Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes Gezien: De slang in de buitenbocht

Goes Gezien: De slang in de buitenbocht

Vorige keer bekeken we de kunst in de binnenbocht van de spoortunnel in de Terwellegang. Nu is de buitenbocht aan de beurt. De kunst heeft daar in de hoogte minder de ruimte, maar laat des te meer aan de verbeelding over. Je ziet vanuit de auto - vanaf fiets- en voetpad is de buitenbochtkunst nauwelijks te zien - veel ronde vormen. Golven? Aanhalingstekens? Ballen-bellen-bollen? Ringen? Het kan allemaal, niets hoeft en da's mooi. Ik zie zelfs embryo's, maar dat komt vast, omdat ik onlangs hoorde dat ik wederom opa wordt. Al die ronde vormen lijken zich te ontwikkelen naar de voorstelling die in het diepere midden staat. Over die vorm is geen discussie mogelijk, het is namelijk Ouroboros (Grieks voor staart-eter). Deze slang met zijn staart (bijna) in de bek is het symbool van oneindigheid, wedergeboorte en/of de kringloop van het leven - het is maar waar je het levensbeschouwelijke accent op wil leggen.Nu had u die staartetende slang in de buitenbocht natuurlijk graag op de foto hierboven willen zien, maar zo'n foto maken kan alleen met gevaar voor eigen (on)eindig leven. En omdat Ouroboros meer voorkomt in Goes, is het een foto van zo'n andere verschijning geworden. Dit is het hek van de rooms-katholieke begraafplaats aan de Zuidvlietstraat en wát voor een hek! Veel rijker aan symbolen kan een hek niet zijn: doodshoofden, zandlopers, zeisen en de spreuk Memento Mori (Gedenk te sterven) bepalen de mens bij zijn eindigheid. Maar dan staat daar mooi in het midden Ouroboros juist de eeuwigheid te symboliseren! In de trouwzaal van het Stadhuis op de Grote Markt is Ouroboros op het fraai bewerkte 18e-eeuwse plafond te ontwaren. En Ouroboros was ook present op het hek dat leidde naar de algemene begraafplaats, toen de ingang nog aan de Zaagmolenstraat was, dus voor de Ringbaan werd aangelegd. Dit hek is verloren gegaan, maar het gemeentearchief bewaart de ontwerptekening uit 1845 met daarop een centrale plek voor Ouroboros.Ouroboros is niet alleen maar een oud-Grieks symbool. De slang steekt tegenwoordig ook als tattoo de kop op, meestal rondom een arm of been. En het feit dat George Schade, de maker van de eigentijdse tunnelkunst, de slang hier zo mooi tot leven wekt, zegt ook iets. Of er een band is – en zo ja, welke – tussen Goes en Ouroboros moet nog onderzocht worden. Misschien dat een momenteel te drukbezette archivaris/historicus dat in een volgend leven kan doen?Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Jubilerend Ovezande gaat zondag voor spektakel met 'Fiets 'm d'r in'

OVEZANDE - Eerste Paasdag (zondag 31 maart) kan iedereen in Ovezande meedoen aan 'Fiets 'm d'r in'.

55 minuten geleden
Automobilist ramt gevel van restaurant in Goes

GOES - Een vermoedelijk onder invloed zijnde automobilist heeft woensdag een flinke ravage aangericht in het centrum van Goes. Hij reed tegen de pui van een restaurant aan de Ganzepoortstraat. Een getuige verklaarde dat zij ternauwernood de auto kon ontwijken om niet aangereden te worden.

1 uur geleden
Unesco erkent Schelde Delta gebied als Unesco Global Geopark

Op 27 maart heeft Unesco het in Nederland en België gelegen Schelde Delta gebied het Unesco Global Geopark keurmerk toegekend. Het gebied beslaat ongeveer 5.500 vierkante kilometer en is meteen een van de grootste geoparken ter wereld. Na Geopark De Hondsrug is dit het tweede geopark in Nederland.

3 uur geleden
Nostalgische telefooncel even terug in Goes

GOES - De Zeeuwse Zorg Coalitie (ZZC) brengt vanaf donderdag de nostalgische telefooncel tijdelijk terug in het straatbeeld van Zeeland. Dat doet de organisatie onder meer in Goes.

17 uur geleden
Borsele dient zienswijze in voor bouw nieuwe kerncentrales

HEINKENSZAND - Het 'Voornemen en voorstel voor participatie' voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales ligt nog tot en met 4 april ter inzage. Iedereen die wil, kan een reactie indienen. De gemeente Borsele heeft dit gedaan en vraagt hierin nadrukkelijk aandacht voor de Borselse Voorwaarden, de versterking van de leefkwaliteit, de impact van de optelsom van alle ontwikkelingen, betere integrale besluitvorming en de dialoog met alle belanghebbenden.

19 uur geleden
Minispoorbaan Hoedekenskerke mag na ruim een jaar eindelijk weer open

HOEDEKENSKERKE - Het nieuwe seizoen van Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) begint dit paasweekeinde. Daarnaast gaat de minispoorbaan in Hoedekenskerke, na een jaar dicht te zijn geweest, weer open.

20 uur geleden
Petra Smits nieuwe directeur Landschapsbeheer Zeeland

MIDDELBURG - Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) kondigt aan dat drs. Petra Smits de nieuwe directeur van de stichting wordt. Petra Smits neemt het stokje over van de huidige directeur Joan van der Velden, die sinds maart 2017 de leiding heeft gehad.

22 uur geleden