Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes Gezien, door Arends oog: ‘Waar is de tijd gebleven?’

Goes Gezien, door Arends oog: ‘Waar is de tijd gebleven?’

Waar in Goes is dit te zien? Wat heeft deze plek te maken met de fraaie tentoonstelling die nu in het stadskantoor te zien is? Hoe laat is het? Behalve van de laatste vraag zijn de antwoorden hierna te lezen.Tot dinsdag 30 november is in het stadskantoor een schitterende tentoonstelling te zien: ‘Automobiliteit – de ontwikkeling van de auto in Goes en de Bevelanden vanaf het begin tot aan de oliecrisis in 1973’. Haast u! De panelen met foto’s en veel tekst laten zien hoe de automobiel de infrastructuur en de sfeer van Goes mede heeft beïnvloed (de panelen zijn ook te lezen op gemeentearchiefgoes.nl/exposities). Een van de panelen is gewijd aan het openbaar vervoer. En daar komen we het gebouwtje tegen waarop de reclameboog van de foto staat. Het is het voormalige wachtlokaal van de busdienst AMZ aan de Westsingel uit 1954. De restaurants Het Wapen van Goes en AMUZ zaten later hier en sinds 2018 is er een ijscoboer gevestigd. Dan weet je wel hoe laat het is. Nee dus, die ijscoboer heeft de klok verwijderd en er zijn neon-beeldmerk geplaatst.De expositie laat goed zien dat tal van automobielbedrijven en benzinepompen in het centrum te vinden waren. Leuk om nog ’s een foto te zien van garage Hendriks aan de Westwal of van het fraaie, witte garagegebouw van De Dreu (later De Groene) aan de Anjelierstraat. Vanaf 1950 voltrok zich een auto-beweging naar de rand van Goes. Een tamelijk recent voorbeeld is Car village, waar in 2002 autobedrijven bij elkaar kropen op bedrijventerrein De Poel, goed zichtbaar vanaf de snelweg A58. Daar reed journalist-schrijver Kees Slager ook wel ’s langs en dat resulteerde in een gepeperd hoofdstukje in zijn boek ‘Mijn Zeeland’ (2007). Ik citeer, zodat deze column toch nog een beetje pit krijgt: “De moderne hogepriesters van het gouden kalf mogen de kroon op het werk zetten: Car village. Op deze schandvlek in het Bevelandse landschap kan een fatsoenlijk mens maar op één manier reageren: het hoofd afwenden en snel voorbijrijden.”Gelukkig voor Kees en andere fatsoenlijke mensen valt Car village nu veel minder op dan in het kale begin. Onze blik wordt daar nu vooral gevangen door de lange strook groene wildernis, compleet met grootgehoornde schapen. Maar ja, je moet toch ergens heen met ons geliefde gouden kalf en bijbehorende ondernemers? En de tijd strijkt veel dingen glad, ook als er geen klok is.Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

GGD: 'Ruim helft Zeeuwse jongvolwassenen ervaart psychische klachten'

GOES - Meer dan de helft van de Zeeuwen van 16 tot en met 25 jaar ervaart psychische klachten. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022-2023, laat de GGD Zeeland dinsdag weten. ‘Dit is een groot vragenlijstonderzoek onder ruim 1500 Zeeuwse jongvolwassenen.’

1 uur geleden
Mannen slaan kunstgebit en bril kapot bij verkeersruzie, Borselenaar (25) opgepakt in Tilburg

VLISSINGEN - Bij een verkeersruzie op de Nieuwe Vlissingseweg in Vlissingen hebben twee mannen maandag een automobilist mishandeld. Het slachtoffer bleef achter met een kapotte bril en kapot kunstgebit. Dankzij hulp van getuigen kon de politie rond middernacht in Tilburg twee verdachten, onder wie een 25-jarige Borselenaar, aanhouden.

1 uur geleden
Topprestatie voor sporthal De Zwake

‘s-GRAVENPOLDER - Sporthal De Zwake in ‘s-Gravenpolder heeft in het kader van de landelijke samenwerking tussen Sportfondsen en JOGG-Teamfit de horeca aangevuld met gezondere keuzes.

3 uur geleden
Mijlpaal: Sawasdee verscheept 100e container voor ontwikkelingshulp

DRIEWEGEN - De Zeeuwse Stichting Sawasdee heeft maandagochtend vanuit Driewegen haar 99e en 100e zeecontainer verscheept met hulpgoederen voor schoolprojecten in Cambodja. 

1 dag geleden
Extra veel mode en lifestyle in Goes tijdens Vriendinnendag

GOES - Vriendinnendag gaf de koopzondag in Goes zondag extra allure. 

1 dag geleden
Op de werkvloer bij de keurslager: 'Dat je als slager 70, 80 uur werkt, is achterhaald'

GOES - Op de werkvloer van de slagerij vond Cees Mol het als jongen soms maar vies ruiken, herinnert hij zich lachend zijn eerste schreden in de slagerswereld. Al gauw rook hij daardoorheen en raakte in de zaak van zijn ouders gefascineerd door het ambacht. “Het is zó veelzijdig”, verklaart Mol. Sinds zijn zestiende werkt hij in deze branche en nu heeft hij al jaren een eigen keurslagerij. “Ik heb nooit iets anders willen doen.”

1 dag geleden
Gids Dick Houthuijs brengt zijn liefde voor bomen graag over op anderen

GOES - IVN-natuurgids en bomenfanaat Dick Houthuijs geeft al jaren rondleidingen. Hij vertelt zijn toehoorders met liefde en de nodige kwinkslagen over bomen en ander groen. Zoals onlangs, toen hij de deelnemers van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ meenam voor een rondje over de vest. 

2 dagen geleden