Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goedgevulde spaarpot door overschot van 7,2 miljoen

Goedgevulde spaarpot door overschot van 7,2 miljoen

THOLEN - De jaarrekening van de gemeente Tholen laat over 2019 een overschot van maar liefst 7,2 miljoen euro. Een enorme meevaller waar wethouder Peter Hoek dan ook enorm mee in zijn nopjes is. Hij benadrukt echter dat het geen structurele inkomsten betreft. "Dit is geld wat we maar één keer uit kunnen geven, dus wat ons betreft gaat dit bedrag naar de gemeentespaarpot", ze zegt hij. De grote meevaller is vooral te danken aan de grondverkoop op bedrijventerrein Welgelegen aan onder andere DSV.

Grondverkoop heeft de gemeente Tholen in 2019 geen windeieren gelegd. Tholen maakte bijna 5 miljoen euro winst op de verkoop van grond op bedrijventerreinen, onder andere op Welgelegen waar vijf hectare grond naar DSV ging. Een meevaller van dik een miljoen euro kwam uit grondverkoop voor reguliere woningbouw. Volgens Hoek is de meevaller goed te verklaren: "We hebben het in de begroting opgenomen als landbouwgrond, dit om risico's te voorkomen. Bouwgrond brengt echter veel meer op en dat zien we nu terug in de jaarrekening."

Wmo

Andere meevallers waren er onder andere op het gebied van de uitkering van het gemeentefonds van 160.000 euro en bij de verlening van omgevingsvergunningen. De uitvoering van de Wmo viel echter 185.000 euro duurder uit dan begroot.

'Het is geen
structureel geld, we kunnen het maar één keer uitgeven'

Compliment

Hoek geeft aan dat de 7.2 miljoen euro wat het college betreft naar de spaarpot gaat. "Het zijn geen structurele bedragen, want het gaan bijna allemaal om eenmalige inkomsten. De grond kun je maar één keer verkopen dus in die zin moeten we nog steeds goed op onze inkomsten blijven letten. Wel is het uitermate prettig om dit bedrag naar de algemene reserves te kunnen storten", aldus de wethouder die aangeeft dat Tholen een groot compliment heeft gekregen van de accountant. "Daar zijn we trots op. Ook zijn we trots op het feit dat we de laatste jaren qua woonlasten bij de goedkoopste gemeenten van Zeeland horen." [n]

Meer uit Tholen

Landbouwverkeer Poortvliet krijgt eindelijk een eigen weg

POORTVLIET - Provincie Zeeland heeft woensdag het figuurlijke startschot gegeven voor de aanleg van een landbouwweg naast de provinciale weg in Poortvliet. “Dit project is een langgekoesterde wens van Tholen”, zei wethouder Corniel van Leeuwen op deze feestelijke middag. Eindelijk krijgt het landbouwverkeer een eigen weg en hoeft het straks niet meer door het dorp.

1 uur geleden
Nest van Aziatische hoornaars gevonden in Tholen-Noord

THOLEN - In Tholen-Noord is deze week vrijwel zeker een nest van de Aziatische hoornaar ontdekt. Een nest van dit insect kan onderdak geven aan zo’n 1500 hoornaars. De gemeente en de provincie zijn op de hoogte. “Het nest in Tholen bevindt zich hoog in de bomen, wat typerend is voor deze soort”, zegt Theo Zeegers van EIS Kenniscentrum Insecten.

5 uur geleden
Renovatie van eeuwenoud haventje Strijenham eindelijk gestart: 'Het was gewoon op'

POORTVLIET - De vervallen haven van Strijenham wordt na jarenlange inzet van Watersportvereniging Strijenham (WSV) eindelijk gerenoveerd. Het waterschap heeft groot onderhoud in gang gezet om het laatst overgebleven getijdenhaven in de Oosterschelde te herstellen naar zijn oorspronkelijke staat. “Het houtwerk was zo verrot. Het was gewoon op.”

7 uur geleden
Door rekenfout moet Tholen 95.130 euro extra betalen aan VRZ

THOLEN - Door een rekenfout in de boekhouding van Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) moet Tholen bijna een ton extra betalen aan de organisatie. De fout werd ontdekt tijdens de opstelling van de begroting van VRZ voor het jaar 2024. Andere Zeeuwse gemeenten moeten ook bijbetalen of krijgen juist geld terug.

11 uur geleden
Nog geen spoor van verdachten explosie bij woning aan Slachtveld

THOLEN - De politie heeft nog geen daders op het oog van de explosie woensdagnacht bij een woning aan het Slachtveld. Door zwaar vuurwerk zijn een woning en auto beschadigd geraakt. De politie zoekt naar getuigen en beeldmateriaal om de verdachten te achterhalen. De bewoner van het pand heeft aangifte gedaan.

1 dag geleden
Tholen biedt financiële steun voor restauratie en onderhoud van erfgoed

THOLEN - Eigenaren van gemeentelijke monumenten op Tholen kunnen binnenkort een subsidie aanvragen bij de gemeente voor het behoud van hun erfgoed. Deze nieuwe regeling biedt deze mensen de kans om financiële ondersteuning te ontvangen voor noodzakelijke restauratie- en onderhoudswerkzaamheden. 

1 dag geleden
Explosie veroorzaakt schade bij woning aan het Slachtveld in Tholen

THOLEN - Bij een woning aan het Slachtveld in Tholen is in de nacht van dinsdag op woensdag een explosie ontstaan. Als gevolg van de ontploffing heeft de woning schade opgelopen. De politie doet momenteel onderzoek naar het incident.

1 dag geleden