GL en PvdA: geef overheid meer macht tegen medicijnfabrikant
DEN HAAG (ANP) - De overheid moet medicijnfabrikanten het alleenrecht op bijvoorbeeld vaccinaties kunnen afpakken, vinden oppositiepartijen GroenLinks en PvdA. Ze willen dat mogelijk maken in een initiatiefwet, zodat andere farmaceuten in het geval van een gezondheidscrisis ook zo'n vaccin kunnen maken. Met een dwanglicentie moet de fabrikant er ook toe worden gedwongen om het vaccin te exporteren naar arme landen.
De linkse partijen vinden het "schandalig" dat bijvoorbeeld Pfizer de productie van een vaccin beperkt, door vast te houden aan het recht om als enige dat specifieke vaccin te maken. Zo'n patent krijgen farmaceuten op hun 'uitvinding' (een medicijn of vaccin). Volgens de medicijnfabrikanten is dat belangrijk omdat het erg veel geld kost om zo'n medicijn te ontwikkelen. Bedrijven vinden het daarom vaak oneerlijk als concurrenten direct hetzelfde medicijn kunnen namaken.
Als crisis uitbreekt, moet het ministerie van Volksgezondheid over de patenten gaan, niet het ministerie van Economische Zaken, zoals nu het geval is, vinden GroenLinks en PvdA. Het zorgministerie moet direct kunnen ingrijpen en de fabrikant ertoe dwingen het alleenrecht op te geven. "Het is dan niet nodig een eventueel beroep van de farmaceut af te wachten of eerst in onderhandeling te gaan", zeggen de partijen.
"De houding van Pfizer toont de noodzaak om dwanglicenties in te kunnen zetten in belang van volksgezondheid. Het is schandalig dat een farmaceut dan winst boven gezondheid plaatst. Dan moet de overheid ingrijpen", zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet. Haar PvdA-collega Lilianne Ploumen zegt dat medicijnfabrikanten een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. "Er is veel publiek geld gemoeid bij de ontwikkeling van vaccins. Vaccins moeten toegankelijk en betaalbaar zijn en als de markt dat niet regelt moet de overheid dat afdwingen."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel) wil de spreidingswet intrekken, maar ze krijgt in november van alle provincies nog gewoon informatie over hoeveel asielzoekers en andere vluchtelingen in welke gemeenten worden opvangen. Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, noemt dat "een cadeau voor de minister". "Je ziet welke gemeenten veel doen en welke geen moer."
12 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven roepen het kabinet op om de aanpak van de arbeidsmigratie niet te laten doorslaan. "Naast het aanboren van nieuw talent en andere maatregelen om de arbeidsmarktkrapte op te lossen blijven ook experts en technici van buiten Nederland nodig", zegt ondernemersorganisatie voor de Rotterdamse haven en industrie Deltalinqs op Prinsjesdag.
50 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat zij met een budget van 49 miljoen euro, toegekend in de miljoenennota, nieuwe uitdagingen niet goed kan aanpakken. De privacywaakhond wijst op een berekening van de parlementaire-enquĂȘtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening, die een budget van 100 miljoen euro heeft aanbevolen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) had gehoopt dat het kabinet op Prinsjesdag met een plan zou komen hoe gemeenten worden ondersteund bij zaken als bestaanszekerheid en het bouwen van woningen. Dat daar in de miljoenennota niet op wordt ingegaan, vindt VNG-voorzitter Sharon Dijksma teleurstellend.
1 uur geledenTER APEL (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland is gearriveerd in Ter Apel om te inventariseren waar eventueel bijgesprongen kan worden, ziet een verslaggever van het ANP. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet eerder op dinsdag weten dat er mogelijk asielzoekers buiten moeten slapen, omdat het aanmeldcentrum vol is.
1 uur geledenARNHEM (ANP) - NOC*NSF heeft positief gereageerd op het feit dat het kabinet in 2025 niet bezuinigt op sport, maar de sportkoepel vreest negatieve gevolgen bij andere plannen. Dat schrijft NOC*NSF in een reactie op de miljoenennota.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Volgend jaar gaat niet 1 miljard, maar zo'n 317 miljoen euro extra naar woningbouw. Dat staat in de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben afgesproken om tot en met 2029 in totaal 5 miljard euro te investeren in nieuwe woningen. Naar verwachting wordt dat totaalbedrag wel gehaald, maar niet zo snel als gepland. Zo'n 700 miljoen euro wordt volgens een woordvoerder pas in 2030 uitgegeven.
1 uur geleden