Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Gouden Koets moet in museum blijven'

'Gouden Koets moet in museum blijven'

AMSTERDAM (ANP) - De Gouden Koets moet een permanente plek krijgen in een museum. Dat zijn de reacties van critici die zich hier al eerder hard voor maakten. "Een mooie, goede stap", noemt Urwin Vyent, directeur van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), het bericht dat de koets na restauratie een tijdelijk onderdak krijgt in een expositie in het Amsterdam Museum. "Het koningshuis is van ons allen. Het is beter om een koets te laten rijden waar iedereen zich goed bij voelt."

Het Amsterdam Museum is volgens de directeur een "mooie plek om de Gouden Koets neer te zetten, zodat iedereen hem kan zien". Hij vindt ook dat hier de discussie moet plaatsvinden over het koloniaal verleden. Vyent zou de koets uiteindelijk graag zien in een nationaal museum over het slavernijverleden, waar momenteel naar wordt gekeken. "Daar zou hij prachtig kunnen staan. Het zou een hele mooie geste zijn van het koningshuis."

Jerry Afriyie, voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), vindt dat de Gouden Koets nooit op straat heeft gehoord. "We moeten leren het verleden los te laten, zo lang we dat met ons meedragen komt de samenleving nog lang niet samen." Afriyie ziet liever dat direct duidelijk wordt dat het rijtuig nooit meer de straat op gaat. "Ik denk dat ze nu een overgang willen zonder gezeik. Maar soms is het beter in een keer de pleister ervan af te trekken." Door de koets in een museum te plaatsen, kan volgens de KOZP-voorman het complete verhaal erbij worden verteld. "De koning en koningin hebben ook een verantwoordelijkheid naar de samenleving toe. Als ze er wel in gaan rijden, tonen ze zich hier ongevoelig voor."

Permanent in museum

De politieke partijen SP en Partij voor de Dieren toonden zich blij met het besluit en verbonden er meteen de conclusie aan dat het geen tijdelijke maar permanente huisvesting wordt voor de in 1898 door Amsterdam aan koningin Wilhelmina geschonken koets. "Goed nieuws, de Gouden Koets, een product uit het koloniaal verleden, hoort inderdaad thuis in een museum", twitterde SP-Kamerlid Sadet Karabulut. "Dit privilege kan het koningspaar best missen."

De Partij voor de Dieren wees op een motie die begin juli werd ingediend. Daarin werd de regering gevraagd "de Gouden Koets niet meer in de oude hoedanigheid in te zetten maar in plaats daarvan te gebruiken voor brede, democratische en oplossingsgerichte bewustwording over institutioneel racisme."

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

9 maanden geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

9 maanden geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

9 maanden geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

9 maanden geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californiƫ, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

9 maanden geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

9 maanden geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

9 maanden geleden