Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Google en Frankrijk akkoord over betalen voor nieuws

Google en Frankrijk akkoord over betalen voor nieuws

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Google heeft met toezeggingen aan de Franse mededingingsautoriteit een einde gemaakt aan een conflict om vergoedingen voor het gebruik van nieuwsberichten. Google kreeg vorig jaar een boete van 500 miljoen euro omdat het techbedrijf had nagelaten een eerlijke deal te sluiten met Franse nieuwsmedia over het plaatsen van hun artikelen.

Volgens Benoît Cœuré, hoofd van toezichthouder Autorité de la concurrence, heeft Google met zijn beloftes "voor het eerst in Europa" een kader opgesteld waarmee nieuwsmedia eerlijk kunnen onderhandelen. Ook garanderen de afspraken dat mediapartijen de noodzakelijke informatie krijgen over vergoedingen waar ze recht op hebben, stelt Benoît Cœuré.

Nieuwe Europese wetgeving geeft uitgevers van nieuwsmedia sinds 2019 de mogelijkheid om geld te vragen aan grote onlineplatforms die hun nieuwsartikelen of delen daarvan doorplaatsen. Uitgevers van bijvoorbeeld kranten klaagden eerder dat ze advertentie-inkomsten mislopen doordat platforms als Google hun nieuws plaatsen.

Onderhandelingen

Google zegt de afgelopen tijd met ruim 150 Franse titels overeenkomsten te hebben gesloten over vergoedingen voor hun berichten. Daaronder vallen onder andere persbureau Agence France-Presse (AFP), de kranten Le Monde en Le Figaro en actualiteitensite huffingtonpost.fr.

Google meldt ook dat een onafhankelijke partij controleert of het techconcern en mediabedrijven voldoende vooruitgang boeken bij onderhandelingen over plaatsingen van hun berichten. Als de gesprekken vastlopen, kunnen uitgevers naar een arbitragehof stappen op kosten van Google.

In Nederland wil een groep mediabedrijven gezamenlijk optrekken om hun zogeheten uitgeversrecht uit te baten in onderhandelingen met Google. Onder andere DPG (onder andere de Volkskrant, NU.nl, het AD en Trouw), Mediahuis (NRC, De Telegraaf), de NPO, het Financieele Dagblad en tijdschriftenuitgevers als ONE Business en WPG Media gaven aan daaraan mee te willen meedoen.

Meer uit Financieel

ANVR: Nederlandse vakantiegangers pakken weer vaker het vliegtuig

LEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.

25 minuten geleden
Opluchtingsrally op Wall Street na doorbraak in handelsoverleg

NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.

7 uur geleden
Havenondernemers Rotterdam overwegen rechtszaak om stikstofbeleid

ROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.

8 uur geleden
Heinen kan bonussen KLM-top niet tegenhouden, maakt wel bezwaar

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.

8 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen waarschuwt voor lagere omzet

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.

9 uur geleden
Opluchting op Amsterdamse beurs, chipbedrijven hard omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.

12 uur geleden
Economen vinden deal VS en China goed nieuws voor EU en Nederland

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.

13 uur geleden