Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes gaat een heerlijke zomer vol activiteiten tegemoet

Goes gaat een heerlijke zomer vol activiteiten tegemoet

GOES – Goes maakt zich op voor een zomer bomvol activiteiten. Vele daarvan staan in het teken van het Goes-Europa jaar, het vijfjaarlijks terugkerend thema-evenement van de gemeente Goes. Zo vindt op vrijdag 1 juli Zeeland Klassiek: Belgian Brass plaats in theater de Mythe en op zaterdag 2 juli wordt in park ‘De Mirakel’ het Puur Natuur Festival: Vikingen georganiseerd. In het historische stadhuis op de Grote Markt is deze zomer de expositie ‘Magdalena’s’ te zien. Naast het museumterrein van de stroomtrein vindt van dinsdag 30 augustus tot en met zaterdag 3 september het openluchtspektakel ‘In het spoor van de stier’ plaats.

De voorbereidingen voor het themajaar zijn in volle gang alhoewel ze anders verlopen dan voorgaande jaren, aldus evenementencoördinator Albert Boonman. “Je hoort overal dat er behoefte is aan activiteiten, maar dat bedrijven en verenigingen terughoudend zijn. Daarom hebben we besloten dit jaar direct na alle beperkingen gewoon te beginnen en door te gaan. Het themajaar heeft wel een andere voorbereidingstijd gehad en we merken dat er bij verenigingen minder leden en vrijwilligers zijn en er minder middelen zijn na de lockdowns. Als gemeente nemen we het voortouw en proberen we hen toch te motiveren actief naar buiten te treden, omdat dit ook weer stimulerend werkt naar andere organisaties toe. Er gebeuren weer veel leuke dingen. Het hoeft niet steeds mooier en groter; de rol van de gemeente ligt nu vooral in het ondersteunen van de verenigingen en stichtingen op alle vlakken.”

Festivals

Volgens Boonman hebben veel initiatieven geprobeerd aan te sluiten bij het thema Goes-Europa. “Het is mooi dat we op deze manier partijen met elkaar kunnen verbinden. Naast Festival de Veste op vrijdag 24 tot en met zondag 26 juni met een Europees tintje vindt op donderdag 14 tot en met zondag 17 juli het Europa Festival plaats op de Grote Markt met een Europees bierfestival, delicatessenfestival, Europese muziek en een Kunst en Curiosamarkt. Ook de 50-jarige jubileumviering van de Manhuistuinconcerten op zondag 24 juli staat in het teken van Europa. Maandag 5 tot en met zaterdag 17 september is in het stadhuis de expostie ‘Europeanen in Goes’ te zien met foto’s van Eddy Westveer. Zaterdag 24 en zondag 25 september vindt in de binnenstad het Fashion Weekend Goes Europa plaats.”

Openluchtspektakel

Waar Albert het meest naar uitkijkt is het openluchtspektakel. “Er doen deze keer minder mensen mee dan in voorgaande edities, maar toch zitten we op rond de tweehonderd. Het spektakel is er zeker niet minder kwalitatief door. Er zitten weer een aantal hele goede, nieuwe spelers bij met veel talent, die misschien wel net als bij de voorgaande edities uiteindelijk doorstromen om het theatervak professioneel te gaan uitoefenen. Het openluchtspektakel is een heel goede ervaring, omdat de spelers in een professionele omgeving worden neergezet die financieel niet haalbaar is voor één vereniging. Het is voor veel deelnemers een enorme stimulans.”

Spoor

Het is niet voor niets dat het terrein van de stoomtrein het decor vormt voor het openluchtspektakel. “Het spoor vormt de verbinding met Europa. In het werk van André Joosse, die foto’s maakt op de meeste afgelegen en verlaten plekken op de wereld, komen ook vaak oude stoomlocomotieven terug”, vertelt Albert. “Overgeleverd aan de tijd geven zij een mooi beeld hoe het was en hoe de natuur het uiteindelijk weer overneemt. De foto’s van André zijn zo bijzonder en vertellen zulke mooie verhalen dat wij er graag een expositie van willen maken. Als gemeente blijven wij nieuwe initiatieven ontplooien én stimuleren. Eigenlijk willen we alles weer in balans brengen; iedereen moet weer zin krijgen actief bezig te zijn in de samenleving. Goes moet weer gaan leven zoals voor corona”.

Meer informatie

Kijk voor een volledig overzicht van alle Goes-Europa-jaar activiteiten op: www.goes-europa.nl en voor een overzicht van alle evenementen in 2022 op www.goesisgoes.nl.

Meer uit Beveland

Gemeente Goes betaalt mee aan groen dak voor inwoners

GOES - Inwoners van de gemeente Goes kunnen sinds vorige week subsidie aanvragen voor een groen dak. Hiermee wil de gemeente inwoners helpen bij het klimaatbestendig maken van hun huis en tuin.

1 uur geleden
Een op acht Zeeuwen had een ernstig juridisch geschil

MIDDELBURG - Een op de acht Zeeuwen heeft de afgelopen vier jaar te maken gehad met een ernstig juridisch geschil. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Juridische problemen en geschillen in de regio’ van HZ Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving. Het kenniscentrum heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de stichting Samen Recht Vinden (SRV), die met een bus door de provincie rijdt en mensen daarin juridisch advies geeft. Ze wil hiermee het recht zo toegankelijk maken.  

2 uur geleden
Zonne-energie voor duizend adressen Beveland Wonen

GOES - Woningcorporatie Beveland Wonen gaat de komende maanden 1.000 woningen voorzien van zes zonnepanelen. ‘Huurders besparen hierdoor tot 49 euro per maand op hun energierekening’, aldus de corporatie. 

4 uur geleden
Vijftig kinderopvanglocaties in Zeeland doen mee aan 10e editie ModderDag

MIDDELBURG - Woensdag 29 juni is de tiende editie van ModderDag. In de provincie Zeeland zullen op zo’n vijftig locaties ongeveer 1800 kinderen naar hartenlust met modder spelen en lekker vies worden dus! En dat is hard nodig in een tijd dat kinderen steeds minder buiten spelen en het schermgebruik alleen maar toeneemt. ‘Heerlijk buitenspelen in de natuur is zo belangrijk voor kinderen,’ stelt projectleider Marc Veekamp van IVN Natuureducatie. ‘Het is goed voor de motoriek, tegen overgewicht, maar ook in sociaal-emotioneel opzicht. Kinderen worden er echt gelukkiger van.’

1 dag geleden
Eerste Inge Memorial vindt donderdag plaats in Goes

GOES - Het Inge Sportfonds en de Sportclub Gehandicapten Bevelanden (SGB) houden donderdag (30 juni) in Goes de eerste editie van de Inge Memorial. 

1 dag geleden
Nieuwe kinderburgemeester van Goes is Jens van de Leur

GOES - Jens van de Leur is de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Goes.

1 dag geleden
Appartement Grote Kade Goes gesloten na vondst harddrugs

GOES - Burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes heeft maandagmorgen een appartement in een pand aan de Grote Kade in Goes laten sluiten na de vondst van cocaïne en heroïne. 

1 dag geleden