
GGZ-organisaties eisen meer geld en waarschuwen voor onveiligheid
DEN HAAG (ANP) - Diverse organisaties die geestelijke gezondheidszorg verlenen aan patiënten die strafbare feiten hebben begaan, zoals tbs'ers, staan dinsdag in de rechtbank van Den Haag tegenover het ministerie van Justitie en Veiligheid. De organisaties eisen hogere vergoedingen dan het ministerie biedt. Ze wijzen erop dat de kosten van de zorg zijn toegenomen en waarschuwen voor verslechtering van de kwaliteit van behandelingen, met alle gevolgen van dien, als dat niet wordt gecompenseerd.
"Wij vinden het onbegrijpelijk dat een sector die een belangrijke en bewezen bijdrage levert aan de veiligheid in de samenleving op deze wijze onder druk komt te staan", stelt Fivoor, een van de eisende partijen. De instelling runt onder meer de tbs-kliniek in Den Dolder die onder vuur kwam te liggen na de moord op de 25-jarige studente Anne Faber. Dader Michael P. was er onder behandeling toen hij de moord pleegde in september 2017. Tijdens zijn verblijf in Den Dolder zijn grove fouten gemaakt, constateerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vorig jaar in een vernietigend rapport. Zo was niet goed onderzocht hoe gevaarlijk hij was.
Fivoor verwijst zelf ook naar de "tragische voorvallen in de afgelopen jaren". "Aan alle kanten werken we er hard aan om verbeteringen door te voeren om te voldoen aan de hogere verwachtingen die de samenleving heeft. Dat lukt niet als er geen redelijke vergoeding tegenover staat", aldus de instelling.
Het kort geding heeft veel steun uit de sector. Zeven andere GGZ-organisaties, waaronder De Forensische Zorgspecialisten, Reinier van Arkel en stichting GGNet, hebben zich bij de zaak aangesloten.
Meer uit Binnenland
DONGEN (ANP) - In een bedrijfspand in Dongen (Noord-Brabant) is zondagavond een zeer grote brand uitgebroken. De brandweer pompt water uit het Wilhelminakanaal om het vuur te blussen.
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een alternatieve dodenherdenking in Den Haag wordt zondagavond druk bezocht. De organisatie verwachtte zo'n vijfhonderd mensen, maar schat het aantal nu op 3000.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft twee mensen die een keffiyeh droegen, een sjaal die vaak wordt gedragen door pro-Palestijnse activisten, tegengehouden op het Rokin, op de hoek van de Dam. Dat ziet een ANP-verslaggever. De mannen lijken het plein niet op te mogen, maar staan nu op een afstandje naar de dodenherdenking te kijken.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil voor alle mensen die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zwegen de duizenden aanwezigen, waarna het Wilhelmus klonk.
4 uur geleden