Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes Gezien: Namen

Goes Gezien: Namen

Veel oorlogsmonumenten dragen de namen van de omgekomenen. De koperen plaquette aan het stadhuis op de Grote Markt bevat geen namen. De tekst luidt: ‘De klok in deze toren wordt geluid ter eerbiedige nagedachtenis aan de stadgenoten die vielen in het verzet 1940-1945’. Het gedenkteken werd onthuld op 4 mei 1948. Het Zeeuwsch Dagblad vertelt dat daarbij ‘een grote menigte’ aanwezig was. R. Zuidema, voorzitter van het ‘klokkencomité’, zei dat het niet de bedoeling was ‘een pompeus monument op te richten, maar een eenvoudig naamloos gedenkteken’. De tonen van de gedenkklok in de stadhuistoren ‘zullen een herinnering zijn aan de bange oorlogsdagen en aan de diepbetreurde doden’. Deze Zuidema was ook actief in het verzet; hij had een concentratiekamp overleefd.Geen namen dus op het Goese monument. Maar van de meeste slachtoffers uit het verzet komen we de namen wel tegen in Goes-Oost, waar in maart 1948 vijf straten naar omgekomen verzetsmensen zijn genoemd: Kees de Graaff, Marien de Groot, Jacob Klaaijsen, Piet Quant en Job van Melle. De gemeente vervangt de oude, ‘kale’ straatnaamborden door nieuwe met meer informatie; dat is mooi. Sinds 2015 is daar ook het Ds. W.H. van der Vegtplein, naar de verzetsman die in 1944 na een treinbeschieting aan een verwonding overleed. En er komen nog twee ‘verzetsstraten’ bij: het Nicolaas Corstanjepad en het Kloostermanpad (naar Piet, Daan en Maatje; zij overleefden de oorlog).

Eén naam lichten we er hier uit, met als bron het boek Breekbare helden - Het verzet in Zeeland 1940-'44 van Carla Rus (2019). Marien de Groot dreef met zijn vrouw een kruidenierszaak in de Lange Vorststraat. Ze hadden een joods jongetje en een Duits meisje geadopteerd. De Groot was ondercommandant van de grootste verzetsgroep van Goes. Hij ondernam allerlei vormen van verzet: zorg voor onderduikers, een pilotenlijn, verspreiding van Trouw, spionage en hij deed mee aan de overval op het distributiekantoor te Geersdijk. Begin oktober 1944 werd De Groot in zijn winkel door de Duitsers gearresteerd. Op weg naar Den Haag voor berechting werd hij, samen met de Middelburgse drogist Wouter Damen, in een West-Brabants bos geëxecuteerd, omdat hun twee Duitse begeleiders niet verder durfden vanwege geallieerd granaatvuur. De lichamen werden later gevonden; ze werden als onbekende personen in Hoogerheide begraven. In januari 1946 zijn ze alsnog geïdentificeerd en Marien de Groot werd herbegraven op de algemene begraafplaats van Goes.

Tekst en foto: Arend van der Wel

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Kerk Ovezande krijgt Maria in de tuin

OVEZANDE - “Onvoorstelbaar, Peter! Prachtig!” Ad Schenk van de katholieke parochie in Ovezande is blij met het werk van de Goese kettingzaagkunstenaar Peter Verlaan. Hij vervaardigde uit een stuk stam van een honderdvijftig jaar oude beuk een 2,60 meter hoog Mariabeeld. De boom stond bij de Mariakerk in Ovezande en nu krijgt een deel van het hout daar een tweede leven. Dinsdagavond gaat ‘ze’ op transport van de werkplaats in Lewedorp naar de kerktuin in Ovezande.

30 minuten geleden
Graafmachinist rijdt tegen hoogspanningskabel bij ‘s-Heerenhoek

’s-HEERENHOEK - Een graafmachinist is maandag aan het einde van de ochtend bij ’s-Heerenhoek met de kraan tegen een hoogspanningskabel gereden. De man bleef ongedeerd.De bestuurder reed rond 11.30 uur over de Borsselsedijk (N666) tussen ‘s-Heerenhoek en Nieuwdorp toen het misging. Na de melding van het ongeluk is de brandweer opgeroepen. Die kwam met een tankautospuit en  schuimblusvoertuig ter plekke. De chauffeur bleef ongedeerd. Voor de zekerheid hebben hulpverleners van de ambulance de man onderzocht. Hij moest bij de politie een blaastest doen, had geen alcohol gedronken.

18 uur geleden
Zeeuwse wind als voorbeeld voor Europa

De komst van het Kenniscentrum op de Kenniswerf in Vlissingen brengt nieuwe kansen met zich mee voor de Zeeuwse onderwijsinstellingen. Zo ook voor Scalda. Het unieke windproject dat ze zo’n drie jaar geleden leven inbliezen dient inmiddels als voorbeeld voor de rest van de wereld, maar tijd om stil te zitten is er niet.

1 dag geleden
Man (34) aangehouden na doodsbedreigingen bij bijtincident op Jozef Israelstraat

GOES - De politie heeft vanochtend een 34-jarige man uit Goes aangehouden na bedreigingen eerder deze week. De hond van de verdachte zou een kat hebben gebeten op de Jozef Israelstraat, waarna de gemoederen hoog opliepen.

2 dagen geleden
Variatie en werksfeer maken het bij ITN

MIDDELBURG - Eind 2019 gaf grondlegger Hans Niewenhuijse de bedrijfsvoering van Installatie Techniek Niewenhuijse (ITN) over aan vijf van zijn kinderen. De nieuwe directeuren hebben de kernwaarden met de paplepel binnen gekregen en verdelen de verantwoordelijkheden op basis van talent en interesse. Feitelijk precies zoals ze met hun personeel omgaan. Ze bieden hen de combinatie van werken en leren, doorgroeiopties en een gevarieerd werkpakket op basis van talent en interesse.

2 dagen geleden
‘Iedereen moet ergens aan kunnen meedoen’

GOES – Sinds 2017 reikt de gemeente Goes jeugdlintjes uit aan jongeren die zich verdienstelijk gemaakt hebben voor de Goese gemeenschap of een bijzondere prestatie hebben verricht. Vijf jongeren kregen onlangs zo’n lintje en zij vertellen hierover deze weken in de Bode. In deze laatste aflevering vertelt Tara van Os over haar belangeloze inzet voor scoutinggroep Hertog van Beijeren-Gosaha in Goes. Zij is met haar vijftien jaar de jongste vrijwilliger die binnen deze scoutinggroep actief is.

3 dagen geleden
Het Loze Vissertje gaat voor topzomer

HET SAS - De bootvrienden Philippe, Stien en Peter vinden het een verademing dat ze weer op het terras kunnen zitten met een hapje en een drankje. “Om op deze manier contact te maken met anderen, dat hebben we echt gemist”, vertellen ze buiten aan een tafeltje bij café restaurant Het Loze Vissertje in Het Sas.

3 dagen geleden