Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gouden Koets met kraan naar Amsterdamse expositieplek getakeld

Gouden Koets met kraan naar Amsterdamse expositieplek getakeld

AMSTERDAM (ANP) - Met een enorme hijskraan is in de nacht van woensdag op donderdag de Gouden Koets naar de binnenplaats van het Amsterdam Museum getakeld. Het ruim 2800 kilo wegende gevaarte, dat in een houten kist verpakt was, moest daarvoor over het dak van het museum worden getild. Na het ophijsen hing de koets enige tijd stil boven het historische pand, zodat de medewerkers van de kraanverhuurder van de Nieuwezijds Voorburgwal naar de binnenplaats konden lopen. De koets werd neergezet vlakbij de glazen behuizing waarin hij de komende tijd wordt tentoongesteld. Het uitpakken en installeren gebeurt in beslotenheid.

Vanaf 18 juni kan het publiek de Gouden Koets ruim acht maanden lang van dichtbij bekijken. In de zalen rond de binnenplaats geven honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, kostuums en japonnen, spotprenten, foto’s en filmpjes een beeld van de geschiedenis, het ontwerp, de restauratie en het gebruik van het rijtuig en de discussies uit heden en verleden. Vooral de schildering op een zijpaneel, 'Hulde der Koloniën', gaf tien jaar geleden aanleiding tot debat. Op het 'slavenpaneel' is te zien hoe donkere mensen uit de koloniën producten en geschenken overhandigen aan een witte jonge vrouw die Nederland uitbeeldt.

De koets is van teakhout met een laagje bladgoud. Hij werd in 1898 door de stad Amsterdam geschonken aan koningin Wilhelmina ter gelegenheid van haar inhuldiging. Het rijtuig is de afgelopen vijf jaar in Den Haag gerestaureerd. Het werd daarvoor helemaal uit elkaar gehaald. Voor de duur van de expositie heeft het Amsterdam Museum de Gouden Koets in bruikleen van het Koninklijk Staldepartement en de Koninklijke Verzamelingen. Of hij na de tentoonstelling weer in gebruik wordt genomen voor de koninklijke rijtoer op Prinsjesdag is nog niet bekend.

Koning Willem-Alexander opent de tentoonstelling op 17 juni. Hij krijgt dan een rondleiding en een boek over de Gouden Koets.

Meer uit Binnenland

Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

8 minuten geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

2 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

3 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

3 uur geleden
Ali B hoort alsnog strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort vrijdag in de rechtbank van Haarlem alsnog welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. Oorspronkelijk zou dat donderdag al gebeuren maar de zaak liep vertraging op vanwege een nieuwe getuigenverklaring.

3 uur geleden
Op1-presentatoren blikken terug op nieuwsjaren in laatste show

AMSTERDAM (ANP) - In de laatste Op1 "ooit" hebben de presentatoren van de talkshow teruggeblikt op al het nieuws dat zij in de vierenhalf jaar dat het programma bestond hebben behandeld. De laatste show werd gepresenteerd door Welmoed Sijtsma en Jort Kelder.

6 uur geleden
Celstraf Frenna was koning onbekend: onacceptabel, maar gestraft

NEW YORK (ANP) - Koning Willem-Alexander wist voor de vierdaagse reis naar de Verenigde Staten niet dat rapper Frenna, met wie het koningspaar een hiphopstudio in Atlanta bezocht, in 2016 is veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje. Dat zei de koning tijdens het afsluitende persgesprek aan het einde van de reis. "Maar dat gezegd hebbende: Iedereen in Nederland die veroordeeld is en zijn straf heeft uitgezeten verdient een tweede kans. Zo werkt ons rechtssysteem", zei Willem-Alexander.

6 uur geleden