Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Giri in dertiende deelname Tata Steel Chess eindelijk de beste

Giri in dertiende deelname Tata Steel Chess eindelijk de beste

WIJK AAN ZEE (ANP) - Schaker Anish Giri heeft de 85e editie van Tata Steel Chess gewonnen. De Nederlander eindigde als eerste in het toonaangevende toernooi in Wijk aan Zee door in de dertiende en laatste ronde met wit te winnen van de Roemeen Richard Rapport.

Giri kreeg hulp van zijn landgenoot Jorden van Foreest, die tamelijk verrassend met zwart Nodirbek Abdoesattorov versloeg. De Oezbeek verspeelde daardoor de koppositie in het klassement. Giri kwam met het behaalde punt op een totaal van 8,5 punten uit, Abdoesattorov bleef op 8 punten staan.

De 29-jarige Giri schreef in zijn dertiende deelname bij de Masters in Wijk aan Zee eindelijk het toernooi op zijn naam. Hij was er al twee keer heel dichtbij geweest. In 2018 verloor hij als gedeeld nummer 1 een barrage om de titel van de Noor Magnus Carlsen, in 2021 overkwam hem hetzelfde, toen tegen landgenoot Van Foreest. In 2014 en 2015 werd Giri tweede in het toernooi, dat zich trots afficheert als het 'Wimbledon van het schaken'.

Veel zelfvertrouwen

Giri speelde een sterk toernooi waarin hij veel zelfvertrouwen opbouwde door in de vierde ronde achtvoudig winnaar en nummer 1 van de wereld Carlsen te verslaan. Ook won hij van de Chinese nummer 2 van de wereld Ding Liren en de jonge Indiase grootmeester Dommaraju Gukesh. Naast zijn vier overwinningen waren er negen remises. Hij bleef in het toernooi keurig de onverwacht goed presterende Abdoesattorov steeds op een half puntje achterstand volgen, in de wetenschap dat het toernooi bij een zege in de slotronde nog zijn kant op kon vallen.

De zege op Carlsen was misschien wel de sleutel tot het succes. Giri noemde de overtuigende overwinning op de Noorse gigant "een soort van historisch moment" en "absoluut mijn grootste zege ooit". Het was pas de tweede keer in zijn schaakcarrière dat Nederlands beste schaker won van 's werelds beste schaker in een klassieke partij. De eerste keer dat hij van Carlsen won was 12 jaar geleden in Wijk aan Zee toen hij als 16-jarig talent zijn debuut maakte bij de Masters en profiteerde van een blunder van de Noor.

Meer uit Sport

Van Rijthoven maakt half mei rentree en speelt Roland Garros

PARIJS (ANP) - Tennisser Tim van Rijthoven maakt half mei zijn rentree in het tenniscircuit. Hij wil eind volgende maand gaan deelnemen aan de kwalificaties van Roland Garros.

4 uur geleden
Schaatser Verbij vertrekt bij Jumbo-Visma

HEERENVEEN (ANP) - Schaatser Kai Verbij vertrekt bij Jumbo-Visma. De ploeg zegt in een persbericht dat dit "in goed overleg" is besloten. Het is nog onduidelijk naar welke ploeg Verbij nu gaat.

4 uur geleden
Sabalenka verliest in kwartfinale van tennistoernooi Stuttgart

STUTTGART (ANP) - De Belarussische tennisster Aryna Sabalenka is in de kwartfinale van het WTA-toernooi van Stuttgart uitgeschakeld. De nummer 2 van de wereld verloor na ruim twee uur met 3-6 6-3 7-5 van de Tsjechische Marketa Vondrousova.

5 uur geleden
Van der Poel met Riesebeek aan de start in Luik-Bastenaken-Luik

LUIK (ANP) - Mathieu van der Poel verschijnt met landgenoot Oscar Riesebeek aan de start van Luik-Bastenaken-Luik. Alpecin-Deceuninck heeft ook de Belgen Quinten Hermans en Stan van Tricht aangewezen om Van der Poel te ondersteunen.

6 uur geleden
Tennisster Rus grijpt naast halvefinaleplaats in Rouen

ROUEN (ANP) - Het is Arantxa Rus niet gelukt door te dringen tot de halve finales van het WTA-toernooi van Rouen. De beste tennisster van Nederland moest op het Franse graveltoernooi haar meerdere erkennen in de Poolse Magda Linette. Het werd 7-6 (9) 6-1.

7 uur geleden
Van der Poel twijfelt niet aan goede vorm in Luik-Bastenaken-Luik

LUIK (ANP) - Mathieu van der Poel twijfelt voorafgaand aan Luik-Bastenaken-Luik niet aan zijn goede vorm. Afgelopen weekend kwam de wereldkampioen tekort in de Amstel Gold Race, maar hij denkt dat het mogelijk is om komende zondag in België wel te winnen.

7 uur geleden
UCI brengt wereldbeker veldrijden terug tot twaalf crossen

AIGLE (ANP) - De internationale wielerunie UCI heeft de kalender voor de wereldbeker veldrijden teruggebracht tot twaalf wedstrijden. De wedstrijdreeks begint op 24 november in Antwerpen en eindigt op 26 januari in Hoogerheide. Er zijn komend seizoen geen wereldbekercrossen in Noord-Amerika.

7 uur geleden