Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes Gezien: De slang in de buitenbocht

Goes Gezien: De slang in de buitenbocht

Vorige keer bekeken we de kunst in de binnenbocht van de spoortunnel in de Terwellegang. Nu is de buitenbocht aan de beurt. De kunst heeft daar in de hoogte minder de ruimte, maar laat des te meer aan de verbeelding over. Je ziet vanuit de auto - vanaf fiets- en voetpad is de buitenbochtkunst nauwelijks te zien - veel ronde vormen. Golven? Aanhalingstekens? Ballen-bellen-bollen? Ringen? Het kan allemaal, niets hoeft en da's mooi. Ik zie zelfs embryo's, maar dat komt vast, omdat ik onlangs hoorde dat ik wederom opa wordt. Al die ronde vormen lijken zich te ontwikkelen naar de voorstelling die in het diepere midden staat. Over die vorm is geen discussie mogelijk, het is namelijk Ouroboros (Grieks voor staart-eter). Deze slang met zijn staart (bijna) in de bek is het symbool van oneindigheid, wedergeboorte en/of de kringloop van het leven - het is maar waar je het levensbeschouwelijke accent op wil leggen.Nu had u die staartetende slang in de buitenbocht natuurlijk graag op de foto hierboven willen zien, maar zo'n foto maken kan alleen met gevaar voor eigen (on)eindig leven. En omdat Ouroboros meer voorkomt in Goes, is het een foto van zo'n andere verschijning geworden. Dit is het hek van de rooms-katholieke begraafplaats aan de Zuidvlietstraat en wát voor een hek! Veel rijker aan symbolen kan een hek niet zijn: doodshoofden, zandlopers, zeisen en de spreuk Memento Mori (Gedenk te sterven) bepalen de mens bij zijn eindigheid. Maar dan staat daar mooi in het midden Ouroboros juist de eeuwigheid te symboliseren! In de trouwzaal van het Stadhuis op de Grote Markt is Ouroboros op het fraai bewerkte 18e-eeuwse plafond te ontwaren. En Ouroboros was ook present op het hek dat leidde naar de algemene begraafplaats, toen de ingang nog aan de Zaagmolenstraat was, dus voor de Ringbaan werd aangelegd. Dit hek is verloren gegaan, maar het gemeentearchief bewaart de ontwerptekening uit 1845 met daarop een centrale plek voor Ouroboros.Ouroboros is niet alleen maar een oud-Grieks symbool. De slang steekt tegenwoordig ook als tattoo de kop op, meestal rondom een arm of been. En het feit dat George Schade, de maker van de eigentijdse tunnelkunst, de slang hier zo mooi tot leven wekt, zegt ook iets. Of er een band is – en zo ja, welke – tussen Goes en Ouroboros moet nog onderzocht worden. Misschien dat een momenteel te drukbezette archivaris/historicus dat in een volgend leven kan doen?Tekst en foto: Arend van der Wel

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Frontale botsing tussen twee auto’s op Parallelweg in Bruinisse

BRUINISSE - Twee auto’s zijn zaterdagmiddag met elkaar in aanrijding gekomen op de Parallelweg in Bruinisse. Er is niemand gewond geraakt bij het ongeval.

15 uur geleden
Kleine brand onder carport van vakantiewoning in Scharendijke

SCHARENDIJKE - Onder een carport van een vakantiewoning op Het Baken in Scharendijke is zaterdag aan het einde van de ochtend een brand uitgebroken. Een speedboot liep hierbij lichte schade op.

20 uur geleden
Rijk wil 10 miljoen extra investeren in Zeeland

GOES - Bovenop het vorig jaar afgesloten pakket ‘Wind in de zeilen’, met maatregelen om te investeren in Zeeland, komt het Rijk met een extra bijdrage van 10 miljoen euro. ‘Hiermee kan Zeeland Evides ontvlechten van PZEM, waarmee er veel geld vrij komt voor Zeeuwse overheden’, liet de provincie Zeeland vrijdag weten. De Tweede Kamer moet het plan nog goedkeuren.

1 dag geleden
Meiden gaan voor teamprestatie op voetbalveld

KLOETINGE - Voetbalvereniging Kloetinge blijft het vrouwenvoetbal ook in coronatijd ontwikkelen. “Het aantal leden onder de meiden en dames stijgt”, vertelt voorzitter Jan-Kees de Bruine. Van de ongeveer 950 leden zijn er zo’n 130 vrouw. “We willen binnen vijf jaar groeien naar 1250 leden en de verhouding vrouwen daarbij doortrekken.”

1 dag geleden
Wondzorgteam thuis met verpleegkundige in Zeeland

GOES - De Zeeuwse zorgorganisaties Allévo en WVO Zorg zijn dit jaar een samenwerking aangegaan met QualityZorg, specialist in complexe wondzorg. Dankzij deze samenwerking kunnen zij mensen die te maken krijgen met een complexe wond zoveel mogelijk thuis behandelen, in samenwerking met de huisarts.

1 dag geleden
SVRZ Ter Valcke geniet van meesterwerk aan huis

GOES - Van 14 april t/m 27 april prijkt een realistische replica van De Nachtwacht in de ontvangsthal van SVRZ Ter Valcke. De bewoners hebben daardoor de mogelijkheid om Rembrandts meesterwerk van heel dichtbij te aanschouwen.

1 dag geleden
Verkeershinder in Zeeland door wegwerkzaamheden

Rijkswaterstaat werkt dit weekeinde aan de weg bij de Oosterscheldekering (N57) en knooppunt Markiezaat bij Hoogerheide (A4/A58). Weggebruikers moeten rekening houden met 30 tot 60 minuten extra rijtijd.

1 dag geleden