Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes Gezien, door Arends oog: Hier zwaait er wat!

Goes Gezien, door Arends oog: Hier zwaait er wat!

Dit fraaie bord staat op de oever van de zwaaikom in het kanaal, tussen Praxis en de nieuwe appartementsgebouwen. Eerst stond het bord met de tekst naar de doelgroep (scheepslui), die zich doorgaans op het kanaal bevindt. Maar sinds Corrie, Dudley en Eunice in februari zijn langsgekomen, is de tekst naar de Praxis-klanten gekeerd en hangt het zieltogende bord slechts aan één paal. Dus morgen is de tekst misschien wel van weer een andere plek te lezen. Zo de wind waait, zwaait het bordje.

M’n kleindochter las een paar jaar geleden tijdens het lerenlezenproces alles wat losvast was; in die laatste categorie viel het zwaaibord toen al. Op de fiets kwamen we er langs en ze zei: “Zwaaien met voorste ven… Wat is een ven, opa?” Ik keek snel om me heen en ontwaarde geen bos- of heidemeertje, dus ik zei, best wel belerend: “Voorstéven staat er. Da’s de voorkant van een boot. Het kanaal is daar breder, zodat een boot daar kan omdraaien. Dan moet-ie eerst even achteruit richting Praxis, de voorsteven de andere kant op zien te krijgen en dan weer vooruit het kanaal op.” Tenminste, dat vermoedde ik, maar ik ben nautisch niet zo onderlegd. En ook al geen ervaringsdeskundige, want ik heb daar nog nooit een boot zien zwaaien, ‘keren’ dus.

Thuisgekomen nam ik direct Van Dale ter hand: ‘voor anker van ligging veranderen door de werking van wind of stroom of door eigen kracht’. Dat is duidelijke taal. En ik ontdekte op YouTube een zeer rustgevend, half uur durend filmpje uit 2014 van een roeister die in haar skiff vanaf de roeiclub aan de Westhavendijk naar de Oosterschelde roeit. Haar boot lag blijkbaar verkeerd om, dus ging ze eerst zwaaien bij het bord.

De zwaaikom is omstreeks 1963 aangelegd; het bord lijkt ook wel van die datum. Aan de overkant staan twee appartementenblokken en rechts op de foto komt er nog zoiets: hotel- en woonappartementen (Waterstate, ‘een zorgeloze investering’, aldus de advertentie). Kennelijk hoort een waterkant binnen de bebouwde kom helemaal bebouwd te worden. En dan niet met sociale huurwoningen of starterswoningen, waar je in verkiezingstijd zoveel over hoort. Als ooit alles aan de overkant volgebouwd is, kan het fietspad daar eindelijk doorgetrokken worden. Nu fietsen we nog om de Appie heen. Maar straks ligt daar pal aan het water het allermooiste fietspad van Goes. Lekker fietsen en zwaaien naar de bootjes, zorgeloos.

Tekst en foto: Arend van der Wel                 

Meer uit Beveland

Goese korfbalvereniging Togo viert 90-jarig jubileum

GOES - De Goese korfbalvereniging Togo viert zaterdag 30 september haar 90-jarig jubileum.

8 minuten geleden
Meerdere gewonden bij een aanrijding tussen Kamperland en Vrouwenpolder

KAMPERLAND- Bij een ongeluk op de Oost-Westweg (N57) tussen Kamperland en Vrouwenpolder zijn vanmiddag zeker vier personen gewond geraakt. Meerdere hulpdiensten, waaronder een rapid responder, gingen ter plaatse. De weg is momenteel afgesloten tussen Vrouwenpolder en De Banjaard. Het verkeer wordt via de parallelweg geleid. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend.

3 uur geleden
's-Heerenhoek maakt zich op voor dorpsfeest tijdens Cultuur uit de Zak

‘s-HEERENHOEK - De Borselse wethouder van kunst en cultuur, Marga van de Plasse, opent Cultuur in de Zak zaterdag 30 september om 10.00 uur in ‘s-Heerenhoek. Hier komt de op handen zijnde sluiting van de Sint-Willibrorduskerk terug in het programma. Zo is er de expositie ‘Geloof in de toekomst’, waarvoor kinderen uit het dorp creatief bezig zijn.

4 uur geleden
Rubriek Goes Gezien: Gewonemensenstandbeelden

Er staan in Nederland heel wat standbeelden van bekende mensen die niet meer onder ons zijn. Twee vragen vóór u verder leest: wilt u even bedenken wat de top 4 is? En hoeveel beroemdemensenstandbeelden staan er in Goes?

1 dag geleden
Colinda werkt op de dagbesteding: 'Eruit halen wat erin zit bij de cliënt, dat is mijn doel'

GOES - Met een lunchroom, atelier en winkeltje is De Hippe Zeeuw in Goes een veelzijdige dagbestedingslocatie. De cliënten kunnen met allerlei verschillende werkzaamheden ontdekken waar hun passie ligt. Dat is voor Colinda van Meerkerk-de Kok misschien wel het mooiste aspect van haar baan als medewerker dagbesteding. “Cliënten laten doen waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden, dat vind ik heel belangrijk. Soms weten cliënten niet waar hun hart ligt en probeer je daar achter te komen. Als je dan iemands ogen ziet oplichten… dat is de reden waarom ik de zorg in ben gegaan.”

1 dag geleden
Ook Ellewoutsdijk doet mee aan Cultuur in de Zak

ELLEWOUTSDIJK - Cultuur in de Zak staat zaterdag 30 september voor een dag vol muziek, koorzang, dans, exposities, workshops, demonstraties, circustheater, familietheater, kinderactiviteiten en fiets- en wandeltochten. Het festival wordt georganiseerd door de Culturele Raad Borsele in samenwerking met culturele organisaties, verenigingen, dorpsraden en vrijwilligers in Baarland, Ellewoutsdijk, ’s-Heer Abtskerke, ’s-Heerenhoek, Heinkenszand, Kwadendamme, Lewedorp, Oudelande en Ovezande.

2 dagen geleden
Conclusie onderzoek Afvalspiegel: 'Weinig zwerfafval op Noord-Beveland'

WISSENKERKE - ‘De gemeente Noord-Beveland is erg schoon.’ Dat concludeert onderzoeksbureau Afvalspiegel na een schouw van zwerfafval in de gemeente in augustus.

2 dagen geleden