Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes Gezien, door Arends oog: Hier zwaait er wat!

Goes Gezien, door Arends oog: Hier zwaait er wat!

Dit fraaie bord staat op de oever van de zwaaikom in het kanaal, tussen Praxis en de nieuwe appartementsgebouwen. Eerst stond het bord met de tekst naar de doelgroep (scheepslui), die zich doorgaans op het kanaal bevindt. Maar sinds Corrie, Dudley en Eunice in februari zijn langsgekomen, is de tekst naar de Praxis-klanten gekeerd en hangt het zieltogende bord slechts aan één paal. Dus morgen is de tekst misschien wel van weer een andere plek te lezen. Zo de wind waait, zwaait het bordje.

M’n kleindochter las een paar jaar geleden tijdens het lerenlezenproces alles wat losvast was; in die laatste categorie viel het zwaaibord toen al. Op de fiets kwamen we er langs en ze zei: “Zwaaien met voorste ven… Wat is een ven, opa?” Ik keek snel om me heen en ontwaarde geen bos- of heidemeertje, dus ik zei, best wel belerend: “Voorstéven staat er. Da’s de voorkant van een boot. Het kanaal is daar breder, zodat een boot daar kan omdraaien. Dan moet-ie eerst even achteruit richting Praxis, de voorsteven de andere kant op zien te krijgen en dan weer vooruit het kanaal op.” Tenminste, dat vermoedde ik, maar ik ben nautisch niet zo onderlegd. En ook al geen ervaringsdeskundige, want ik heb daar nog nooit een boot zien zwaaien, ‘keren’ dus.

Thuisgekomen nam ik direct Van Dale ter hand: ‘voor anker van ligging veranderen door de werking van wind of stroom of door eigen kracht’. Dat is duidelijke taal. En ik ontdekte op YouTube een zeer rustgevend, half uur durend filmpje uit 2014 van een roeister die in haar skiff vanaf de roeiclub aan de Westhavendijk naar de Oosterschelde roeit. Haar boot lag blijkbaar verkeerd om, dus ging ze eerst zwaaien bij het bord.

De zwaaikom is omstreeks 1963 aangelegd; het bord lijkt ook wel van die datum. Aan de overkant staan twee appartementenblokken en rechts op de foto komt er nog zoiets: hotel- en woonappartementen (Waterstate, ‘een zorgeloze investering’, aldus de advertentie). Kennelijk hoort een waterkant binnen de bebouwde kom helemaal bebouwd te worden. En dan niet met sociale huurwoningen of starterswoningen, waar je in verkiezingstijd zoveel over hoort. Als ooit alles aan de overkant volgebouwd is, kan het fietspad daar eindelijk doorgetrokken worden. Nu fietsen we nog om de Appie heen. Maar straks ligt daar pal aan het water het allermooiste fietspad van Goes. Lekker fietsen en zwaaien naar de bootjes, zorgeloos.

Tekst en foto: Arend van der Wel                 

Meer uit Beveland

47 teams en ook 35-plussers bij Borsele Sloepoort Cup

NIEUWDORP - Met de duels van het Borsels Elftal tegen het Schouws Elftal en HSV Hoek tegen RKSV Halsteren trapt de 38e editie van de Borsele Sloepoort Cup (BSC) in Nieuwdorp zaterdag 3 augustus meteen goed af. De weken na dit BSC XXL-toernooi staan de poulewedstrijden, het tweede BSC Vrouwentoernooi, de nieuwe wedstrijden voor 35-plussers en de traditionele afsluiting met het BSC G-toernooi op het programma. "Met 47 teams zijn we heel tevreden over het deelnemersveld", vertelt Peter de Vos van deze organiserende club SV Nieuwdorp. "En met het XXL-toernooi heeft het lichaam van de poulewedstrijden echt een kop gekregen."

9 uur geleden
Echtpaar Guiljam uit 's-Gravenpolder viert 70-jarig huwelijksfeest

's-GRAVENPOLDER - Het platina huwelijksfeest viert echtpaar Guiljam uit 's-Gravenpolder. Ze waren zondag maar liefst zeventig jaar getrouwd.

9 uur geleden
Man (34) uit Wolphaartsdijk dreigt met vuurwapen en heeft hennepkwekerij in woning

GOES - De politie heeft dinsdagavond een 34-jarige man uit Wolphaartsdijk aangehouden voor bedreiging met een vuurwapen. Er werd een hennepkwekerij aangetroffen in zijn woning.

1 dag geleden
Politie-infiltrant voert honderd kilo cocaïne in via BTZ in Vlissingen-Oost

RITTHEM - In het onderzoek naar drugshandel via Bulk Terminal Zeeland (BTZ) in Vlissingen-Oost heeft de politie een infiltrant ingezet die honderd kilo cocaïne liet invoeren via het bedrijf. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur. 

1 dag geleden
Politie doorzoekt woning aan Moerbeistraat in Goes

GOES - Politieagenten hebben dinsdagavond in Goes een flatwoning doorzocht naar aanleiding van een actie van een arrestatieteam. Bij die actie zou iemand zijn aangehouden, maar de politie kan dat nog niet bevestigen.

1 dag geleden
Scooterrijdster valt tegen ruit bij voordeur in Goes

GOES - Een scooterrijdster is dinsdagmiddag naar het ziekenhuis gebracht nadat zij tegen een ruit in de voordeur van een woning in Goes was gevallen.

2 dagen geleden
Veere legt plan voor Neeltje Jans ter inzage

NEELTJE JANS - Met het oog op de nieuwe Omgevingswet heeft de gemeente Veere dinsdag het plan voor Neeltje Jans zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kunnen belanghebbenden het plan inzien en erop reageren.

2 dagen geleden