Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes snijdt niet in voorzieningen, verhoogt belastingen een beetje maar 'buigt wel om'

Goes snijdt niet in voorzieningen, verhoogt belastingen een beetje maar 'buigt wel om'

GOES - Ook de gemeente Goes heeft het in financieel opzicht niet gemakkelijk.

Dat blijkt uit de meerjarenbegroting die donderdag is gepresenteerd. Volgend jaar staat er een tekort van 625.000 euro onder de streep, maar in 2024, het laatste jaar van deze meerjarenbegroting en een ijkpunt voor de toezichthouders, is dat een plus van 868.000 euro. 

Afstevenen

Daar moet Goes wel iets voor doen. Als ze niets zou doen, zou ze namelijk afstevenen op een tekort van zo’n zes miljoen euro. Vier miljoen euro daarvan heeft te maken met het sociaal domein. Volgens het college van burgemeester en wethouders kan twee miljoen euro worden opgevangen door maatregelen in het sociaal domein. De rest wordt gedekt uit de reserve waarin zo’n zeven miljoen euro zit. 

Eenvoudig

Wethouder André van der Reest bagatelliseert het tekort niet, maar maakt zich nog geen grote zorgen. “We kunnen het nog redelijk eenvoudig opvangen, hoewel we flink aan de bak moeten. Een paar jaar geleden hebben we onze begroting binnenstebuiten gekeerd en een paar miljoen euro eigen middelen in het sociaal domein gestopt. Daar hebben we nu profijt van. We hoeven nog geen paniekvoetbal te spelen.” 

Snijden

De laatste twee van de zes miljoen euro realiseert Goes door zaken ‘om te buigen’. “We doen dat niet door de belastingen extra te verhogen, alleen met de inflatie, of te snijden in voorzieningen”, zegt wethouder Cees Pille. “We moeten wel scherper aan de wind zeilen.” Het gaat bijvoorbeeld om het doorschuiven van investeringen in het E-depot en het later aannemen van extra boa’s. “Maar we houden ook rekening met positieve zaken, zoals de groei van het aantal inwoners en we rekenen op meer leges.” 

Risico

Een groot risico is dat de herverdeling van het gemeentefonds negatief uitpakt. “Dan staan we voor een nieuwe opgave.” Goes zegt dat ze sowieso meer samen wil doen met ondernemers, instellingen en inwoners. “We gaan uitdagingen niet uit de weg, maar pakken deze graag samen aan.” De gemeenteraad moet instemmen met de begroting, die wordt behandeld in de commissie van 29 oktober en vastgesteld op 12 november. 

Meer uit Beveland

Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

2 uur geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

4 uur geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

21 uur geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

1 dag geleden
Ambachtenmarkt in Gasthuis Goes

GOES - Zaterdag 2 maart organiseert het activiteiten bureau van Zorggroep Ter Weel een ambachtenmarkt in het Gasthuis aan de Kievitlaan in Goes.

1 dag geleden
Zaterdag is het open dag bij gemeente Goes

GOES - De gemeente Goes opent haar deuren tijdens een open dag op zaterdag (2 maart) van 13.00 tot 16.00 uur. Op deze dag kunnen inwoners en andere geïnteresseerden een kijkje achter de schermen nemen en meer ontdekken over de activiteiten en diensten van de gemeente.

1 dag geleden
John Taks is de nieuwe bestuursvoorzitter van Adrz

GOES - Per 1 juni wordt John Taks voorzitter raad van bestuur van Adrz in Zeeland. Sinds december 2015 is hij voorzitter raad van bestuur van het Diakonessenhuis Utrecht, Zeist en Doorn. Taks vertrekt met warme en gemengde gevoelens uit Utrecht, maar verheugt zich erg op zijn nieuwe uitdaging.

1 dag geleden