
Google verwijderde weer meer advertenties, AI belangrijkste trend
MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google heeft vorig jaar ruim 5,5 miljard advertenties geblokkeerd of verwijderd, zo'n 300 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Dat deed het onlinebedrijf omdat deze in strijd waren met zijn richtlijnen. Het ging dan bijvoorbeeld om seksueel getinte advertenties of promotie van gevaarlijke producten. De belangrijkste trend vorig jaar volgens Google, was de impact van kunstmatige intelligentie (AI).
De meeste advertenties, ruim 1 miljard, werden geblokkeerd of verwijderd omdat deze misbruik maakten van Googles netwerk. Het gaat dan bijvoorbeeld om advertenties van kwaadwillenden, die zo computervirussen willen verspreiden. Op de tweede plek staat het inbreuk maken op handelsmerkrechten. Bijvoorbeeld als een merk op een misleidende manier gebruikt wordt in een advertentie. Google verwijderde of blokkeerde meer dan 548 miljoen van dit soort uitingen.
Volgens Google is de strijd tegen misleidende advertenties een "voortdurende inspanning", waarbij snel gereageerd moet worden. Als voorbeeld noemt het onlinebedrijf de opkomst van zogeheten deepfakes richting het einde van 2023. Dat zijn video's of afbeeldingen die met behulp van AI zijn gemanipuleerd. Daardoor lijkt het bijvoorbeeld alsof een bekend persoon een product aanprijst, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. Google meldt dat er na het ontdekken van deze vorm van oplichting meteen actie is ondernomen, waarna dergelijke advertenties "op grote schaal" zijn verwijderd.
Aan de andere kant biedt AI ook kansen voor Google. Zo werkt het bedrijf al lange tijd met deze technologie om op grote schaal schadelijke advertenties te detecteren. De opkomst van LLM's, dat zijn taalmodellen op basis waarvan grote hoeveelheden data beoordeeld kunnen worden, helpt Google om nog beter te handhaven. "Hierdoor zijn onze teams nog behendiger geworden in het aanpakken van opkomende bedreigingen van allerlei aard", aldus het bedrijf.
Meer uit Financieel
OSLO (ANP/AFP) - Het grootste pensioenfonds van Noorwegen KLP doet de defensiebedrijven Oshkosh uit de Verenigde Staten en het Duitse Thyssenkrupp in de ban omdat ze wapens en militaire apparatuur verkopen aan het Israƫlische leger voor inzet in de oorlog in Gaza. De aandelenbelangen die KLP had in de twee ondernemingen zijn daarom verkocht.
30 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Navigatiedienstverlener TomTom schrapt driehonderd banen, bijna een tiende van het totaal. De reorganisatie bij de Nederlandse onderneming raakt onder meer de verkoopafdeling en ondersteunende functies. Tegelijkertijd benadrukt het bedrijf "kunstmatige intelligentie te omarmen".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond wil dat de Autoriteit Consument & Markt optreedt tegen Unilever om misleidende duurzaamheidsclaims. De belangenorganisatie bekeek ruim 450 producten van Unilever en op meer dan de helft zouden onjuiste claims staan. Volgens de bond gebruikt Unilever, met merken als Hellmann's en Knorr, het containerbegrip 'duurzaam' vaak te algemeen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in mei opnieuw lager, na een daling in april. Gemiddeld daalden de afzetprijzen met 0,5 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april daalden de prijzen met 1 procent. Dat was de eerste afname sinds oktober vorig jaar.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De grondoppervlakte die wordt gebruikt voor het verbouwen van consumptieaardappelen is in 25 jaar niet zo groot geweest. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt er in 2025 op ruim 83.000 hectare consumptieaardappelen geteeld. Dat is 8,6 procent meer dan vorig jaar. De laatste keer dat de teelt voor consumptieaardappelen boven de 80.000 hectare uitkwam was in 2000.
2 uur geledenOTTAWA (ANP/RTR) - Canada trekt een belasting op digitale diensten, die gericht was op Amerikaanse technologiebedrijven, in. Het land wil daarmee de handelsbesprekingen met de VS vooruithelpen, aldus het ministerie van Financiƫn zondag in een verklaring. Vrijdag staakte de Amerikaanse president Donald Trump de handelsbesprekingen vanwege de belasting.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hoelang een arbeidsmigrant in Nederland blijft, hangt vooral af van zijn positie op de arbeidsmarkt. Ook de economische vooruitzichten, zowel in Nederland als in het geboorteland van de arbeidsmigrant, zijn belangrijke factoren die de verblijfsduur bepalen, meldt het Centraal Planbureau (CPB). Het onderzoeksinstituut merkt daarbij op dat de meeste arbeidsmigranten tijdelijk in Nederland zijn.
9 uur geleden