Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes heeft alle asbestdaken in gemeente in beeld

Goes heeft alle asbestdaken in gemeente in beeld

GOES - Goes heeft het aantal daken waarin waarschijnlijk asbest zit in beeld gebracht. Voor 2025 moeten deze daken zijn vervangen.

Vanaf 1 januari 2025 zijn asbestdaken verboden. “En wij moeten dat verbod gaan handhaven”, zegt wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes.

Om die taak zo beperkt mogelijk te houden zijn enkele Zeeuwse gemeenten nu al in actie gekomen. Goes heeft samen met de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen de asbestdaken in kaart gebracht.

Oppervlak

In Goes zijn ruim 25.000 panden en objecten vanuit de lucht beoordeeld. Daarvan heeft een bureau er 1157 met een oppervlak van in totaal 138.013 vierkante meter als ‘asbestverdacht’ aangemerkt. Huizen van RWS partner in wonen zijn niet meegerekend. De woningcorporatie regelt het saneren zelf.

Schuurtjes

Ongeveer 72 procent van de particuliere daken heeft een dakoppervlak van minder dan 35 vierkante meter. “Het gaat dus vooral om schuurtjes”, concludeert Alssema. Mensen moeten de daken op eigen kosten vervangen. “We willen ze ondersteunen bij het saneren, bijvoorbeeld door collectief in te kopen.”

Subsidies

De gemeente verstrekt vooralsnog geen subsidies voor het verwijderen van asbest. “Maar we willen kijken of het misschien past binnen onze klimaataanpak.” Na de zomer komt er een campagne waarin mensen worden gewezen op de deadline van 1 januari 2025 en de mogelijkheden om samen in te kopen.

Meer uit Beveland

Betho in Goes wordt vierde leerwerkplaats voor Participatielab Scalda

GOES - Sociaal werkbedrijf De Betho in Goes wordt de vierde leerwerkplaats van het Participatielab in Goes, waar maandag 8 april maximaal vijftien studenten kunnen beginnen. Het Participatielab is een beroepsopleiding op mbo1-niveau.

2 uur geleden
Schoon genoeg van al dat zwerfafval?

BORSELE - Op zaterdag 2 maart van 13.00-15.00 uur stropen in heel Zeeland honderden vrijwilligers weer de mouwen op voor een gezamenlijke opruimactie langs de dijken en strandjes van de Wester- en Oosterschelde. Doe jij mee?

4 uur geleden
Feyenoorders geven basketbalclinic in Goes

GOES - Vier profs van Feyenoord gaven woensdag bij basketbalvereniging Volharding in Goes een clinic aan de jeugd. De Goese club heeft veel jeugd en het aantal afwezige leden was woensdag op één hand te tellen. Zowel de pro's uit Rotterdam als de Volharding-jeugd kijkt terug op een geslaagde avond.

4 uur geleden
Noëlla is klantadviseur: 'Belangrijk dat je je kunt inleven in cliënt'

GOES - Bellen, bellen, bellen. Dat is het hoofdingrediënt van een werkdag van Noëlla (26). Sinds drieënhalf jaar is ze klantadviseur bij UWV in Goes. Zodra ze klaarzit met haar laptop en headset is ze voorbereid op de meest uiteenlopende vragen. Die variatie in haar werk spreekt Noëlla aan. "Het is fijn om cliënten goed te kunnen helpen of te kunnen geruststellen", vertelt Noëlla. "Daardoor ga ik aan het einde van de dag met een voldaan gevoel naar huis."

7 uur geleden
Nachtelijke inzet traumahelikopter in Eisenhowerstraat Goes

GOES - Hulpverleners, onder wie een traumateam, zijn in de nacht van zondag op maandag toegesneld na een melding van een medische noodsituatie in Goes.

10 uur geleden
Kloetinge moet creatief omspringen met beschikbare ruimte

KLOETINGE - V.V. Kloetinge heeft sinds kort een vernieuwingsplan doorgezet om de ruimte die ze heeft te optimaliseren en daarmee de voetbalkwaliteit voor de leden te waarborgen. De vereniging steeg in de afgelopen vijf jaar met ongeveer dertig procent naar ruim elfhonderd leden. Dat vraagt om uitbreiding, maar op een plek waar niet meer uitgebreid kan worden, moet je in andere oplossingen denken. 

1 dag geleden
Auto's van dijk bij ongeval kruising Ovezandseweg met de Kruipuitsedijk

OUDELANDE- Twee personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat hun auto's met elkaar in botsing waren gekomen en vervolgens naast de dijk belandden. Dit gebeurde op de kruising van de Ovezandseweg met de Kruipuitsedijk. De beide slachtoffers zijn met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

1 dag geleden