Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gouverneur Oklahoma ondertekent strengste abortuswet van VS

Gouverneur Oklahoma ondertekent strengste abortuswet van VS

OKLAHOMA CITY (ANP/RTR) - De Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Oklahoma, Kevin Stitt, heeft een wet ondertekend die abortus verbiedt vanaf bevruchting. Daardoor zijn met onmiddellijke ingang nagenoeg alle abortussen in de staat illegaal geworden. Vorige week had het parlement al in grote meerderheid gestemd voor de wetgeving, die met stip de strengste van het land is.

Iedereen die een abortus "uitvoert of induceert'" of "bewust bezig is met gedrag dat de uitvoering of aansporing van een abortus helpt of aanmoedigt", is strafbaar onder de wet. Ook wie betaalt of zelfs maar van plan is te betalen voor een abortus, is strafbaar. Een ander bijzonder aspect van de nieuwe wet is dat burgers rechtszaken kunnen aanspannen tegen mensen of organisaties die een abortus uitvoeren of ernaar streven.

Het beëindigen van een ​​buitenbaarmoederlijke zwangerschap valt niet onder de anti-abortuswet. Zwangerschappen veroorzaakt door verkrachting of incest mogen echter niet worden afgebroken, tenzij van zulke incidenten al eerder aangifte was gedaan bij de politie.

Begin mei had Oklahoma al een wet aangenomen die abortus na zes weken zwangerschap illegaal maakt. Die ging het parlement bij nader inzien toch niet ver genoeg. Een dag eerder was bekend geworden dat het Amerikaanse Hooggerechtshof voornemens is de baanbrekende uitspraak in de zaak Roe versus Wade uit 1973 nietig te verklaren. Met die uitspraak werd een federaal recht op abortus gegeven, waardoor in elke staat tenminste een kliniek moest bestaan waar vrouwen een abortus konden krijgen.

Als het hof inderdaad de uitspraak vernietigt, is het aan de individuele staten om te bepalen of abortus wel of niet, en onder welke voorwaarden, mag plaatsvinden. Tientallen staten willen abortuswetgeving aan banden leggen. Aan de andere kant zijn er verschillende staten die juist wetgeving hebben aangenomen die het recht op een abortus garandeert.

Meer uit Buitenland

Deense koninklijke familie geschokt door schietpartij Kopenhagen

KOPENHAGEN (ANP) - De Deense koninklijke familie heeft zondagavond in een verklaring laten weten dat haar gedachten en medeleven uitgaan naar de slachtoffers van de schietpartij in Kopenhagen. Eerder op de avond werd bekendgemaakt dat er "meerdere doden" zijn gevallen bij een schietpartij in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad.

3 minuten geleden
Meerdere doden bij schietpartij in winkelcentrum Kopenhagen

KOPENHAGEN (ANP/RTR/DPA) - Bij een schietpartij in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn "meerdere doden" gevallen, meldt de politiechef zonder een exact dodental te geven. Eerder zondag schreef burgemeester Sophie Haestorp Andersen al op Facebook: "We weten nog niet zeker hoeveel gewonden of doden er zijn, maar het is zeer ernstig."

2 uur geleden
Oekraïens leger bevestigt terugtrekking uit Lisitsjansk

KIEV (ANP/AFP) - Het Oekraïense leger heeft zijn soldaten teruggetrokken uit de strategische oostelijke stad Lisitsjansk, na weken van hevige gevechten met Russische troepen. "Om de levens van Oekraïense verdedigers te behouden, is besloten tot terugtrekking", zei het leger in een verklaring, waarin het verwees naar de superioriteit van Rusland in zowel aantal als materieel.

4 uur geleden
Slachtoffers bij schietpartij in winkelcentrum Kopenhagen

KOPENHAGEN (ANP/RTR/DPA) - Bij een schietpartij in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn meerdere slachtoffers gevallen. De politie meldt dat in verband met het incident een persoon is gearresteerd. Verdere mededelingen waren er nog niet.

4 uur geleden
Meerdere doden door breuk van gletsjer in Italiaanse Alpen

BOLZANO (ANP/DPA/AFP) - Zeker zes mensen zijn om het leven gekomen in de Italiaanse Alpen door een breuk van een gletsjer, waardoor een lawine van ijs, sneeuw en rotsblokken ontstond. De slachtoffers zijn bergbeklimmers, melden Italiaanse media.

6 uur geleden
Legendarische Britse theaterregisseur Peter Brook overleden

PARIJS (ANP) - De Britse theaterregisseur Peter Brook is op 97-jarige leeftijd overleden, meldt zijn uitgever op Twitter. Brook wordt beschouwd als de beste toneelregisseur van de 20e eeuw. Hij won meerdere grote theaterprijzen, waaronder Tony en Emmy Awards.

7 uur geleden
Oekraïne meldt doden bij aanval op Slovjansk

SLOVJANSK (ANP/RTR/AFP) - Bij een aanval op de Oost-Oekraïense stad Slovjansk zijn veel doden en gewonden gevallen, meldt de burgemeester van de stad. Volgens hem braken er vijftien branden uit. Het zou de zwaarste beschieting van de stad de afgelopen tijd zijn na de Russische invasie eind februari.

9 uur geleden