Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Google brengt AI-chatbot Bard ook naar Europa

Google brengt AI-chatbot Bard ook naar Europa

MOUNTAIN VIEW (ANP/DPA) - Google gaat zijn AI-chatbot Bard ook lanceren in de Europese Unie, zo liet topman Sundar Pichai van Alphabet, het moederbedrijf van Google weten. Google presenteerde eerder deze week tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie een lijst van 180 landen waarin de ChatGPT-concurrent Bard op korte termijn zou worden aangeboden. De lidstaten van de EU stonden echter niet op die lijst. Daardoor werd gevreesd dat Europa langer zou moeten wachten op de nieuwe producten van Google die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI).

"We gaan Bard zeker naar de landen van de Europese Unie halen", verklaarde Pichai. Landen als Duitsland, Frankrijk, Italiƫ en Spanje zijn volgens de topman belangrijk bij de introductie van nieuwe Google-producten. Bij het lanceren van nieuwe diensten speelt echter een "combinatie van meerdere factoren" een belangrijke rol, benadrukte hij. "Met een product als Bard willen we het natuurlijk goed aanpassen aan de lokale omstandigheden en alles goed doen."

Bij de introductie van de chatbot gaat het niet alleen over aanpassingen aan de verschillende talen in de landen, maar ook over regelgevingskwesties. Om dit te doen zou bijvoorbeeld het zogeheten machine learning van de AI-systemen, waarbij de systemen zelfstandig leren, moeten worden aangevuld met toezicht door mensen.

Concurrentie aangaan

"We willen er zeker van zijn dat we de lokale normen en de sociale stemming correct inschatten", aldus Pichai. Deze vereisten maken het werk complexer. "Regelgeving verschilt in landen over de hele wereld. Er is dus meer werk te doen en we zijn vastbesloten om het voor elkaar te krijgen."

Met Bard wil Google de concurrentie aangaan met het populaire ChatGPT van het startup-bedrijf OpenAI. Twee maanden geleden werd Bard in eerste instantie geactiveerd voor geselecteerde gebruikers in de Verenigde Staten en Groot-Brittanniƫ. De chatprogramma's kunnen vragen over een breed scala aan onderwerpen beantwoorden en teksten schrijven die niet van mensenwerk te onderscheiden zijn.

De EU wil als eerste wereldwijd regels stellen voor de baanbrekende techniek van de AI-systemen, die veel belooft maar ook grote zorgen baart. De Europarlementariƫrs die zich met de kwestie bezighouden lieten donderdag nog weten dat de EU-regels voor kunstmatige intelligentie die al in de maak zijn, verder moeten worden aangescherpt.

Meer uit Financieel

Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

1 uur geleden
NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af

ASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet opdraaien voor extra kosten bij de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen die voortvloeien uit een nieuwe aanpak van het kabinet. Het ontbreekt namelijk aan een goede onderbouwing waarom die extra miljarden voor rekening komen van de NAM, schrijft het bedrijf dat gas won uit het Groningenveld in zijn jaarverslag.

1 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit hoger af na banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam heeft de handelsweek hoger afgesloten. Beleggers reageerden vrijdagmiddag opgelucht op een banenrapport uit de Verenigde Staten. Ze hopen dat de Federal Reserve de rente daarom eerder verlaagt.

5 uur geleden
'Enorme fraude' accountant die cijfers Trump Media controleerde

WASHINGTON (ANP) - Het boekhoudkantoor dat onder andere de cijfers van Donald Trumps socialemediabedrijf Trump Media controleert, wordt verdacht van "grootschalige fraude". Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC hielden accountant Benjamin Borgers en zijn firma zich bij audits bij tal van beursgenoteerde bedrijven niet aan de kwaliteitseisen voor goede boekencontroles.

5 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street na meevallende iPhone-verkopen

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York, die aanzienlijk hoger openden. Het grote Amerikaanse techconcern zag de verkopen van de iPhone dalen, maar boekte desondanks meer omzet en winst dan verwacht.

7 uur geleden
Schiphol neemt meer tijd voor aanbesteding beveiliging na kritiek

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol neemt meer tijd voor de nieuwe aanbesteding van de beveiliging op de luchthaven. Volgens vakbond CNV is dat mede op aandringen van de vakbonden, omdat er bij de laatste tender, vier jaar geleden, problemen ontstonden. Veel beveiligers werden toen het slachtoffer van het "gevecht om een nieuw contract", zegt CNV-onderhandelaar Erik Maas.

8 uur geleden
Tesla klaagt Indiase Tesla Power aan om schenden handelsmerk

NEW DELHI (ANP/RTR) - Tesla heeft een Indiase fabrikant van accu's voor voertuigen aangeklaagd. Volgens de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's schendt het bedrijf met de naam Tesla Power handelsmerkrechten om zo zijn producten te verkopen. Tesla eist een schadevergoeding en wil dat de rechter in New Delhi het bedrijf verplicht een andere naam te gebruiken.

8 uur geleden