Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes gaat een heerlijke zomer vol activiteiten tegemoet

Goes gaat een heerlijke zomer vol activiteiten tegemoet

GOES – Goes maakt zich op voor een zomer bomvol activiteiten. Vele daarvan staan in het teken van het Goes-Europa jaar, het vijfjaarlijks terugkerend thema-evenement van de gemeente Goes. Zo vindt op vrijdag 1 juli Zeeland Klassiek: Belgian Brass plaats in theater de Mythe en op zaterdag 2 juli wordt in park ‘De Mirakel’ het Puur Natuur Festival: Vikingen georganiseerd. In het historische stadhuis op de Grote Markt is deze zomer de expositie ‘Magdalena’s’ te zien. Naast het museumterrein van de stroomtrein vindt van dinsdag 30 augustus tot en met zaterdag 3 september het openluchtspektakel ‘In het spoor van de stier’ plaats.

De voorbereidingen voor het themajaar zijn in volle gang alhoewel ze anders verlopen dan voorgaande jaren, aldus evenementencoördinator Albert Boonman. “Je hoort overal dat er behoefte is aan activiteiten, maar dat bedrijven en verenigingen terughoudend zijn. Daarom hebben we besloten dit jaar direct na alle beperkingen gewoon te beginnen en door te gaan. Het themajaar heeft wel een andere voorbereidingstijd gehad en we merken dat er bij verenigingen minder leden en vrijwilligers zijn en er minder middelen zijn na de lockdowns. Als gemeente nemen we het voortouw en proberen we hen toch te motiveren actief naar buiten te treden, omdat dit ook weer stimulerend werkt naar andere organisaties toe. Er gebeuren weer veel leuke dingen. Het hoeft niet steeds mooier en groter; de rol van de gemeente ligt nu vooral in het ondersteunen van de verenigingen en stichtingen op alle vlakken.”

Festivals

Volgens Boonman hebben veel initiatieven geprobeerd aan te sluiten bij het thema Goes-Europa. “Het is mooi dat we op deze manier partijen met elkaar kunnen verbinden. Naast Festival de Veste op vrijdag 24 tot en met zondag 26 juni met een Europees tintje vindt op donderdag 14 tot en met zondag 17 juli het Europa Festival plaats op de Grote Markt met een Europees bierfestival, delicatessenfestival, Europese muziek en een Kunst en Curiosamarkt. Ook de 50-jarige jubileumviering van de Manhuistuinconcerten op zondag 24 juli staat in het teken van Europa. Maandag 5 tot en met zaterdag 17 september is in het stadhuis de expostie ‘Europeanen in Goes’ te zien met foto’s van Eddy Westveer. Zaterdag 24 en zondag 25 september vindt in de binnenstad het Fashion Weekend Goes Europa plaats.”

Openluchtspektakel

Waar Albert het meest naar uitkijkt is het openluchtspektakel. “Er doen deze keer minder mensen mee dan in voorgaande edities, maar toch zitten we op rond de tweehonderd. Het spektakel is er zeker niet minder kwalitatief door. Er zitten weer een aantal hele goede, nieuwe spelers bij met veel talent, die misschien wel net als bij de voorgaande edities uiteindelijk doorstromen om het theatervak professioneel te gaan uitoefenen. Het openluchtspektakel is een heel goede ervaring, omdat de spelers in een professionele omgeving worden neergezet die financieel niet haalbaar is voor één vereniging. Het is voor veel deelnemers een enorme stimulans.”

Spoor

Het is niet voor niets dat het terrein van de stoomtrein het decor vormt voor het openluchtspektakel. “Het spoor vormt de verbinding met Europa. In het werk van André Joosse, die foto’s maakt op de meeste afgelegen en verlaten plekken op de wereld, komen ook vaak oude stoomlocomotieven terug”, vertelt Albert. “Overgeleverd aan de tijd geven zij een mooi beeld hoe het was en hoe de natuur het uiteindelijk weer overneemt. De foto’s van André zijn zo bijzonder en vertellen zulke mooie verhalen dat wij er graag een expositie van willen maken. Als gemeente blijven wij nieuwe initiatieven ontplooien én stimuleren. Eigenlijk willen we alles weer in balans brengen; iedereen moet weer zin krijgen actief bezig te zijn in de samenleving. Goes moet weer gaan leven zoals voor corona”.

Meer informatie

Kijk voor een volledig overzicht van alle Goes-Europa-jaar activiteiten op: www.goes-europa.nl en voor een overzicht van alle evenementen in 2022 op www.goesisgoes.nl.

Meer uit Beveland

Voorgedragen burgemeester Cees van den Bos: 'Goes is een kans die ik niet kan laten lopen'

GOES - Hij is het niet, maar Cees van den Bos klinkt al aardig ingeburgerd als Goesenaar. De burgemeester van Urk is voorgedragen als burgervader van Goes en hij blijkt de gemeente goed te kennen. “Ik heb een Schouws accent, want ik ben geboren en getogen op Schouwen-Duiveland, maar ik hou van Goes en kan niet wachten om er aan de slag te gaan", vertelt de 43-jarige Van den Bos. “Ik heb op de havo gezeten in Goes en er meerdere stages gelopen. Met mijn gezin bezoek ik Goes ook regelmatig. De gemeente heeft zoveel plussen dat ik deze kans niet kon laten lopen", zegt hij over de vacature die vrijkwam nadat Margo Mulder in juni vertrok als burgemeester van Goes.

3 uur geleden
Treinenclub houdt vrijdagavond lezing in Goes

GOES - De NVBS, vereniging van spoor- en tramliefhebbers, organiseert vrijdag 8 december in hotel Terminus in Goes een lezing. Jan Strooband gaat in op 'Turkije voordat de toeristenstroom op gang kwam'.

8 uur geleden
'Een Suikerbieten sage' eert Zeeuws cultureel erfgoed

COLIJNSPLAAT - Met haar oma trots toekijkend heeft fotografe Janne van Gilst in zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat 'Een Suikerbieten sage' geopend. Deze expositie, die het Zeeuwse erfgoed van de suikerbiet eert, maakte Van Gilst samen met de leerlingen van de plaatselijke basisschool Het Stelleplankier. Zij spraken ouderen, onder wie Van Gilsts oma, over hun herinneringen aan de suikerbietenteelt. “Deze tentoonstelling is een mooi voorbeeld van hoe kunst verbindt", zei de Noord-Bevelandse cultuurwethouder Yvonne Maas, die de expo met kinderburgemeester Noor opende. In januari reist een uitgebreide versie van 'Een Suikerbieten sage' door naar de bibliotheek in Middelburg.

8 uur geleden
Energiecoaches helpen mensen aan huis

25 energiecoaches zijn in de gemeenten Borsele, Goes, Noord-Beveland, Kapelle en Reimerswaal beschikbaar om langs te komen bij mensen voor hulp bij energie besparen. Tot en met eind 2025 zet het team van vrijwillige coaches zich in om energiearmoede te bestrijden en kosteloos helpen ze iedereen die behoefte heeft aan hulp met energiekosten besparen en het huis verduurzamen.

16 uur geleden
Brand in auto aan de Patijnweg in Goes

GOES - Maandagavond heeft er brand gewoed in een auto aan de Patijnweg in Goes. De brand ontstond onder de motorkap van het voertuig. Brandweerlieden hadden het vuur gelukkig snel onder controle. Het voertuig stond op het moment dat bestuurder de brand opmerkte voor de stoplichten te wachten.

1 dag geleden
Goes voert tweede controle leegstaande panden uit

GOES - De gemeente Goes controleerde donderdagavond voor de tweede keer onverklaarbaar leegstaande panden. 'In drie woningen woonden arbeidsmigranten', laat de gemeente Goes weten. 'Er volgt een onderzoek of bewoning in deze huizen is toegestaan.'

1 dag geleden
Minder treinen en vertraging door verzakt spoor

VLISSINGEN - Er rijden minder treinen op het traject van Vlissingen naar Roosendaal vanwege verzakkingen in het spoor. Daarnaast moeten reizigers rekening houden met 30 minuten vertraging.

1 dag geleden