meewerkt aan de diverse onderzoeken door toezichthouders en het Openbaar Ministerie. Ook moet het kantoor alle benadeelden hun geld teruggeven dat zij bij de fraude verloren.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 maand geleden
Daar lopen een stel geschifte advocaten rond om belastinggeld te verprutsen. Neem anderer advocaten Grapperhaus die niet zo ziek in hun hoofd zijn om te bedenken dat boeren hun vergunningen maar afgepakt moeten worden. Boeren frauderen tenminste niet iets wat je van die advocaten niet kunt zeggen. En zorg en nu eindelijk eens voor dat de QR-code na 3;5 week eindelijk eens gehandhaafd wordt, ook in de "kerkendorpen". Wat voor gelul is dat van een burgemeester om te stellen niet te handhaven omdat er te weinig gevaccineerd zijn??? Onmiddelijk ontslag voor dat soort paria's

Meer uit Binnenland

Duizenden meldingen voor hulp bij boostervaccinaties

UTRECHT (ANP) - Bij de GGD zijn 6500 aanmeldingen binnengekomen om te helpen bij de boostercampagne tegen het coronavirus, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland zaterdag weten.

38 minuten geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder af

ZEIST (ANP) - In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2670 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 58 patiënten minder dan een etmaal geleden. Ook van donderdag op vrijdag nam het aantal mensen met Covid-19 dat een ziekenhuisbed bezet houdt al af.

46 minuten geleden
Veel minder Nederlanders op Franse evacuatievlucht

DEN HAAG (ANP) - Op een door Frankrijk georganiseerde evacuatievlucht uit Afghanistan zaten veel minder mensen met de Nederlandse nationaliteit dan eerder werd gedacht. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

1 uur geleden
Duizenden demonstranten bij mars tegen coronaregels in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Bij een protestmars tegen de coronamaatregelen zijn in Utrecht zaterdag zo'n 3000 mensen aanwezig, laat de gemeente weten. De demonstratie verloopt vooralsnog rustig, aldus een woordvoerder.

1 uur geleden
Demonstratie Kick Out Zwarte Piet in Volendam voorbij

VOLENDAM (ANP) - Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft zaterdagmiddag korte tijd gedemonstreerd in Volendam tegen Zwarte Piet en "structureel racisme" in het dorp. De politie heeft de enkele tientallen demonstranten weer hun eigen (twee) bussen in begeleid en die zijn rond 13.00 uur weggereden uit het dorp onder politiebegeleiding. De actie was daarmee voorbij, bevestigt KOZP.

2 uur geleden
44 aangehouden demonstranten betoging OPCW-gebouw zitten nog vast

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vrijdag 44 mensen aangehouden bij de bestorming van het gebouw van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Al deze mensen zitten nog vast voor verhoor, aldus de politie zaterdag.

2 uur geleden
Plekken voor boosterprikken zonder afspraak alweer vol

LEIDEN (ANP) - De priklocaties van de GGD Hollands Midden zijn gesloten voor mensen die zonder afspraak een boosterprik willen komen halen, meldt de GGD op Twitter. Direct bij opening van de locatie in Leiden zaterdag om 09.00 uur stond er al een rij van omgerekend zes uur, vertelt een woordvoerster.

3 uur geleden