Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes Gezien: Afgetopte zuivelhistorie

Goes Gezien: Afgetopte zuivelhistorie

Begin april ging de fabrieksschoorsteen van Arnemuiden neer. Tachtig jaar oud, 52 meter hoog, niet nuttig meer en gevaarlijk: er viel soms zomaar een baksteen uit. Daarmee veranderde de Arnemuidense skyline drastisch, maar gelukkig: de hervormde kerk en de molen staan er nog.

Bij dit nieuws moest ik denken aan onze eigen schoorsteen: de Andia-schoorsteen aan de Marconistraat, naast het stadskantoor. Stel dat die opgeblazen zou worden, hoeveel verandert de Goese skyline dan? Vanaf de N256 is de Andia-schoorsteen goed te zien, al moet je wel even zoeken omdat-ie in het niet valt bij de andere Goese hoogtepunten. Eind jaren ’70 werd deze fabrieksschoorsteen namelijk ‘afgetopt’, zoals dat modieus heet. Dat is wel te zien aan de rafelrand bovenaan en bovendien betekent ‘Andia’ niks; we missen wat witte letters erboven. Opmerkelijk hoeveel mensen denken dat er ooit ‘Zeelandia’ stond, zelfs al hebben ze net op het Hollandiaplein geparkeerd.

De landelijk opererende zuivelfabriek Hollandia opende in 1951 een ‘melkontvangstation’ in Goes, op een gloednieuw industrieterrein. De ‘melkfabriek’ lag aan de Pasteurstraat. Toch werd de melk er niet gepasteuriseerd, maar van daar getransporteerd naar West-Brabant, waar de melk klaargemaakt werd om door de melkboer verkocht te worden. Toch moet in Goes de melk wel ietwat behandeld zijn, anders was zo’n fabrieksschoorsteen niet nodig. Die schoorsteen van 35 meter hoog en met de merknaam in witte baksteen aan twee kanten goed zichtbaar, stond naast het gebouw. Begin jaren ’70 werd Hollandia overgenomen door Nestlé en vervolgens door Menken. In 1975 bleek de Goese vestiging overbodig. Het gebouw kreeg een andere bestemming en er werd van alles aangebouwd. De schoorsteen werd met een derde ingekort, waarschijnlijk om niet het risico te lopen dat-ie ooit zomaar om zou vallen, en helemaal netjes slopen is ook zo’n werk, nietwaar? En nu staat er dus een afgetopte schoorsteen, een leuk oud fabrieksgebouwtje – als je goed kijkt – en een verwaarloosde aanbouw van enorme omvang, nu ook met kapotte showroomruiten. 

Een groot bord vertelt dat het gebouw/perceel is verkocht, dus we zijn allemaal benieuwd wat er straks verschijnt, daar. Wordt het als industrieel erfgoed in stand gehouden of gaat de beuk erin? Wie weet wordt er over deze kwestie flink wat afgetobd. Mijn kleindochter, zeven jaar en nooit te beroerd om wie dan ook te adviseren: “Echt jammer als die schoorsteen weggaat. Kunnen ze er niet een leuke winkel of restaurant omheen bouwen?”

Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Goes viert Koningsdag zaterdag én zondag

GOES - In Goes is het zaterdag én zondag genieten van feestelijke Koningsdag-activiteiten.

13 uur geleden
Lintjesregen 2024: koninklijke onderscheiding voor 89 Zeeuwen

MIDDELBURG - De lintjesregen heeft vrijdag 89 Zeeuwen een koninklijke onderscheiding opgeleverd.

13 uur geleden
Acht Goesenaren koninklijk onderscheiden bij lintjesregen

GOES - Bij zijn eerste lintjesregen als burgemeester van de gemeente Goes heeft Cees van den Bos vrijdag aan acht inwoners een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Echtpaar De Vos-Dekker en de heren Van den Pol, Nijsse, Remijn, De Kok, De Vries en Lankester zijn allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

14 uur geleden
Lintjesregen Noord-Beveland eert Marian de Haze en Piet Hamelink

GEERSDIJK/WISSENKERKE - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen mocht burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland vrijdag Marian de Haze-Verhulst uit Geersdijk en Piet Hamelink uit Wissenkerke verrassen met een koninklijke onderscheiding. Meneer Hamelink is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en mevrouw De Haze tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

15 uur geleden
Lintje voor maar liefst twaalf inwoners Borsele

KWADENDAMME - Vergeleken met voorgaande jaren daalde er vrijdagmorgen een enorme lintjesregen neer op de gemeente Borsele. Bij een feestelijke bijeenkomst in de kerk in Kwadendamme zijn maar liefst twaalf inwoners koninklijk onderscheiden. Betsy Rentmeester, Anneke Kampstra, Leny Rijk, echtpaar Kot, Ad Lijmbach, Dies Beulens, Jos van Moolenbroek, Jan Steenbakker, Kees Faasse en Theo van de Swaluw zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lau Rentmeester mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

15 uur geleden
Weekendweer: kans op onweersbuien tijdens Koningsdag

GOES - Dit weekeinde komt de temperatuur hoger uit dan voorgaande dagen, maar er is wel kans op buien. 'Koningsdag verloopt wisselend met droge perioden, maar ook buien, bij 14 en 18 graden', voorspelt weerbureau Weeronline. 

16 uur geleden
Vrouw gewond bij autobotsing in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Bij een aanrijding tussen twee auto's is vrijdagochtend in Heinkenszand een vrouw gewond geraakt. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.

16 uur geleden