Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goes gaat burgers vragen hoe zij over zaken denken

Goes gaat burgers vragen hoe zij over zaken denken

GOES - De gemeente Goes krijgt een burgerpanel. Het bestuur wil de mensen op gezette tijden vragen hoe zij over bepaalde onderwerpen denken. 

Het is een nieuwe stap van de gemeente Goes om inwoners meer te betrekken bij de besluitvorming, één van de speerpunten van dit college van burgemeester en wethouders.

Representativiteit  

Nu maakt het gemeentebestuur gebruik van een aantal adviesraden, die het college gevraagd en ongevraagd advies geven. “We moeten kijken wat we daarmee doen als dit panel er eenmaal is”, zegt wethouder André van der Reest van de gemeente Goes. “We denken in ieder geval dat we met zo’n panel de representativiteit kunnen vergroten.”

Bureau

Goes heeft geen primeur op dit gebied. Al meer dan de helft van de gemeenten werkt met een burgerpanel. Ze werkt samen met een bureau om het panel en de spelregels vorm te geven. Het gaat vooralsnog om een proef. De komende drie jaar zet Goes er achtereenvolgens 40.000, 50.000 en 30.000 euro voor opzij. 

Inschrijven

Ambtenaren krijgen trainingen over hoe zij het panel het beste kunnen gebruiken. Van der Reest weet nog niet precies hoe Goes het vorm gaat geven, maar denkt dat mensen zich kunnen inschrijven, zowel voor één als meerdere onderwerpen. “Als er dan iets speelt, kunnen wij vragen hoe zij erover denken. We maken een soort database van inwoners die we kunnen raadplegen. Uiteindelijk willen er ook meer mee doen. Je zou groepen bijvoorbeeld ook kunnen laten communiceren via het panel.”

Challenge

Eerder kwam Goes op het gebied van burgerparticipatie al met het zogenaamde ‘right to challenge’. Als ze denken dat ze iets beter kunnen dan de gemeente mogen inwoners het volgens dat recht zelf doen. In het coalitieprogramma heeft het college extra geld uitgetrokken om inwoners meer te betrekken bij de besluitvorming.

Meer uit Beveland

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Wielerfestijn in Borsele

HEINKENSZAND - De maandelijkse bijdrage voor de Bode van burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele gaat deze keer over de ZLM Tour.

1 dag geleden
Personen op de vlucht na ongeluk A58 Goes

GOES - Twee personen zijn gisteren aan het einde van de avond op de vlucht geslagen nadat zij betrokken waren geraakt bij een ongeluk op de A58 bij Goes.Ter hoogte van de Nansenbaan zouden op de rijbaan richting Bergen op Zoom rond 23.25 uur twee personenauto’s met elkaar in botsing zijn gekomen. De inzittenden van één van de voertuigen zouden via de snelweg zijn weggerend richting het crematorium aan de Goese zijde van de A58. Politieagenten zochten nog in de omgeving maar er werd niemand aangetroffen.Een bergingsbedrijf heeft de betrokken auto’s getakeld. Het ongeluk werd overigens gemeld als zijnde met letsel, maar voor zover bekend raakte er niemand gewond

1 dag geleden
Column Goes Gezien: 'Hier rust Frans Naerebout' (en hier ook?)

Onze Grote Kerk is dit jaar tot en met oktober elke middag (behalve zondag en maandag) geopend, dankzij vrijwilligers zoals Willy, die me ook nog hielp bij het maken van de foto. Die openstelling is geweldig, want het is een heerlijke plek om zomaar rond te dwalen en van alles te ontdekken. Zo stond ik ineens bij een sober graf: ‘Hier rust Frans Naerebout’, de Vlissingse loods (1748-1818), die tientallen schipbreukelingen redde. Op dit beschadigde graf aan de noordkant van de kerk is het koperen plaatje van zijn doodskist geschroefd: naam, overlijdensdatum en leeftijd. Meer niet. Een beroemd mensenredder onwaardig, zou je zeggen. Bevangen door die gedachte maakte ik het rondje door de kerk af en toen stuitte ik aan de zuidkant op de grafsteen die op de foto staat. Merkwaardig! Naerebout rust gewoon tweemaal in de Grote Kerk!

2 dagen geleden
Kleindochter Leala opent keramiekatelier Ine Haring in Ambachtscentrum Goes

GOES - Leala heeft het keramiekatelier van haar oma Ine Haring geopend in het ambachtscentrum in Goes.

3 dagen geleden
Burgernet stopt in september met sms en spraakbericht

DEN HAAG - Burgernet zal binnenkort alleen nog via de app berichten versturen over zoekacties rond inbraken, berovingen, vermiste personen en andere zaken waarvoor de hulp van het publiek wordt gevraagd. De meldingen via sms en spraakberichten komen daarmee te vervallen.

3 dagen geleden
Adrz haalt geld op voor Spoedeisende Geneeskunde Onderzoeksfonds

GOES - Zaterdag 27 mei werd op ‘International Emergency Medicine day’ door een team van ziekenhuis Adrz voor de 7e keer de SGO-run gelopen. 

3 dagen geleden
Geslaagde Moederdagactie: Honderden gratis taartjes over de toonbank

GOES - Honderden moeders zijn afgelopen Moederdag verrast met een gratis taartje van hun lokale bakker, dankzij de Moederdagactie van de Bode. Alle Vrienden van de Bode mochten kosteloos een taartje ophalen!

4 dagen geleden