Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gouden Koets terug op Walcheren

Gouden Koets terug op Walcheren

MIDDELBURG - De Gouden Koets is en blijft van alle Nederlanders. Na een ingrijpende restauratie is het iconische voertuig tussen 18 juni 2021 en 27 februari 2022 te zien op de meisjesbinnenplaats van het Amsterdam Museum. In de komende weken wordt aan alle Nederlanders gevraagd welke relatie zij hebben met dit Koninklijke rijtuig. Er zal een pop-up installatie in alle provincie hoofdsteden te zien zijn waarbij iedere bezoeker op vijf verschillende manieren wordt gevraagd naar de toekomst van de Gouden Koets.

DOOR THEO RIETVELD

Het Koninklijke rijtuig is geschonken door de bevolking van Amsterdam aan koningin Wilhelmina ter gelegenheid van haar inhuldiging op 6 september 1898. Vanaf 1903 maakt het staatshoofd één keer per jaar op Prinsjesdag in Den Haag gebruik van het rijtuig. Daarnaast is het ingezet tijdens geboorten en huwelijken van leden van de Koninklijke familie.Toch is de Gouden Koets één keer op reis geweest. Ze maakte deel uit van een reizende tentoonstelling . Samen met het open rijtuig Crème Calèche, een geschenk van koningin Emma aan haar dochter Wilhelmina, zijn beide rijtuigen tussen mei en augustus 1949 varend aan de Nederlandse bevolking getoond. Op de eerste plaats omdat tienduizenden Oranjefans niet in de gelegenheid waren om de Gouden Koets te  zien tijdens de inhuldiging van koningin Juliana in 1948 in Amsterdam. Uit de opbrengst van de varende tentoonstelling langs diverse steden, kon het Koningin Julianafonds vele projecten van maatschappelijk  en sociaal werk belonen.

Middelburg was op 23 mei de eerste stad waar de bevolking beiden koetsen op een schip kon bewonderen. Op vrijdagmorgen 20 mei 1949 vertrokken de twee rijtuigen vanuit de Koninklijke stallen aan de Hogewal in Den Haag naar de Laakhaven. Daar lag het uit Bergen op Zoom afkomstige binnenvaartschip “Mawa”klaar om de kostbare lading naar Middelburg te brengen. De regionale krant De Stem vermeldt op 17 mei dat de “Mawa”  voor deze gelegenheid is aangepast met loopplanken voor de bezoekers en is de tentoonstellingsruimte  bekleed met vlaslinnen en elektrische verslichting.Op woensdag 23 mei is het dan zover: het afgemeerde schip aan de Rouaansekaai ligt klaar voor het publiek. Als gastheer treedt Jhr. Mr. W.C. Sandberg tot Essenburg. 

De opening werd verricht door Commissaris van de Koningin Jhr. Mr. A.F.C. de Casembroot. Daarna kreeg het publiek de kans om voor 25 cent (plus boekje) beide koetsen en de uniformen van de garderegimenten te bekijken. Twee dagen zagen ruim 10.000 mensen de varende tentoonstelling. Op 27 mei werd doorgevaren naar Vlissingen waar het aan de Houtkade afmeerde. Een dag later stak de “Mawa” de Westerschelde over naar Breskens.  Op 20 augustus keerden beide koetsen terug naar Den Haag naar de ruimtes van de Koninklijke Stallen aan de Hogewal. Op zondag 15 augustus vanaf 12.00 uur komt de Gouden Koets opnieuw naar Middelburg. Nu in digitale vorm in de vorm van een pop-up onderzoeksinstallatie. Dit is een initiatief van het Amsterdam Museum en is bedoeld om zoveel mogelijk Nederlands te vragen naar hun mening over de Gouden Koets en over de toekomst van het iconische rijtuig. De pop-up installatie reist vervolgens door naar andere provinciehoofdsteden. In september is het op bezoek in Zwolle en Utrecht.

Afbeelding: Tijdschriftenbank Zeeland ZB

Meer uit Middelburg

Stadsnatuur in het zonnetje tijdens het stadsnatuurfestival Middelburg

Ook in de stad is volop natuur. Naast mensen worden steden bevolkt door vleermuizen, bermplanten, insecten, korstmossen, vogels, bomen en talloze andere planten en dieren. Deze stadsnatuur staat centraal tijdens het stadsnatuurfestival op woensdag 6 december 2023 van 13.30 tot 16.00 uur in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Het festival wordt georganiseerd door University College Roosevelt, de gemeente Middelburg, de Zeeuwse Milieufederatie en ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB). Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

22 uur geleden
Buurtbewoners zetten zich in voor veiligheid op Dauwendaelselaan

MIDDELBURG - Vorige week zijn buurtbewoners en ouders uit de omgeving Herberdsland  en Girsesland, in de Middelburgse wijk Dauwendaele gestart met het uitvoeren van snelheidsmetingen op de Dauwendaelselaan. De actie was onderdeel van een langere strijd die de buurtbewoners voeren voor een herinrichting van de Dauwendaelselaan om daarmee een veiligere buurt te creëren waar alle bewoners weer veilig de straat over kunnen steken om naar school te gaan, hun hond uit te laten, buren te bezoeken of van een speeltuin naar huis te lopen. 

1 dag geleden
Een dubbele podiumplaats voor Mandy Kasse

VEERE - Mandy Kasse uit Veere heeft vorige week maar liefst twee podiumplaatsen veroverd bij de kampioenschappen Rallycross 2023. In de categorie Supernationals MIN werd Kasse derde bij zowel het Nederlands als het Belgisch Kampioenschap. Er waren dit seizoen vijfentwintig deelnemende coureurs.

1 dag geleden
Ieder kind verdient een 'Kansrijke Start

MIDDELBURG - Op donderdag 23 november wamen alle partners van de coalitie Kansrijke Start Middelburg bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomst wisselden ze ervaringen uit en keken ze vooruit naar 2024. Er ontstonden ook nieuwe samenwerkingen tijdens en na het speeddaten. Tessa Roseboom trakteerde de aanwezigen op een inspirerende lezing over het belang van de eerste 1000 dagen. Zij zoomde daarbij specifiek in op het vaderschap. Tessa Roseboom is hoogleraar en schrijver van de boeken 'De 1e 1000 dagen' en 'Gelijk goed beginnen'. Tessa was onder de indruk van wat er in Middelburg al staat rondom Kansrijke Start.

1 dag geleden
Geef kunst cadeau

MIDDELBURG - December is bij uitstek de maand om elkaar te verrassen met mooie cadeaus. Daarom heeft Kunst- en Cultuurroute Middelburg musici van Muziekschool Zeeland gevraagd om u, op zondagmiddag 3 december, te trakteren op mooie muziek. Op verrassende locaties in de binnenstad treden, in een flashmob-achtige setting, getalenteerde muziekleerlingen en hun leerkrachten voor u op. 

1 dag geleden
48 jaar trouw aan de bibliotheek

MIDDELBURG - Door alle verhalen over flexwerkers (Nederland telde er in 2022 2,7 miljoen) zou je kunnen gaan denken dat het niet meer van deze tijd is, om lang voor dezelfde baas te werken. Toch zijn er ook nog steeds veel mensen die hun werkgever wel degelijk vele jaren trouw blijven. Werknemers van 55 jaar en ouder zijn in Nederland gemiddeld 17,5 jaar in dienst van dezelfde werkgever. Mensen die bijna een leven lang bij hetzelfde bedrijf of dezelfde organisatie zijn er ook nog steeds.

1 dag geleden
Bestuurder van een snorfiets gewond na eenzijdig ongeval in het centrum van Zoutelande

ZOUTELANDE- Een bestuurder van een snorfiets is in de nacht van zaterdag op zondag gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval aan de Nieuwstraat in het centrum van Zoutelande. Door onbekende oorzaak kwam de bestuurder ten val. De politie en de ambulancedienst kwamen ter plaatse om medische ondersteuning te verlenen. De bestuurder is voor behandeling naar het ziekenhuis overgebracht. 

2 dagen geleden