Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD’en hebben maximale testcapaciteit bereikt

GGD’en hebben maximale testcapaciteit bereikt

DEN HAAG (ANP) - De GGD’en hebben hun maximale testcapaciteit bereikt, waarschuwt GGD GHOR Nederland. Ze moeten deze week "alle zeilen bijzetten om aan de explosieve vraag" naar testafspraken te kunnen voldoen, meldt de koepelorganisatie.

"Duizenden medewerkers werken dagelijks keihard om alle testaanvragen in te plannen en uit te voeren, maar de rek is eruit. We lopen aan alle kanten tegen het maximum van onze capaciteit aan", zegt GGD GHOR. De organisatie vraagt mensen om geduldig en begripvol te zijn over de lange wachttijden. "Iedere medewerker zet zich volledig in om deze pandemie te bestrijden maar de aantallen van deze week zijn ongekend hoog," aldus GGD GHOR.

Volgens de organisatie wordt er nu naar een maximum van 120.000 tests per dag toegewerkt. "Of dit haalbaar is, hangt af van de beschikbaarheid van personeel", aldus de organisatie. "Het landelijke callcenter kan meebewegen met het aantal telefoontjes dat binnenkomt, maar hier komt het plafond van onze capaciteit in zicht."

Nieuw dagrecord

Op dit moment werken er bijna 4000 mensen in het callcenter voor het inplannen van testafspraken. Zij werken na sluitingstijd de wachtrijen weg en ook worden testuitslagen in de avonduren langer doorgebeld. Wegens krapte op de arbeidsmarkt is het momenteel lastig om genoeg mensen aan te nemen om de drukte de baas te zijn.

Afgelopen maandag werden ruim 91.000 mensen getest, wat een nieuw dagrecord is. Het oude record was uit maart 2021 en stond op 89.000 tests. Het wekelijks aantal testen stijgt ook hard. Drie weken geleden werden er nog ongeveer 280.000 mensen getest, een week later waren dat er ongeveer 405.000 en vorige week bijna 560.000.

Meer uit Gezond

Feitencampagne moet jongeren afhouden van vapen

AMSTERDAM (ANP) - Met een brede mediacampagne bindt een groep artsen de strijd aan met de elektronische sigaret (vape) en de schadelijkheid ervan voor jongeren. Met feitelijke voorlichting wil het collectief Artsen Slaan Alarm ouders en verzorgers wijzen op de gevaren van het vapen.

1 dag geleden
Medewerker ggz-instelling Mondriaan in Heerlen neergestoken

HEERLEN (ANP) - Een medewerker van ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is maandag gewond geraakt door een steekpartij. Dit gebeurde om 12.15 uur op het terrein van de ggz-instelling aan de John F. Kennedylaan in Heerlen. De medewerker is naar het ziekenhuis gebracht, maakte Mondriaan bekend. De politie heeft een verdachte, een 29-jarige vrouw uit Heerlen, niet veel later in de buurt opgepakt.

1 dag geleden
Jeugdzorg vreest voor zorgmijders om eigen bijdrage

DEN HAAG (ANP) - De jeugdzorg vreest dat mensen noodzakelijke zorg mijden als zij een eigen bijdrage moeten gaan betalen, zoals het kabinet in de voorjaarsnota voorstelt. Die bijdrage moet helpen om de bezuiniging van 511 miljoen euro vanaf 2026 te kunnen halen. Jeugdzorg Nederland noemt de eigen bijdrage "onacceptabel", omdat het de zorg minder toegankelijk zou maken.

1 dag geleden
Kabinet ziet af van half miljard bezuiniging op jeugdzorg in 2025

DEN HAAG (ANP) - Een voorgenomen bezuiniging op de jeugdzorg van ruim 500 miljoen euro in 2025 gaat niet door. Het demissionaire kabinet heeft dat vastgelegd in de voorjaarsnota die maandag is gepresenteerd. Ook in 2024 was de oplopende besparing van toen nog 100 miljoen euro al geschrapt. Vanaf 2026 staat er nog wel een bezuiniging van 511 miljoen euro in de boeken, maar het is aan een nieuw kabinet om dit door te zetten of niet.

1 dag geleden
Advies GGD: eet geen eieren van kippen rond Fries water met PFOS

LEEUWARDEN (ANP) - De GGD in Friesland adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die water hebben gedronken uit twee vaarten waarin verhoogde concentraties PFOS zijn aangetroffen. Volgens de GGD Fryslân zijn ook in de eieren hoge concentraties van deze PFAS-vorm gemeten. Het gaat om kippen die scharrelen rond de Jelsumer Feart en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden van Leeuwarden.

4 dagen geleden
Eerste gesprek voor mensen met problemen wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de knoop zitten, kunnen vanaf volgend jaar een verkennend gesprek krijgen. Daarin kijken deskundigen wat de beste manier is om ze te helpen, om te voorkomen dat hun problemen erger worden en ze uiteindelijk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) belanden. Om de drempel te verlagen, wordt dat gesprek vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

5 dagen geleden
Studie: pessimisme over maatschappij verkleint kans op ouderschap

TILBURG (ANP) - Jongvolwassenen die de toekomst van de volgende generatie somber inzien, zien volgens onderzoek van Tilburg University vaker af van het krijgen van kinderen dan mensen die positievere verwachtingen hebben. "Voor mensen met een pessimistische blik op de toekomst geldt dat het niet alleen bij praten blijft", stelt onderzoeker Katya Ivanova. De kans dat zij aan het ouderschap beginnen, is daadwerkelijk kleiner.

5 dagen geleden