Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes Gezien, door Arends oog: Een rondje bier (1)

Goes Gezien, door Arends oog: Een rondje bier (1)

Zijn rubriek ‘Goes Gezien’ wijdt Arend van der Wel deze keer aan bier:

Afgelopen zondag werd in de Goederenloods het Delta Bierfestival gehouden. Voor bierbrouwers en -liefhebbers was Goes toen ‘Goes Bierstad’ en even het centrum van de wereld. Een mooie aanleiding om ’s een speurend rondje door het centrum van Goes te maken en te kijken wat er nog aan historisch en eigentijds bier te genieten valt.

Uiteraard beginnen we op de Bierkade. Behalve het straatnaambordje zien we echter niks wat met bier te maken heeft. De naam komt al voor in 1526, maar vermoedelijk ging het toen om een ander stukje kade dat zo genoemd werd, vlakbij de Blaauwe Steen. De straatnaam heeft in ieder geval wel te maken met het bier dat tot in de 18e eeuw met bierschepen werd aangevoerd. Die bierimport is wel opmerkelijk, want Goes had rond 1700 zelf vier brouwerijen. Was de bierinname hier dan zo enorm? Misschien wel, want toen er nog geen kraanwater was, dronk men – ook kinderen – bier, dat overigens wel een lager alcoholpercentage had en in feite gezonder was dan het water uit de stadspompen (cholera!). Hoe dan ook, de biervaten moesten gelost worden en daar waren speciale bierdragers voor. Die gebruikten per duo een berrie, een soort draagbaar, om de biervaten naar de kroegen te dragen. Deze bierdragers waren georganiseerd in een gilde, dat de kelder van Blaauwe Steen 5 als domicilie had, vlakbij de eerdere Bierkade dus. Aan nummer 5 hangt nu een gepensioneerd uithangbord, slechts bestaand uit wat druiventrossen. Volgens een website is het nu feestcafé De Kelder, ook te huren voor – jawel! – bierproeverijen, maar hiervan is ter plekke geen spoor.

Terug naar de huidige Bierkade en zelfs nog een stapje terug, de Keizerstraat in. Daar zien we sinds zomer 2021 deze mural, die de hoek Turfkade/Bierkade een eeuw geleden toont. Centraal rijdt een volgeladen gemotoriseerde bierwagen. De eerste biervrachtwagen reed in 1900 in Amsterdam; in de jaren ’20 werden ze pas algemeen. Het biermerk op de wagen is Naem. Heeft u dat nog nooit gedronken? Klopt hoor, het is namelijk de naam van de sponsor van de mural, ontwerpbureau Naem tegenover de mural van Barre Verkerke. Kunnen ze daar bij al dat merkenwerk af en toe ’s leuk naar buiten kijken, verlangend naar het bieralarm van 5 uur.

De volgende keer bezoeken we een heus Proeflokaal en zetten we op een rijtje welke brouwerijen Goes rond 1700 had (vier) en in 2023 heeft (twee, misschien wel drie).
 

Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Man gewond aan hoofd na ongeval Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Bij een ongeval op de Oosterschelde bij Colijnsplaat is zaterdagmiddag een man gewond geraakt aan het hoofd. De KNRM en de Kustwacht werden ingezet.

17 uur geleden
Kapelse bigband 'The Evergreens' gaat terug in de tijd in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Op zaterdag 9 maart geeft bigband The Evergreens uit Kapelle een echte dansavond voor de liefhebbers van het stijldansen.

18 uur geleden
Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

22 uur geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

1 dag geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

1 dag geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

1 dag geleden
Ambachtenmarkt in Gasthuis Goes

GOES - Zaterdag 2 maart organiseert het activiteiten bureau van Zorggroep Ter Weel een ambachtenmarkt in het Gasthuis aan de Kievitlaan in Goes.

2 dagen geleden