Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goese stadsloop is 'kindje' van grondlegger Ferdy Weemaes

Goese stadsloop is 'kindje' van grondlegger Ferdy Weemaes

GOES – Vrijdagavond (8 september) klinkt in de binnenstad van Goes het startschot voor de 26e WEA Stadsloop.

“Doorgaans is het gelukkig goed weer. We zijn vaak gezegend met mooie avonden. Dat brengt een gezellige sfeer in de binnenstad.” Dit is, aan de vooravond van de WEA Stadsloop, het gevoel van grondlegger Ferdy Weemaes (67). Hij is vanaf het begin betrokken bij het sportieve evenement. Het is min of meer zijn ‘kindje’.

Weemaes heeft ook altijd zelf meegelopen door de binnenstad en over de Oostwal, zij het dat hij de afgelopen drie jaar verstek moest laten gaan door een lastige hernia. “Ik loop nog wel hard, maar een WEA Stadsloop van acht kilometer is voorlopig te veel gevraagd.” Hoewel hij intussen is gepensioneerd, blijft hij nauw betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse wedstrijd.

Hype

De loop begon ooit als de ABAB Business-loop, in een periode (1998) dat het organiseren van gezonde activiteiten door en voor bedrijven een hype was. Weemaes was toen werkzaam bij ABAB. “We konden als accountantsbedrijf natuurlijk niet zélf zo’n loop op touw zetten. Daar hadden we de knowhow niet voor. Daarom hebben we het idee in de week gelegd bij AV’56. Die vereniging had immers de kennis, het netwerk en de handjes.” De eerste contacten liepen via Wil Zweemer, destijds voorzitter van de Goese atletiekvereniging. “Laten we maar zeggen dat Wil en ik aan de wieg van de Stadsloop hebben gestaan. Vrij snel daarna werd Acronius Kramer de verpersoonlijking van de Stadsloop.”

Opmerkelijk

Opmerkelijk is dat het parcours altijd min of meer onveranderd is gebleven. Tot 2013 was de start/finish op de Grote Markt. Na een paar jaar werd de naam veranderd van Business-loop in Bedrijvenloop. In 2002 veranderde de naam opnieuw. Initiatiefnemer Ferdy Weemaes verliet ABAB en trad in dienst bij WEA. Met goedvinden van zijn voormalige werkgever werd het evenement voortgezet onder de nieuwe naam WEA Stadsloop. Tot op de dag van vandaag is die naam een ware merknaam. 

In 2013 veranderde er nóg iets. Start en finish werden verlegd van de Grote Markt naar de Singelstraat. Dat had te maken met de verhuizing van het WEA-kantoor naar die locatie. Sindsdien fungeert het kantoor als secretariaat en start- en finishlocatie. “In het algemeen kan gezegd worden dat de WEA Stadsloop in Goes een bekende klank is. We hebben in de afgelopen 26 jaar iets neergezet wat blijft hangen. Voor wedstrijdatleten is het qua datum bovendien een geschikte training voor de Kustmarathon. De loop is een geweldige aansporing voor de funrunners, recreanten én voor de wedstrijdatleten om zich in te schrijven.”

Klik hier voor meer informatie.

Meer uit Beveland

Jaarlijkse dodenherdenking en kranslegging Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Programma Dodenherdenking Colijnsplaat 4 mei 2024

10 uur geleden
Hertenkamp 's-Heerenhoek in handen van dorpsbewoners

's-HEERENHOEK - "We hebben er een paar huisdieren bijgekregen", vertelt Elina Janse uit 's-Heerenhoek. Met haar buurman René Ars heeft ze het beheer van het hertenkamp, bij hen om de hoek, overgenomen van de gemeente Borsele. Bij het ondertekenen van het contract dinsdag deden ze ook nieuwe plannen uit de doeken. "We willen het hertenkamp uitbreiden met extra dieren en meer ruimte en een natuurlijke drinkpoel aanleggen."

14 uur geleden
Hoedekenskerke herdenkt op 4 mei

HOEDEKENSKERKE - Op zaterdag 4 mei zullen ook in Hoedekenskerke de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en militaire handelingen nadien worden herdacht. 

19 uur geleden
Afsluitingen N57 Oosterscheldekering uitgesteld

KAMPERLAND - Op donderdag 2, maandag 6 en woensdag 8 mei is de N57 van De Banjaard (Kamperland) tot de Kraaijensteinweg (Westenschouwen) tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten, vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering.

21 uur geleden
Gratis ambachtelijke moederdagappelkruimeltaart van de Smulkamer in Goes voor Vrienden van de Bode

GOES - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij de Smulkamer in Goes kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een verse, ambachtelijke roomboter appelkruimeltaart. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n zespersoonstaart gratis!

1 dag geleden
Wereldberoemd schrijverspaar Nicci French bezoekt Goes

GOES - Vrijdag 10 mei komt het wereldwijd succesvolle, Britse schrijversduo Nicci French naar Goes voor de promotie van hun nieuwe boek.

1 dag geleden
Rogier Zevenbergen is gesetteld in Zeeland: 'Mijn droom achterna gaan, kan ik iedereen aanraden'

MIDDELBURG/ZIERIKZEE - Rogier Zevenbergen vindt het helemaal niet erg als je hem 'Import-Zeeuw' noemt. Hij draagt deze titel met trots. In zijn werk houdt de geboren Amsterdammer zich zelfs bezig met het aantrekken van nieuwe Import-Zeeuwen. "Ik ervaar hier meer ruimte en rust, zowel privé als in mijn werk", vertelt Rogier.

1 dag geleden