Gouverneur Oklahoma ondertekent strengste abortuswet van VS
OKLAHOMA CITY (ANP/RTR) - De Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Oklahoma, Kevin Stitt, heeft een wet ondertekend die abortus verbiedt vanaf bevruchting. Daardoor zijn met onmiddellijke ingang nagenoeg alle abortussen in de staat illegaal geworden. Vorige week had het parlement al in grote meerderheid gestemd voor de wetgeving, die met stip de strengste van het land is.
Iedereen die een abortus "uitvoert of induceert'" of "bewust bezig is met gedrag dat de uitvoering of aansporing van een abortus helpt of aanmoedigt", is strafbaar onder de wet. Ook wie betaalt of zelfs maar van plan is te betalen voor een abortus, is strafbaar. Een ander bijzonder aspect van de nieuwe wet is dat burgers rechtszaken kunnen aanspannen tegen mensen of organisaties die een abortus uitvoeren of ernaar streven.
Het beëindigen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap valt niet onder de anti-abortuswet. Zwangerschappen veroorzaakt door verkrachting of incest mogen echter niet worden afgebroken, tenzij van zulke incidenten al eerder aangifte was gedaan bij de politie.
Begin mei had Oklahoma al een wet aangenomen die abortus na zes weken zwangerschap illegaal maakt. Die ging het parlement bij nader inzien toch niet ver genoeg. Een dag eerder was bekend geworden dat het Amerikaanse Hooggerechtshof voornemens is de baanbrekende uitspraak in de zaak Roe versus Wade uit 1973 nietig te verklaren. Met die uitspraak werd een federaal recht op abortus gegeven, waardoor in elke staat tenminste een kliniek moest bestaan waar vrouwen een abortus konden krijgen.
Als het hof inderdaad de uitspraak vernietigt, is het aan de individuele staten om te bepalen of abortus wel of niet, en onder welke voorwaarden, mag plaatsvinden. Tientallen staten willen abortuswetgeving aan banden leggen. Aan de andere kant zijn er verschillende staten die juist wetgeving hebben aangenomen die het recht op een abortus garandeert.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het overgrote deel van de buitenlandse hulpprogramma's een halt toegeroepen. In een vrijdag verzonden memo, die is ingezien door persbureau Reuters, draagt het ministerie hulporganisaties op het werk neer te leggen.
37 minuten geledenNUUK (ANP/RTR) - Denemarken en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om de veiligheid in het Noordpoolgebied, ook bekend als de Arctische regio, te bespreken. Dat zei de Deense minister van Buitenlandse Zaken Løkke Rasmussen na zijn eerste telefoongesprek met zijn nieuwe Amerikaanse ambtgenoot Marco Rubio. Ook Groenland zal bij de gesprekken betrokken zijn. De VS, Denemarken en Groenland maken deel uit van de Arctische regio.
5 uur geledenRAPHOE (ANP) - Storm Éowyn heeft een eerste persoon het leven gekost. In het dorp Raphoe, in het noorden van Ierland, viel een boom op een auto. De bestuurder overleefde dat niet, meldt de Ierse omroep RTÉ.
6 uur geledenBRATISLAVA (ANP/AFP) - In Slowakije zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de nationalistische regering van premier Robert Fico. Hij zei afgelopen week dat de oppositie, met behulp van westerse landen, een staatsgreep probeert te plegen. De organisatoren van de demonstraties noemen dat onzin.
6 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Om illegale migratie naar Duitsland te beperken neemt kopstuk Friedrich Merz van de Duitse christendemocraten op de koop toe dat hij wordt gesteund door de radicaal-rechtse Alternative für Deutschland (AfD). De oppositieleider kondigde stappen aan na het jongste bloedige incident met een afgewezen asielzoeker, een mesaanval met twee doden in het Zuid-Duitse Aschaffenburg.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Een groep Capitoolbestormers die deze week vrijkwam na gratie van president Donald Trump, mag de Amerikaanse hoofdstad Washington niet zomaar meer in. Een federale rechter besloot als voorwaarde voor hun vrijlating dat ze eerst toestemming moeten vragen aan de rechter als ze de hoofdstad willen betreden.
7 uur geledenKYIV (ANP/AFP) - Oekraïne vindt dat onderhandelingen over de toekomst van Oekraïne en Europa niet kunnen plaatsvinden zonder Oekraïne en Europa. De Russische president Vladimir Poetin zei dat hij klaar is voor gesprekken met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump over Oekraïne, maar volgens de regering in Kyiv is het niet de bedoeling dat zij met z'n tweeën kunnen bepalen hoe Europa eruit moet komen te zien.
8 uur geleden