Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes ziet de meerwaarde van opvoedondersteuning

Goes ziet de meerwaarde van opvoedondersteuning

GOES - De gemeente Goes gaat door met preventieve opvoedondersteuning op basisscholen. Een proef bij ‘t Noorderlicht, Holtkampschool en de Tweemaster is zo goed bevallen dat de gemeente de ondersteuning ook op andere scholen wil zien.

De pilot op de scholen in de Goese Polder draait sinds oktober vorig jaar. De gemeente Goes, de scholen, GGD Zeeland, SMWO en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) werken samen. Elke week is er een praktijkondersteuner aanwezig op één van de scholen.

Evaluatie

Ouders en leerkrachten kunnen bij hem of haar terecht met vragen over opvoeding. Zij helpen op preventief gebied. “Er zijn stappen genomen in het voorkomen van erger, die we anders pas veel later zouden hebben gezet en de hulp dan al veel verder opgeschaald zou zijn dan nodig”, zegt een leraar in de evaluatie van het project. “Het bevalt erg goed”, vindt wethouder Joost de Goffau van de gemeente Goes. “Ouders en leerkrachten waarderen het dat ze meteen antwoord krijgen op vragen die spelen.”

Duurder

Bijkomend voordeel is dat de praktijkondersteuners voorkomen dat kinderen snel en onnodig in de duurdere zorg belanden. De gemeente wil de proef dan ook uitbreiden naar andere scholen. Ze gaat scholen vragen of ze interesse hebben in een preventiemedewerker. Goes trekt er dit jaar 50.000 euro voor uit en 110.000 euro voor de twee jaar erna.    

Huisarts    

Goes gaat ook door met de pilot met praktijkondersteuners Jeugd en Gezin. Deze is van start gegaan bij Huisartsencentrum Goes, maar later is er ook een ondersteuner aan de slag gegaan bij Huisartsenpraktijk Sens.

Stigmatiserend

De praktijkondersteuners gaan in gesprek met ouders en jongeren waar het thuis niet lekker loopt, helpen hen met adviezen en verwijzen hen door naar de juiste hulpverleners als dat nodig is. Ook hiermee wil Goes voorkomen dat mensen in de zwaardere zorg belanden. “De hulp bij de huisarts is ook minder stigmatiserend en de ondersteuners zorgen voor een betere verbinding met de gemeente”, zegt De Goffau.

De proef is zo succesvol dat Goes de praktijkondersteuning structureel maakt. Volgend jaar heeft ze daarvoor ruim 118.000 euro beschikbaar.

Meer uit Beveland

Avondvierdaagse terug van weggeweest in Kamperland

KAMPERLAND - Oranjevereniging Kamperland/VDK organiseert, na een paar jaar afwezigheid, weer een avondvierdaagse voor jong en oud in Kamperland. Zij gaan wandelen van dinsdag 6 juni tot en met vrijdag 9 juni.

23 uur geleden
17-jarige jongen uit Goes overleden na ongeval met scooter

GOES - Een jongen van 17 uit Goes is overleden nadat hij gisteren betrokken raakte bij een eenzijdig ongeluk. Hij reed met zijn scooter tegen een geparkeerde auto.

1 dag geleden
Badeendjesrace in Goes zorgt voor veel drukte bij de Oostvest

GOES - Gisteren kleurde de Oostvest knalgeel. Hier was namelijk de allereerste editie van de ‘What Goes On’-badeendjesrace. Honderden, misschien wel duizenden badeendjes gaven het water in de Oostvest een zonnige kleur en gingen de strijd aan om prijzen te winnen.

1 dag geleden
Toer Club Arendskerke houdt op 4 juni twee ritten

‘s-HEER ARENDSKERKE - Toer Club Arendskerke houdt zondag 4 juni fietstoertochten van 80 en 105 kilometer. Vertrekpunt is het terrein van tennisvereniging de Schaepskooi in ‘s-Heer Arendskerke. 

2 dagen geleden
Tractor belandt in sloot, bestuurder gewond

‘S-HEERENHOEK - Een tractor is zaterdag aan het begin van de middag in een droge sloot terecht gekomen. De bestuurder raakte bij het ongeluk gewond.

2 dagen geleden
Winnaars bandcompetitie Spectra zijn bekend

OVEZANDE - De finale van bandcompetite Spectra vond gisteren plaats op het Klomppop Festival. In de finale streden de bands Grainbait, Baneham, TheTraveling Trashcans en Grote Geelstaart om de Spectra seizoenswinst. Grote Geelstaart ging er uiteindelijk met de winst vandoor.

2 dagen geleden
Bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk bestaat 39 jaar en houdt open dag

WOLPHAARTSDIJK - Maandag 29 mei, tweede pinksterdag, is er een open dag in de ambachtelijke bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk.

2 dagen geleden