Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GL en PvdA: geef overheid meer macht tegen medicijnfabrikant

GL en PvdA: geef overheid meer macht tegen medicijnfabrikant

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet medicijnfabrikanten het alleenrecht op bijvoorbeeld vaccinaties kunnen afpakken, vinden oppositiepartijen GroenLinks en PvdA. Ze willen dat mogelijk maken in een initiatiefwet, zodat andere farmaceuten in het geval van een gezondheidscrisis ook zo'n vaccin kunnen maken. Met een dwanglicentie moet de fabrikant er ook toe worden gedwongen om het vaccin te exporteren naar arme landen.

De linkse partijen vinden het "schandalig" dat bijvoorbeeld Pfizer de productie van een vaccin beperkt, door vast te houden aan het recht om als enige dat specifieke vaccin te maken. Zo'n patent krijgen farmaceuten op hun 'uitvinding' (een medicijn of vaccin). Volgens de medicijnfabrikanten is dat belangrijk omdat het erg veel geld kost om zo'n medicijn te ontwikkelen. Bedrijven vinden het daarom vaak oneerlijk als concurrenten direct hetzelfde medicijn kunnen namaken.

Als crisis uitbreekt, moet het ministerie van Volksgezondheid over de patenten gaan, niet het ministerie van Economische Zaken, zoals nu het geval is, vinden GroenLinks en PvdA. Het zorgministerie moet direct kunnen ingrijpen en de fabrikant ertoe dwingen het alleenrecht op te geven. "Het is dan niet nodig een eventueel beroep van de farmaceut af te wachten of eerst in onderhandeling te gaan", zeggen de partijen.

"De houding van Pfizer toont de noodzaak om dwanglicenties in te kunnen zetten in belang van volksgezondheid. Het is schandalig dat een farmaceut dan winst boven gezondheid plaatst. Dan moet de overheid ingrijpen", zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet. Haar PvdA-collega Lilianne Ploumen zegt dat medicijnfabrikanten een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. "Er is veel publiek geld gemoeid bij de ontwikkeling van vaccins. Vaccins moeten toegankelijk en betaalbaar zijn en als de markt dat niet regelt moet de overheid dat afdwingen."

Meer uit Binnenland

Adviesrapport over archief Bijlmervliegramp gepresenteerd

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam-Zuidoost wordt vrijdagochtend een adviesrapport gepresenteerd over het archief van de Bijlmervliegramp. Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) komt met dat rapport, genaamd 'Geen afgesloten hoofdstuk', na een door de Tweede Kamer unaniem gesteunde motie van Pieter Omtzigt (NSC).

20 minuten geleden
Vijlbrief tekent in Groningen wet die einde maakt aan gaswinning

KOLHAM (ANP) - In het Groningse dorp Kolham tekent demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag symbolisch de wet die definitief een einde maakt aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ruim zestig jaar geleden werd in een weiland bij Kolham voor het eerst Gronings gas ontdekt. Dat was het startsein voor de decennialange winning van gas in de provincie.

22 minuten geleden
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

AMSTERDAM (ANP) - Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

23 minuten geleden
Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

TYNAARLO (ANP) - Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

5 uur geleden
Organiseren NAVO-top kost Nederland zeker 95 miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Het organiseren van de NAVO-top volgend jaar kost het kabinet zeker 95 miljoen euro. Dit geld komt uit een speciaal potje voor internationale samenwerking. Er zijn al kosten gemaakt voor de voorbereiding, zoals de huur van de locatie en het boeken van hotelkamers, blijkt uit de Voorjaarsnota.

6 uur geleden
Formateurs: twittergedrag benoemd, maar geen regels afgesproken

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw gedoe over een post van Geert Wilders op X, het vroegere Twitter, hebben de betrokkenen het er "met z'n allen kort over gehad" aan de formatietafel. Dat zeggen formateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Wilders haalde woensdag in een tweet hard uit naar VVD'er Eric van der Burg. De vier formerende partijen hebben hun zegje erover gedaan, maar er zijn geen afspraken gemaakt.

8 uur geleden
Onderzoek: blauwtongvirus mede verspreid door diertransport

WAGENINGEN (ANP) - Het blauwtongvirus, waaraan afgelopen najaar tienduizenden schapen doodgingen, is waarschijnlijk mede verspreid door het transport van dieren. Daardoor kon het virus zich ver verplaatsen, denken onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

8 uur geleden