Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes Gezien, door Arends oog: Van bak naar zak naar …

Goes Gezien, door Arends oog: Van bak naar zak naar …

Toen ik zo oud was als mijn oudste kleindochter nu, mocht ik (of moest ik – dat heb ik verdrongen) twee keer per week vóór het naar school gaan de volle vuilnisbak aan de weg zetten. Déze vuilnisbak. Bijna dan. Want in Naaldwijk stond er niet ‘Goes’ in het deksel geslagen. Het kostte me de afgelopen maanden nog flink wat moeite om voor deze foto een authentieke Goese bak te vinden. Toen ik de moed al had opgegeven, struikelde ik er toevallig op een donkere avond over in de tuin van de familie Fierloos, waarvoor hartelijk dank.

Het was afgelopen oudejaarsdag precies vijftig jaar geleden dat Goes afscheid nam van deze plaatstalen afvalemmer en de plastic KOMO-vuilniszak ging gebruiken. De verzinkte emmer (leeggewicht zes kilo) mochten de bewoners houden, het ophalen ging van tweemaal naar eenmaal per week en het belastingtarief bleef hetzelfde. Die zak is ook al weer heel lang grijze geschiedenis, want we zetten al sinds de jaren ’80 weer een bak buiten. Wat zeg ik? Eerst twee, later drie bakken! En we fietsen geregeld ook nog naar een centrale plek om oude kleding en schoenen, glaswerk, verpakkingsplastic-blik-drinkkartons en, afhankelijk van uw woonplek, ook restafval in een container te deponeren. Daar hebben we klaarblijkelijk moeite om goed te mikken, want er ligt geregeld afval pal naast zo’n verzamelcontainer. Om die reden zet de gemeente daar dan wat bloemetjes buiten. Geen idee of dat helpt, maar je moet wat. In Den Haag is het een nóg groter probleem; Hagenezen pleuren zo’n beetje alles ernaast. ‘Bijplaatsingen’ of ‘sluikstort’ heet dat in ambtelijk-eufemistische taal. Het kost Den Haag ruim zeven miljoen euro per jaar om dat ‘op te halen’.

Vóór 1 januari 1972 gooiden we dus alles wat we kwijt wilden in die ene afvalemmer. Wat is het leven dan nu ingewikkeld geworden, met al die bakken, containers én ook nog een milieustraat! Het is de slagschaduwkant van onze welvaart, zullen we maar zeggen. De overheid is er ook nooit klaar mee. Momenteel bekijkt de gemeente – met uw inspraak! – of er minder vaak restafval (grijze bak) opgehaald kan worden. Of helemaal niet meer, maar dan wel een bak verpakkingsplastic-blik-drinkkartons ophalen. Zet mijn kleindochter wel ’s een van de drie bakken – ze komt er qua formaat net bovenuit – buiten? “Nee, dat doet papa. Soms rij ik wel een lege bak terug.” Goed geregeld, meid!

We wensen u een schoon nieuwjaar, in alle betekenissen van het woord!

Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Wielerfestijn in Borsele

HEINKENSZAND - De maandelijkse bijdrage voor de Bode van burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele gaat deze keer over de ZLM Tour.

1 dag geleden
Personen op de vlucht na ongeluk A58 Goes

GOES - Twee personen zijn gisteren aan het einde van de avond op de vlucht geslagen nadat zij betrokken waren geraakt bij een ongeluk op de A58 bij Goes.Ter hoogte van de Nansenbaan zouden op de rijbaan richting Bergen op Zoom rond 23.25 uur twee personenauto’s met elkaar in botsing zijn gekomen. De inzittenden van één van de voertuigen zouden via de snelweg zijn weggerend richting het crematorium aan de Goese zijde van de A58. Politieagenten zochten nog in de omgeving maar er werd niemand aangetroffen.Een bergingsbedrijf heeft de betrokken auto’s getakeld. Het ongeluk werd overigens gemeld als zijnde met letsel, maar voor zover bekend raakte er niemand gewond

1 dag geleden
Column Goes Gezien: 'Hier rust Frans Naerebout' (en hier ook?)

Onze Grote Kerk is dit jaar tot en met oktober elke middag (behalve zondag en maandag) geopend, dankzij vrijwilligers zoals Willy, die me ook nog hielp bij het maken van de foto. Die openstelling is geweldig, want het is een heerlijke plek om zomaar rond te dwalen en van alles te ontdekken. Zo stond ik ineens bij een sober graf: ‘Hier rust Frans Naerebout’, de Vlissingse loods (1748-1818), die tientallen schipbreukelingen redde. Op dit beschadigde graf aan de noordkant van de kerk is het koperen plaatje van zijn doodskist geschroefd: naam, overlijdensdatum en leeftijd. Meer niet. Een beroemd mensenredder onwaardig, zou je zeggen. Bevangen door die gedachte maakte ik het rondje door de kerk af en toen stuitte ik aan de zuidkant op de grafsteen die op de foto staat. Merkwaardig! Naerebout rust gewoon tweemaal in de Grote Kerk!

2 dagen geleden
Kleindochter Leala opent keramiekatelier Ine Haring in Ambachtscentrum Goes

GOES - Leala heeft het keramiekatelier van haar oma Ine Haring geopend in het ambachtscentrum in Goes.

3 dagen geleden
Burgernet stopt in september met sms en spraakbericht

DEN HAAG - Burgernet zal binnenkort alleen nog via de app berichten versturen over zoekacties rond inbraken, berovingen, vermiste personen en andere zaken waarvoor de hulp van het publiek wordt gevraagd. De meldingen via sms en spraakberichten komen daarmee te vervallen.

3 dagen geleden
Adrz haalt geld op voor Spoedeisende Geneeskunde Onderzoeksfonds

GOES - Zaterdag 27 mei werd op ‘International Emergency Medicine day’ door een team van ziekenhuis Adrz voor de 7e keer de SGO-run gelopen. 

3 dagen geleden
Geslaagde Moederdagactie: Honderden gratis taartjes over de toonbank

GOES - Honderden moeders zijn afgelopen Moederdag verrast met een gratis taartje van hun lokale bakker, dankzij de Moederdagactie van de Bode. Alle Vrienden van de Bode mochten kosteloos een taartje ophalen!

3 dagen geleden