
Goes wil binnenstad vergroenen, 'maar op Grote Markt is dat moeilijk'
GOES - De gemeente Goes wil de binnenstad vergroenen. Om ideeën op te halen bij mensen die er wonen en werken, waren zij uitgenodigd voor een wandeling door het stadshart. Die begon op de Grote Markt, die velen ook graag groener zouden zien. “Hier zijn de mogelijkheden helaas beperkt, omdat de markt iedere week het hele plein in beslag neemt”, legt binnenstadsmanager Carolien Eijkelenboom van de gemeente Goes uit.
Het hoekje om, de Lange Kerkstraat in, oppert een onderneemster dat daar, aan de kant van het oude stadhuis, een boom niet zou misstaan (foto). Stedenbouwkundige Nick Boogert van de gemeente Goes antwoordt dat een boom daar inderdaad zou passen. “Die fietsen horen daar niet”, beaamt hij. In deze winkelstraat legt Eijkelenboom uit dat er 3,5 meter vrij moet blijven voor de hulpdiensten en winkelbevoorrading, maar dat bijvoorbeeld gevelgroen zeker een optie is. “Waar wij geen pandeigenaar zijn, kunnen we vergroening wel faciliteren, bijvoorbeeld door grond of klimplantconstructies aan te bieden”, vertelt ze. Bij de keuze voor welk groen zijn de kosten en onderhoudsgevoeligheid wel aandachtspunten, zegt een ondernemer.
“Deze gevel vraagt echt om een klimroos”, wijst Iris Blom (foto) van Buurkracht naar het pand op de hoek van de Witte Paardstraat. De gemeente schakelde Buurkracht in om het vergroeningsproces te begeleiden. “We maken een werkgroep van inwoners en ondernemers die verder meedenken”, vertelt Blom. Dat moet over een paar maanden een concreet plan opleveren.
Bloembakken
De gemeente Goes gaat voor een groenere binnenstad, omdat dat onder meer zorgt voor verkoeling tijdens periodes van hitte. Groene daken en tegels eruit, groen erin helpen wateroverlast na plensbuien voorkomen, doordat regenwater in de grond kan wegtrekken. Bij de vergroeningswens spelen meerdere belangen de gemeente en Buurkracht willen de verschillende partijen bij elkaar brengen. “Wij gaan als gemeente geen vergroening opleggen”, zegt binnenstadsmanager Carolien Eijkelenboom. “Het werkt alleen als ondernemers en inwoners initiatieven dragen. Dan denken wij graag mee.”
Bijvoorbeeld over welk groen waar past. Blauweregen en passiebloem brengen koelte en tasten gevels veel minder aan dan klimop. “Japanse boomsoorten wortelen niet zo hard”, weet wethouder Martijn Vermeulen van de gemeente Goes. Die zijn daarmee prima geschikt voor bebouwd gebied. Bij terrassen zijn bomen wegens de mogelijke vogelpoep minder gewenst, maar op de Kreukelmarkt zien ondernemers ze wel zitten. Bloembakken kunnen op nog meer plaatsen, zoals in de Lange Vorststraat. Eefje en Cees Bos van Bos Men Shop hebben met de gemeente afgesproken bloembakken voor hun winkel te plaatsen. Eijkelenboom weet vanwege het verkeer niet of dit kan op het plein van de Singelstraat, tussen de twee kerken, een andere suggestie van ondernemers. “Al moet je soms ook gewoon iets proberen.”
Meer uit Beveland
SINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
2 uur geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
6 uur geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
7 uur geleden's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
1 dag geledenGOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.
1 dag geledenGOES - De gemeente Goes behoort tot de duurste gemeenten in Zeeland om te trouwen op vrijdagmiddag. Een bruidspaar betaalt 503 euro voor een vrijdagmiddagceremonie. Daarmee staat Goes op de vijfde plek qua kosten. Middelburg is met 730 euro de duurste gemeente.
1 dag geleden