Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gommers: ic's hebben geen mensen om verder op te schalen

Gommers: ic's hebben geen mensen om verder op te schalen

Rotterdam (ANP) - De Nederlandse intensive cares kunnen niet voldoen aan het verzoek van demissionair minister Hugo de Jonge om de komende winter op te schalen naar meer dan het huidige maximum van 1350 ic-bedden. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse vereniging van ic-artsen Diederik Gommers in podcast Virusfeiten (EO).

Verschillende media meldden dat het ministerie van Volksgezondheid de intensive cares onlangs heeft gevraagd te bekijken of het mogelijk is de capaciteit weer op te schroeven, indien de stroom van patiënten verder aanzwelt. "We hebben die verpleegkundigen niet. Mensen zitten er gewoon doorheen", reageert Gommers. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en beroepsvereniging V&VN IC stelden eerder ook dat 1350 bedden het maximale is waar de ic's naar kunnen uitbreiden.

Vanwege de druk op de ziekenhuizen heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) besloten per woensdag weer te beginnen met het coördineren van de spreiding van coronapatiënten over het land. Met het ontlasten van de regio's met de meeste coronapatiënten hoopt het LCPS de zorg overal toegankelijk te houden. De ic's behandelen momenteel 165 ernstig zieke mensen met Covid-19. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu in totaal 650 coronapatiënten.

Zoeken naar bed

Volgens Gommers zijn de reguliere operaties in de ziekenhuizen na de zomer weer opgestart, maar worden die nu vaak weer uitgesteld. "Voor operaties heb je ic-bedden nodig. We hebben nu een paar Covidpatiënten op de ic en dan ga je ’s ochtends kijken of een operatie door kan gaan. Het is iedere keer zoeken naar een bedje."

De ic-arts, die ook lid is van het Outbreak Management Team (OMT), stelt dat het "piept en kraakt" in de ziekenhuizen en dat de vraag van Den Haag voor weinig enthousiasme heeft gezorgd. "Er zitten veel emoties, bij verpleegkundigen én dokters", aldus Gommers. "Er moeten nu gewoon keuzes worden gemaakt. Welke patiënt gaat er voor? We komen echt voor ethische dilemma’s te staan deze winter."

Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, in april vorig jaar, lagen er meer dan 1500 mensen op de intensive cares. Dit waren vrijwel alleen coronapatiënten. De reguliere zorg lag toen vrijwel helemaal stil. Bij de tweede, derde en vierde golf werd geprobeerd om de reguliere zorg zo veel mogelijk door te laten gaan.

Meer uit Binnenland

30.000 euro opgehaald voor nabestaanden schietpartij Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - Met de crowdfundingactie voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein is binnen een dag 30.000 euro opgehaald. Dit is de helft van de beoogde 60.000 euro.

47 minuten geleden
Bewoners Rotterdams plein terug naar huis na fataal schietincident

ROTTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het Heiman Dullaertplein in Rotterdam is vrijdagavond teruggekeerd naar hun woning. Zij moesten donderdag het huis uit na het fatale schietincident waarbij een moeder en haar 14-jarige dochter omkwamen. Daarna woedde brand in het huis van de verdachte.

1 uur geleden
Minderjarige jongen opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Een minderjarige jongen is zaterdag opgepakt na een mogelijk schietincident in Coevorden. Een man raakte gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd. De politie spreekt van meerdere verdachten en mogelijk is ook een van de verdachten gewond geraakt.

1 uur geleden
Ook Duitse klimaatactivisten blokkeren A12 in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd aanhangers van de Duitse klimaatactiegroep Letzte Generation hebben zaterdag met activisten van Extinction Rebellion de A12 in Den Haag geblokkeerd. Rond het middaguur liepen de klimaatactivisten de weg op bij het Malieveld.

2 uur geleden
Zeker één gewonde bij mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Zeker één persoon is zaterdagochtend in Coevorden gewond geraakt bij een mogelijk schietincident. De politie kreeg rond 09.45 uur een melding van het incident aan de Scholekster in de Drentse plaats.

3 uur geleden
Man in Breda mogelijk opzettelijk overreden, twee mannen opgepakt

BREDA (ANP) - Een 58-jarige man uit Wernhout (Noord-Brabant) is vrijdagavond, rond middernacht, in de Kleine Krogt in Breda mogelijk expres overreden door een auto, meldt de politie. Het slachtoffer raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
Crowdfundactie voor nabestaanden schietpartij Heiman Dullaertplein

DEN HAAG (ANP) - Op crowdfundingswebsite GoFundMe is een actie opgezet om geld in te zamelen voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein, waar zij woonden. Het doelbedrag van de inzamelactie is 60.000 euro.

4 uur geleden