Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes Gezien: Het ‘brutaaltje’ van Goes legt het loodje

Goes Gezien: Het ‘brutaaltje’ van Goes legt het loodje

Het ‘lelijkste gebouw van Goes’ gaat tegen de vlakte. U las het al vele malen of u aanschouwde het live, want sloopwerk trekt altijd veel hooggeëerd publiek. Het voormalige GAK-kantoor aan de Van de Spiegelstraat maakt plaats voor ‘comfortappartementen’. De media brachten dit nieuws steevast met ongeveer dit bijzinnetje: ‘het volgens velen lelijkste gebouw van Goes’. En voormalig wethouder Alssema zei in 2018 tegen Nu.nl: ‘Goes heeft niet zoveel lelijke plekken, maar dit stond zeker in de top drie.’ Je gaat bijna denken dat de kwestie nauwkeurig is onderzocht. Maar nee, er hebben geen verkiezingen, prijsvragen of onderzoeken plaatsgevonden. Het is gewoon zo!

In 1965 werd het gebouw in gebruik genomen. De PZC schreef over de ‘dominerende blokkendoos’ die ‘architectonisch een radicaal element’ in de gezellige omgeving was. Burgervader Huber sprak bij de opening echter over een ‘modern, licht en comfortabel gebouw’. Dat het GAK voor Goes had gekozen vanwege de centrale ligging in Zeeland, begreep de burgervader wel, maar speelde bij die keuze ook niet de taal van de Goese wapen- en troeteldieren mee? Gak, gak, gak! Door deze (burger)meesterlijke humor laten we ons natuurlijk niet afleiden van het gebouw zelf. Het is ontworpen door de Goese architect J.A. de Bruijne (1913-2005). Hij was er ook bij betrokken toen het gebouw in 1979 flink werd uitgebreid. Het zag er sindsdien qua vorm gevarieerder uit, maar het maakte nog steeds geen vrienden.

Tijdens de bouw schreef de PZC in februari 1965: ‘Vijftig betonnen buizen waren bij de aanvang van de bouw de basis.’ ‘Beton’ is in de volksmond over dit gebouw een dominant woord, evenals ‘grijs’. Toch zijn er ook flink wat bakstenen gebruikt en fleuren blauw en groen de grijsbruine boel op. Kortom, het gebouw heeft wel z’n best gedaan om leuk over te komen, maar tevergeefs. Het stond eigenlijk vooral op de verkeerde plek, pal naast de romantische ‘villa’ bijvoorbeeld. En het was een kind van zijn tijd, van het brutalisme als bouwstijl. De Zwitsers-Franse architect Du Corbusier werd de vader daarvan, toen hij sprak over ‘béton brut’ als belangrijk bouwmateriaal. Het gemeentehuis in Terneuzen is er een duidelijk voorbeeld van. Ook ons verdwijnende GAK-gebouw heeft brutalistische trekjes: simpel, blokachtig, ruw, groots, recht voor z’n raap.

Als u dit leest is het GAK-gebouw bijna een hoop puin. Rest dus nog de vraag welk gebouw nú het lelijkste van Goes is. Of zouden we ook zonder kunnen?

Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Najaarsnota Provincie Zeeland: extra geld voor erfgoed, mobiliteit, landelijk gebied en innovatie

MIDDELBURG - Twee miljoen euro extra voor de instandhouding van Zeeuws erfgoed, ruim een miljoen voor de uitvoering van milieutaken, een kleine miljoen euro extra voor een uitvoeringsorganisatie voor het landelijk gebied en veel geld naar innovatie op het gebied van onder meer economie en landbouw. Dat is in een notendop de najaarsnota van de Provincie Zeeland, waarbij Zeeland nadrukkelijk naar het Rijk kijkt om zaken voor elkaar te krijgen.

1 dag geleden
Een lesje ganzenverzorging: 'Ik kan een gans maar één keer vangen met een net'

GOES - De ene Goesenaar zou er graag meer zien, de andere juist minder, maar de gans hoort bij Goes, vindt Ruben van Maaren. Hij verzorgt de ongeveer 23 exemplaren die in drie groepen bij de Westwal, Oostwal en het hertenkamp leven.

1 dag geleden
Goes voorziet zwarte cijfers voor 2024, maar rode voor jaren daarna

GOES – De Goese wethouder van financiën, Stan Meulblok, is blij dat de gemeente voor 2024 een sluitende begroting kan presenteren. “We hebben al jaren een stabiel financieel beleid en voorzien voor 2024 een positief saldo van 1,7 miljoen euro.” De jaren daarna ziet hij minder rooskleurig in.

1 dag geleden
Studenten van Scalda presenteren 'Zeeuwse ICT-contexten van de toekomst' in Amsterdam

In een tijdperk van razendsnelle technologische vooruitgang worden de mogelijkheden van de digitale wereld steeds breder en gevarieerder. Afgelopen dinsdag presenteerden de studenten van Scalda, samen met docent Steef van de Gruiter, tijdens de Katapultdag in Amsterdam hun project: ‘Zeeuwse ICTcontexten van de toekomst’. In dit project hebben ze samengewerkt met bedrijven om innovatieve woningen te creëren, voorzien van technologieën zoals glasvezelinternet, thuiszorgsensoren en verlichting. Het biedt studenten een unieke leerervaring in een contextrijke omgeving om hun vaardigheden te ontwikkelen.

2 dagen geleden
Plan om komende vijf jaar maximaal 450 asielzoekers in Hotel Goes onder te brengen

GOES - Als de gemeenteraad van Goes ermee instemt, wordt Hotel Goes aan de Anthony Fokkerstraat ingericht voor de opvang van maximaal 450 asielzoekers voor vijf jaar. “Dan kan de noodopvang in de Zeelandhallen, die toch een droevige voorziening is, sluiten”, aldus waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Goes. Daarnaast trekken er twintig alleenreizende minderjarige vluchtelingen die in Nederland mogen blijven in de oude, leegstaande autismekliniek van Emergis in Kloetinge. 

2 dagen geleden
Noord-Beveland lanceert project Eindeloos Gezond

KAMPERLAND - Op Nationale Kraanwaterdag woensdag is het Noord-Bevelandse project Eindeloos Gezond officieel geopend op basisschool De Kamperschouw in Kamperland.

3 dagen geleden
Koninklijke Visio houdt zaterdag open dag in Goes

GOES - Koninklijke Visio in Goes heeft een speciale open dag op zaterdag 30 september van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de open dag krijgt jong en oud de kans om te ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn en om te ontdekken welke mogelijkheden Visio biedt om hiermee om te gaan.

3 dagen geleden