Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Glas-in-lood restaureren, hoe gaat dat in zijn werk?

Glas-in-lood restaureren, hoe gaat dat in zijn werk?

KWADENDAMME - Om het glas-in-lood van de Bonifaciuskerk in Kwadendamme te herstellen zijn de panelen uit de ramen genomen en vervoerd naar een gespecialiseerd glasatelier in Tilburg.

In het atelier van Glasbewerkingsbedrijf Brabant zijn er op ambachelijke wijze onder meer nieuwe glaasjes gesneden ter vervanging van gebroken deeltjes van het glas-in-lood. Daar waar nodig zijn de glaasjes geschilderd in de kleuren van het bestaande glas. Vervolgens is de verf ingebrand.

Eigen verhaal

Theo Audenaerd en Elly Kerkman, bestuursleden van de parochiekerncommissie van de Pater Damiaanparochie, mochten in Tilburg een kijkje nemen bij dit specialistische restauratiewerk en kregen een rondleiding in het glasatelier. “Dat was buitengewoon interessant, omdat het allemaal handwerk is, waarbij bijvoorbeeld verschillende glasdiktes en heel veel kleurtinten gebruikt worden”, vertelt Kerkman. De stukjes glas variëren in dikte van vijf tot twaalf millimeter en daarop moeten de loodstrippen ook weer aangepast worden. Het restaureren vergt vaak precisie, ervoeren de twee bestuursleden. Zo luistert het dichtkitten nauw, vertelt Audenaerd, omdat het funest is voor de waterdichtheid als dit niet goed gebeurt. “Ik vond het ook mooi om te zien dat hele jonge mensen dit ambachtelijke werk doen”, zegt Kerkman. “En ieder stukje glas-in-lood heeft zijn eigen verhaal.”

Meer uit Beveland

Zaterdag is het open dag bij gemeente Goes

GOES - De gemeente Goes opent haar deuren tijdens een open dag op zaterdag (2 maart) van 13.00 tot 16.00 uur. Op deze dag kunnen inwoners en andere geïnteresseerden een kijkje achter de schermen nemen en meer ontdekken over de activiteiten en diensten van de gemeente.

5 uur geleden
John Taks is de nieuwe bestuursvoorzitter van Adrz

GOES - Per 1 juni wordt John Taks voorzitter raad van bestuur van Adrz in Zeeland. Sinds december 2015 is hij voorzitter raad van bestuur van het Diakonessenhuis Utrecht, Zeist en Doorn. Taks vertrekt met warme en gemengde gevoelens uit Utrecht, maar verheugt zich erg op zijn nieuwe uitdaging.

10 uur geleden
Defensie lonkt naar havengebied Vlissingen-Oost

VLISSINGEN-OOST - Het Ministerie van Defensie onderzoekt de mogelijkheden om een vaste plek in Vlissingen-Oost te krijgen voor de overslag van wapen- en troepentransporten. Het ministerie is daarover in overleg met de gemeente Vlissingen en Borsele en havenbedrijf North Sea Port.

10 uur geleden
Ploegenpresentatie ZRTC Theo Middelkamp in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Op vrijdag 23 februari houdt ZRTC Theo Middelkamp haar jaarlijkse ploegenpresentatie in De Stenge in Heinkenszand. Ook het afgelopen jaar is er flink aan de weg getimmerd door de Zeeuwse wielerclub.

10 uur geleden
Gemeente Goes organiseert evenement over jong ondernemen

GOES - Om jonge ondernemers aan te trekken, organiseert de gemeente Goes een evenement over jong ondernemen. Dit evenement is op maandag 4 en dinsdag 5 maart van 13.30 tot 16.00 uur in het pand aan de Klokstraat 7 in Goes.

14 uur geleden
Bewoners opgeschrikt door brand in garage in 's-Heer Arendskerke

's-HEER ARENDSKERKE - De brandweer is in de nacht van woensdag op donderdag uitgerukt voor een brand in de garage van een woning aan de Liesbethstraat in 's-Heer Arendskerke. De brandweerlieden konden het vuur onder controle krijgen voordat het oversloeg naar het huis.

15 uur geleden
Musical 'De Jantjes' is genieten voor iedereen

GOES - Als regisseur van Muziektheater Zeeland brengt de Belgische Hugo Segers aardig wat tijd door in de auto. Zeker nu, aan de vooravond van de première van 'De Jantjes'. Dat hij deze reistijd op de koop toe neemt, is een compliment aan het toneelgezelschap. "Het is een amateurvereniging op hoog niveau", stelt Segers. Zaterdagmiddag 9 maart voeren ze 'De Jantjes' op in theater de Mythe in Goes en Vrienden van de Bode kunnen gratis entreebewijzen winnen!

1 dag geleden