Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes Gezien: Het ‘brutaaltje’ van Goes legt het loodje

Goes Gezien: Het ‘brutaaltje’ van Goes legt het loodje

Het ‘lelijkste gebouw van Goes’ gaat tegen de vlakte. U las het al vele malen of u aanschouwde het live, want sloopwerk trekt altijd veel hooggeëerd publiek. Het voormalige GAK-kantoor aan de Van de Spiegelstraat maakt plaats voor ‘comfortappartementen’. De media brachten dit nieuws steevast met ongeveer dit bijzinnetje: ‘het volgens velen lelijkste gebouw van Goes’. En voormalig wethouder Alssema zei in 2018 tegen Nu.nl: ‘Goes heeft niet zoveel lelijke plekken, maar dit stond zeker in de top drie.’ Je gaat bijna denken dat de kwestie nauwkeurig is onderzocht. Maar nee, er hebben geen verkiezingen, prijsvragen of onderzoeken plaatsgevonden. Het is gewoon zo!

In 1965 werd het gebouw in gebruik genomen. De PZC schreef over de ‘dominerende blokkendoos’ die ‘architectonisch een radicaal element’ in de gezellige omgeving was. Burgervader Huber sprak bij de opening echter over een ‘modern, licht en comfortabel gebouw’. Dat het GAK voor Goes had gekozen vanwege de centrale ligging in Zeeland, begreep de burgervader wel, maar speelde bij die keuze ook niet de taal van de Goese wapen- en troeteldieren mee? Gak, gak, gak! Door deze (burger)meesterlijke humor laten we ons natuurlijk niet afleiden van het gebouw zelf. Het is ontworpen door de Goese architect J.A. de Bruijne (1913-2005). Hij was er ook bij betrokken toen het gebouw in 1979 flink werd uitgebreid. Het zag er sindsdien qua vorm gevarieerder uit, maar het maakte nog steeds geen vrienden.

Tijdens de bouw schreef de PZC in februari 1965: ‘Vijftig betonnen buizen waren bij de aanvang van de bouw de basis.’ ‘Beton’ is in de volksmond over dit gebouw een dominant woord, evenals ‘grijs’. Toch zijn er ook flink wat bakstenen gebruikt en fleuren blauw en groen de grijsbruine boel op. Kortom, het gebouw heeft wel z’n best gedaan om leuk over te komen, maar tevergeefs. Het stond eigenlijk vooral op de verkeerde plek, pal naast de romantische ‘villa’ bijvoorbeeld. En het was een kind van zijn tijd, van het brutalisme als bouwstijl. De Zwitsers-Franse architect Du Corbusier werd de vader daarvan, toen hij sprak over ‘béton brut’ als belangrijk bouwmateriaal. Het gemeentehuis in Terneuzen is er een duidelijk voorbeeld van. Ook ons verdwijnende GAK-gebouw heeft brutalistische trekjes: simpel, blokachtig, ruw, groots, recht voor z’n raap.

Als u dit leest is het GAK-gebouw bijna een hoop puin. Rest dus nog de vraag welk gebouw nú het lelijkste van Goes is. Of zouden we ook zonder kunnen?

Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Reparatiecafé zaterdag geopend in Ruilwinkel Goes

GOES - De Ruilwinkel Goes, aan de Couwervestraat 2, is zaterdag open. Dan is er ook een reparatiecafé, van 13.00 tot 16.00 uur, in wijkgebouw de Westkant, Evertsenstraat 15 in Goes.

35 minuten geleden
Bouw brandweerkazerne Goes is begonnen

GOES - De bouw van de nieuwe brandweerkazerne Goese Poort, aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk in Goes, is begonnen. Woensdag gaven wethouder Joan Veldhuizen van de gemeente Goes en directeur Joke Gaemers van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) het startsein door symbolisch de eerste paal van de kazerne de grond in te slaan.

9 uur geleden
Jaarlijkse Dodenherdenking en kranslegging Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Programma Dodenherdenking Colijnsplaat 4 mei 2024

1 dag geleden
Hertenkamp 's-Heerenhoek in handen van dorpsbewoners

's-HEERENHOEK - "We hebben er een paar huisdieren bijgekregen", vertelt Elina Janse uit 's-Heerenhoek. Met haar buurman René Ars heeft ze het beheer van het hertenkamp, bij hen om de hoek, overgenomen van de gemeente Borsele. Bij het ondertekenen van het contract dinsdag deden ze ook nieuwe plannen uit de doeken. "We willen het hertenkamp uitbreiden met extra dieren en meer ruimte en een natuurlijke drinkpoel aanleggen."

1 dag geleden
Hoedekenskerke herdenkt op 4 mei

HOEDEKENSKERKE - Op zaterdag 4 mei zullen ook in Hoedekenskerke de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en militaire handelingen nadien worden herdacht. 

1 dag geleden
Afsluitingen N57 Oosterscheldekering uitgesteld

KAMPERLAND - Op donderdag 2, maandag 6 en woensdag 8 mei is de N57 van De Banjaard (Kamperland) tot de Kraaijensteinweg (Westenschouwen) tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten, vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering.

1 dag geleden
Gratis ambachtelijke moederdagappelkruimeltaart van de Smulkamer in Goes voor Vrienden van de Bode

GOES - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij de Smulkamer in Goes kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een verse, ambachtelijke roomboter appelkruimeltaart. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n zespersoonstaart gratis!

2 dagen geleden