Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes Gezien, door Arends oog: ‘Waar is de tijd gebleven?’

Goes Gezien, door Arends oog: ‘Waar is de tijd gebleven?’

Waar in Goes is dit te zien? Wat heeft deze plek te maken met de fraaie tentoonstelling die nu in het stadskantoor te zien is? Hoe laat is het? Behalve van de laatste vraag zijn de antwoorden hierna te lezen.Tot dinsdag 30 november is in het stadskantoor een schitterende tentoonstelling te zien: ‘Automobiliteit – de ontwikkeling van de auto in Goes en de Bevelanden vanaf het begin tot aan de oliecrisis in 1973’. Haast u! De panelen met foto’s en veel tekst laten zien hoe de automobiel de infrastructuur en de sfeer van Goes mede heeft beïnvloed (de panelen zijn ook te lezen op gemeentearchiefgoes.nl/exposities). Een van de panelen is gewijd aan het openbaar vervoer. En daar komen we het gebouwtje tegen waarop de reclameboog van de foto staat. Het is het voormalige wachtlokaal van de busdienst AMZ aan de Westsingel uit 1954. De restaurants Het Wapen van Goes en AMUZ zaten later hier en sinds 2018 is er een ijscoboer gevestigd. Dan weet je wel hoe laat het is. Nee dus, die ijscoboer heeft de klok verwijderd en er zijn neon-beeldmerk geplaatst.De expositie laat goed zien dat tal van automobielbedrijven en benzinepompen in het centrum te vinden waren. Leuk om nog ’s een foto te zien van garage Hendriks aan de Westwal of van het fraaie, witte garagegebouw van De Dreu (later De Groene) aan de Anjelierstraat. Vanaf 1950 voltrok zich een auto-beweging naar de rand van Goes. Een tamelijk recent voorbeeld is Car village, waar in 2002 autobedrijven bij elkaar kropen op bedrijventerrein De Poel, goed zichtbaar vanaf de snelweg A58. Daar reed journalist-schrijver Kees Slager ook wel ’s langs en dat resulteerde in een gepeperd hoofdstukje in zijn boek ‘Mijn Zeeland’ (2007). Ik citeer, zodat deze column toch nog een beetje pit krijgt: “De moderne hogepriesters van het gouden kalf mogen de kroon op het werk zetten: Car village. Op deze schandvlek in het Bevelandse landschap kan een fatsoenlijk mens maar op één manier reageren: het hoofd afwenden en snel voorbijrijden.”Gelukkig voor Kees en andere fatsoenlijke mensen valt Car village nu veel minder op dan in het kale begin. Onze blik wordt daar nu vooral gevangen door de lange strook groene wildernis, compleet met grootgehoornde schapen. Maar ja, je moet toch ergens heen met ons geliefde gouden kalf en bijbehorende ondernemers? En de tijd strijkt veel dingen glad, ook als er geen klok is.Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Borselse voetbalclubs kijken samen vooruit

LEWEDORP - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateurvoetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe zitten Bevelandse clubs in hun jasje? 

13 uur geleden
Win kaarten voor 'De Jantjes' in Goes met Vrienden van de Bode

GOES - Muziektheater Zeeland voert zaterdag 9 maart 'De Jantjes' op in theater de Mythe in Goes en jij kunt hiervoor kaarten winnen! Weekblad de Bode mag namelijk 15x2 kaartjes, ter waarde van 27,50 euro per stuk, verloten voor deze heerlijke musicalklassieker aan Vrienden van de Bode. Ben je nog geen Vriend? Geen paniek, want dat word je eenvoudig en snel op www.vriendenvandebode.nl.

20 uur geleden
Borsele bezorgd over plan voor bulkopslag Sloegebied

HEINKENSZAND - Evolution Terminals en Vesta Terminals willen in het Sloegebied een bulkopslagvoorziening realiseren voor onder meer ammoniak. In het traject van de vergunningverlening voor de bouw dient de gemeente Borsele een zienswijze in. "De risico's van de extra ammoniaktransporten die deze ontwikkeling met zich meebrengt, zijn naar onze mening niet goed in beeld gebracht", vertelt de Borselse wethouder Kees Weststrate over de zienswijze. Ook vraagt de gemeente te onderzoeken of de ammoniak via buisleidingen kan worden getransporteerd.

21 uur geleden
Tannie Siereveld onderscheiden voor 45 jaar vrijwilligerswerk in Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Tannie Siereveld-Coppoolse is dinsdag verrast met de gemeentepenning van de gemeente Noord-Beveland, omdat ze al ruim 45 jaar vrijwilligerswerk doet bij zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat.

1 dag geleden
Middelburger aangehouden voor botsing op A58 waarbij auto in brand vloog

's-HEER ARENDSKERKE - Een 38-jarige Middelburger is maandagavond opgepakt voor de botsing op de snelweg A58 waarbij ter hoogte van 's-Heer Arendskerke een auto in brand vloog. 'De Middelburger wordt verdacht van het rijden onder invloed van alcohol en drugs, het weigeren van de bloedproef, het rijden met een geschorst rijbewijs en gevaarlijk rijgedrag', meldt de politie dinsdag. De snelweg was enige tijd dicht door dit ongeluk.

1 dag geleden
Projectprocedure nieuwe kerncentrales begint, geïnteresseerden kunnen vanaf vrijdag mening geven

BORSSELE - Vrijdag begint het voornemen voor de bouw van twee kerncentrales en het voorstel voor participatie. Dit is de eerste stap van de projectprocedure om tot een definitieve locatiekeuze te komen. Borssele is de voorkeurslocatie voor de bouw. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nodigt geïnteresseerden tussen 23 februari en 4 april uit om mee te denken over het onderzoek voor de bouw van de twee nieuwe kerncentrales. 

1 dag geleden
Echtpaar Platschorre uit Ellewoutsdijk 65 jaar getrouwd

ELLEWOUTSDIJK - Meneer en mevrouw Platschorre uit Ellewoutsdijk zijn dinsdag 65 jaar getrouwd.

2 dagen geleden