
GGD’en hebben maximale testcapaciteit bereikt
DEN HAAG (ANP) - De GGD’en hebben hun maximale testcapaciteit bereikt, waarschuwt GGD GHOR Nederland. Ze moeten deze week "alle zeilen bijzetten om aan de explosieve vraag" naar testafspraken te kunnen voldoen, meldt de koepelorganisatie.
"Duizenden medewerkers werken dagelijks keihard om alle testaanvragen in te plannen en uit te voeren, maar de rek is eruit. We lopen aan alle kanten tegen het maximum van onze capaciteit aan", zegt GGD GHOR. De organisatie vraagt mensen om geduldig en begripvol te zijn over de lange wachttijden. "Iedere medewerker zet zich volledig in om deze pandemie te bestrijden maar de aantallen van deze week zijn ongekend hoog," aldus GGD GHOR.
Volgens de organisatie wordt er nu naar een maximum van 120.000 tests per dag toegewerkt. "Of dit haalbaar is, hangt af van de beschikbaarheid van personeel", aldus de organisatie. "Het landelijke callcenter kan meebewegen met het aantal telefoontjes dat binnenkomt, maar hier komt het plafond van onze capaciteit in zicht."
Nieuw dagrecord
Op dit moment werken er bijna 4000 mensen in het callcenter voor het inplannen van testafspraken. Zij werken na sluitingstijd de wachtrijen weg en ook worden testuitslagen in de avonduren langer doorgebeld. Wegens krapte op de arbeidsmarkt is het momenteel lastig om genoeg mensen aan te nemen om de drukte de baas te zijn.
Afgelopen maandag werden ruim 91.000 mensen getest, wat een nieuw dagrecord is. Het oude record was uit maart 2021 en stond op 89.000 tests. Het wekelijks aantal testen stijgt ook hard. Drie weken geleden werden er nog ongeveer 280.000 mensen getest, een week later waren dat er ongeveer 405.000 en vorige week bijna 560.000.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Bijna de helft van de sporters die met regelmaat aan vechtsport doen gebruikt doping, zo heeft het Mulier Instituut geconcludeerd. Naar schatting gaat het om een percentage van 47 procent.
57 minuten geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Mensen met een kwetsbare gezondheid zouden een extra coronaprik moeten krijgen, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie komt met het advies nu verschillende landen besluiten nemen over het vervolg van de prikcampagnes tegen het virus.
4 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - De stroom coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt verder af. In de afgelopen week zijn 509 mensen vanwege hun besmetting opgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds half februari, vijf weken geleden.
4 uur geledenHAARLEM (ANP) - De dorpsraad van Wijk aan Zee is "uitermate teleurgesteld en boos" over het uitblijven van meetbare verbeteringen in de vervuiling rond Tata Steel. In het stof dat neerdaalt op het dorp in de IJmond worden volgens nieuw RIVM-onderzoek nog altijd hoge concentraties schadelijke stoffen aangetroffen. Volgens de dorpsraad moet de overheid "de leiding gaan nemen" en "onafhankelijk meten, controleren en stevig handhaven".
4 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel was vorig najaar nog altijd flink verontreinigd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet daar na een derde meting nog geen verbetering in, ondanks diverse aanpassingen die het bedrijf heeft doorgevoerd. De concentraties metalen en zogeheten PAK's die worden gemeten, blijven "ongewenst voor de gezondheid van kinderen", herhaalt het instituut.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van regionale gezondheidsdiensten, bevestigt dat het dinsdag een dagvaarding heeft gekregen. Stichting ICAM heeft die aan meer dan dertig organisaties laten overhandigen vanwege een datadiefstal uit de GGD-systemen. De organisatie spant een rechtszaak aan zodat een rechter vaststelt wat er verkeerd is gegaan en een schadevergoeding toewijst. Het totale bedrag zou kunnen oplopen tot 3 miljard euro.
5 uur geledenZEIST/DEN HAAG (ANP) - De ziekenhuizen zullen eerst zelf op zoek moeten naar geld om de loonsverhoging te betalen die ze beloofd hebben bij de cao-onderhandelingen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noch de zorgverzekeraars zijn van plan om nu nog eens bij te springen. Ze hebben al geld gekregen voor loonsverhogingen, zegt het ministerie. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert had hen opnieuw om gevraagd hulp, nu ziekenhuismedewerkers een loonsverhoging van 15 procent over twee jaar krijgen.
6 uur geleden