Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Google en Frankrijk akkoord over betalen voor nieuws

Google en Frankrijk akkoord over betalen voor nieuws

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Google heeft met toezeggingen aan de Franse mededingingsautoriteit een einde gemaakt aan een conflict om vergoedingen voor het gebruik van nieuwsberichten. Google kreeg vorig jaar een boete van 500 miljoen euro omdat het techbedrijf had nagelaten een eerlijke deal te sluiten met Franse nieuwsmedia over het plaatsen van hun artikelen.

Volgens Benoît Cœuré, hoofd van toezichthouder Autorité de la concurrence, heeft Google met zijn beloftes "voor het eerst in Europa" een kader opgesteld waarmee nieuwsmedia eerlijk kunnen onderhandelen. Ook garanderen de afspraken dat mediapartijen de noodzakelijke informatie krijgen over vergoedingen waar ze recht op hebben, stelt Benoît Cœuré.

Nieuwe Europese wetgeving geeft uitgevers van nieuwsmedia sinds 2019 de mogelijkheid om geld te vragen aan grote onlineplatforms die hun nieuwsartikelen of delen daarvan doorplaatsen. Uitgevers van bijvoorbeeld kranten klaagden eerder dat ze advertentie-inkomsten mislopen doordat platforms als Google hun nieuws plaatsen.

Onderhandelingen

Google zegt de afgelopen tijd met ruim 150 Franse titels overeenkomsten te hebben gesloten over vergoedingen voor hun berichten. Daaronder vallen onder andere persbureau Agence France-Presse (AFP), de kranten Le Monde en Le Figaro en actualiteitensite huffingtonpost.fr.

Google meldt ook dat een onafhankelijke partij controleert of het techconcern en mediabedrijven voldoende vooruitgang boeken bij onderhandelingen over plaatsingen van hun berichten. Als de gesprekken vastlopen, kunnen uitgevers naar een arbitragehof stappen op kosten van Google.

In Nederland wil een groep mediabedrijven gezamenlijk optrekken om hun zogeheten uitgeversrecht uit te baten in onderhandelingen met Google. Onder andere DPG (onder andere de Volkskrant, NU.nl, het AD en Trouw), Mediahuis (NRC, De Telegraaf), de NPO, het Financieele Dagblad en tijdschriftenuitgevers als ONE Business en WPG Media gaven aan daaraan mee te willen meedoen.

Meer uit Financieel

Vakbond CNV wil meer aandacht voor nieuwe technologie als ChatGPT

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV wil dat werkgevers in Nederland, samen met werknemers, een visie ontwikkelen over het gebruik van nieuwe technologie in de dagelijkse werkzaamheden. "Nieuwe technologie, zoals ChatGPT, verovert nu razendsnel de werkvloer. Denk aan feilloze vertalingen, strakke teksten en fiscaal en juridisch advies van robots", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Maar de meeste werkgevers leunen vooralsnog achterover en ondernemen geen actie."

13 minuten geleden
Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw had opgevoerd om de hoge inflatie te bestrijden. Vanwege de recente onrust in de bankensector had Wall Street voorzichtige hoop op een pauze van de Fed bij het verder opkrikken van de rente. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen.

8 uur geleden
Banensite Indeed schrapt 2200 banen, impact Nederland onduidelijk

AUSTIN (ANP) - De zoekmachine voor vacatures Indeed gaat 2200 banen schrappen, heeft topman Chris Hyams in een bericht aan het personeel meegedeeld. Dat staat gelijk aan ongeveer 15 procent van alle werknemers. Volgens Indeed koelt de arbeidsmarkt in onder andere de Verenigde Staten sterk af na de sterke stijging van het aantal vacatures van vlak na de coronacrisis, toen de economie zich krachtig herstelde. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zelf nu ook stevig inkrimpen.

10 uur geleden
Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

WASHINGTON (ANP) - Filmpjesapp TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren, zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres.

10 uur geleden
Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het platform voor softwareontwikkelaars GitHub verklapt binnenkort met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hoe mensen het best bepaalde coderingsopdrachten kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt het dochterbedrijf van Microsoft technologie van OpenAI, het bedrijf dat de afgelopen maanden veel aandacht kreeg voor zijn programma's ChatGPT en Dall-E.

10 uur geleden
Kaag wil voor besluit over Volksbank opties met Kamer bespreken

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) wil de Tweede Kamer laten meepraten over de toekomst van de Volksbank, voordat zij met een besluit komt. Gezien het grote belang van het onderwerp voor de maatschappij en het bankenlandschap mikt zij op een "breed draagvlak" voor de richting die zij kiest.

10 uur geleden
Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

11 uur geleden