Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus komt met maatregelen voor landsadvocaat na fraude

Grapperhaus komt met maatregelen voor landsadvocaat na fraude

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Ferd Grapperhaus stelt strengere eisen aan de werkwijze van advocatenkantoor Pels Rijcken, dat dient als landsadvocaat. De maatregelen zijn bedoeld om risico's op fraude te verkleinen. Hij neemt de stap na advies van experts, die zich hebben gebogen over hoe de samenwerking beter kan nadat fraude bij het kantoor werd ontdekt.

De voormalige bestuursvoorzitter van het kantoor heeft voor ongeveer 11,5 miljoen euro gefraudeerd. Ook de Staat werd daarbij benadeeld. De landsadvocaat, die voor het kantoor werkt, behartigt de belangen van de Staat in rechtszaken. De betrokken bestuurder is inmiddels overleden.

Grapperhaus schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij op korte termijn de overeenkomst met de landsadvocaat aanpast. Zo moet het kantoor de systematiek voor facturatie transparanter maken en verschillende personen met verstand van financiële veiligheid in het management opnemen. Ook moeten namens de Staat onafhankelijke onderzoeken uitgevoerd kunnen worden, bijvoorbeeld naar het risico op witwassen, fraude of databeveiliging. Verder moet de communicatie vanuit het kantoor beter, onder meer door actief aan te geven welke risico's de Staat loopt en hoe het staat met integriteit van de bedrijfscultuur.

Langere termijn

Op de langere termijn overweegt Grapperhaus ook aanpassingen. Mogelijk gaat het dan om het afscheiden van de notariële en advocatuurlijke werkzaamheden voor de Staat en het instellen van een onafhankelijke raad van toezicht. De experts gaven ook ter overweging mee om de functie van landsadvocaat niet meer door een marktpartij te laten uitvoeren, maar door een apart instituut met eigen regels en eisen.

Grapperhaus eist bovendien van het kantoor dat het meewerkt aan de diverse onderzoeken door toezichthouders en het Openbaar Ministerie. Ook moet het kantoor alle benadeelden hun geld teruggeven dat zij bij de fraude verloren.

Meer uit Binnenland

Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

6 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

8 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

10 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

10 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

12 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

12 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

14 uur geleden