Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Glas-in-lood restaureren, hoe gaat dat in zijn werk?

Glas-in-lood restaureren, hoe gaat dat in zijn werk?

KWADENDAMME - Om het glas-in-lood van de Bonifaciuskerk in Kwadendamme te herstellen zijn de panelen uit de ramen genomen en vervoerd naar een gespecialiseerd glasatelier in Tilburg.

In het atelier van Glasbewerkingsbedrijf Brabant zijn er op ambachelijke wijze onder meer nieuwe glaasjes gesneden ter vervanging van gebroken deeltjes van het glas-in-lood. Daar waar nodig zijn de glaasjes geschilderd in de kleuren van het bestaande glas. Vervolgens is de verf ingebrand.

Eigen verhaal

Theo Audenaerd en Elly Kerkman, bestuursleden van de parochiekerncommissie van de Pater Damiaanparochie, mochten in Tilburg een kijkje nemen bij dit specialistische restauratiewerk en kregen een rondleiding in het glasatelier. “Dat was buitengewoon interessant, omdat het allemaal handwerk is, waarbij bijvoorbeeld verschillende glasdiktes en heel veel kleurtinten gebruikt worden”, vertelt Kerkman. De stukjes glas variëren in dikte van vijf tot twaalf millimeter en daarop moeten de loodstrippen ook weer aangepast worden. Het restaureren vergt vaak precisie, ervoeren de twee bestuursleden. Zo luistert het dichtkitten nauw, vertelt Audenaerd, omdat het funest is voor de waterdichtheid als dit niet goed gebeurt. “Ik vond het ook mooi om te zien dat hele jonge mensen dit ambachtelijke werk doen”, zegt Kerkman. “En ieder stukje glas-in-lood heeft zijn eigen verhaal.”

Meer uit Beveland

Uitvaart geliefde pastoor Fons van Hees online te volgen

GOES - In zijn woonplaats Zierikzee is op 31 januari Fons van Hees overleden. Hij was pastoor van de H. Pater Damiaanparochie en de H. Maria Parochie Walcheren. ‘We verliezen in hem een zeer geliefde pastoor’, laten de parochies weten.

9 uur geleden
Woninginbrekers op heterdaad aangehouden in Populierenstraat Goes

GOES - Twee woninginbrekers die het voorzien hadden op een huis aan de Populierenstraat in Goes zijn zondagavond net op tijd ingerekend. 

10 uur geleden
Middelbrand in loods met houtpellets aan de Estlandweg

NIEUWDORP - Aan de Estlandweg in Nieuwdorp staat een loods met houtpellets in brand. De brandweer ging er met meerdere eenheden op af.

1 dag geleden
Geweldsincident aan de J.D.van Mellestraat, slachtoffer aangetroffen in woning

GOES - Aan de J.D.van Mellestraat in Goes heeft gisteravond een geweldsincident plaatsgevonden. Het ambulancepersoneel heeft het slachtoffer behandeld waarna deze onder politie begeleiding is overgebracht naar het ziekenhuis. 

1 dag geleden
'Juist door het wel te bespreken kom je nader tot elkaar'

GOES - Na 25 jaar in de optiekbranche gewerkt te hebben, was Monique Dommanschet toe aan een nieuwe uitdaging. Ze ging op zoek naar meer verdieping en zingeving in het leven. Door persoonlijke verliezen kwam het vak van uitvaartondernemer op haar pad. Ze zag hoe waardevol het is om mensen in een kwetsbare periode te mogen bijstaan. Met volle overgave startte ze in 2014 UitvaartbeZieling en voegt daar nu haar kwaliteiten als levenseindecoach aan toe. 

2 dagen geleden
Dode en meerdere gewonden bij bedrijfsongeval bij Nieuwdorp

NIEUWDORP - Rond het middaguur vrijdag is er een persoon overleden bij een ongeval op een bedrijfsterrein aan Luxemburgweg bij Nieuwdorp. Meerdere mensen zijn gewond geraakt.

3 dagen geleden
Gemeenteraad Borsele wil door met burgemeester Dijksterhuis

HEINKENSZAND - De gemeenteraad van Borsele is voor een tweede burgemeesterstermijn van zes jaar van Gerben Dijksterhuis.

3 dagen geleden