Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD Zeeland heeft alle priklijnen klaar staan

GGD Zeeland heeft alle priklijnen klaar staan

GOES - De prikkers, de gastheren en -vrouwen en de mensen die zorgen dat alles goed wordt geadministreerd zijn klaar voor. Vrijdag krijgen de eerste Zeeuwen een vaccinatie tegen het coronavirus toegediend in de Zeelandhallen in Goes. “Het begint betrekkelijk rustig, maar het zal steeds drukker worden”, zegt projectleider Jan Ducaat van GGD Zeeland. “We kunnen daar geleidelijk naartoe groeien.”

Een deel van de medewerkers in de Zeeuwse ziekenhuizen zijn vorige week al gevaccineerd. In de Zeelandhallen zijn medewerkers van verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en wmo-ondersteuning als eerste aan de beurt. Daarna komt de rest.

Teststraat

Er zijn vorige week twaalf zogenaamde priklijnen opgebouwd in de hal naast de hal waar de XL-coronateststraat van GGD Zeeland is. Voorlopig hebben de medewerkers genoeg aan twee van deze lijnen. “We groeien mee met het aantal beschikbare vaccins en de mensen die het krijgen toegediend”, zegt Jan Ducaat. “Omdat alles er nu al staat kunnen we eenvoudig uitbreiden.”

Parkeerterrein

Mensen die een uitnodiging krijgen, kunnen hun auto neerzetten op het parkeerterrein van de Zeelandhallen en lopen - in tegenstelling tot de mensen die zich moeten laten testen - naar de priklocatie. “Bij de deur word je ontvangen door een gastheer of - vrouw. Zij vragen of je alle benodigdheden bij hebt. Daarna ga je naar één van de lijnen, worden de documenten inhoudelijk beoordeeld en krijg je het vaccin toegediend. Vervolgens moet je een kwartiertje wachten, voordat je mag gaan.”

Testlocatie

De projectleider klinkt rustig, al heeft hij het, net als anderen in de zorg, de laatste maanden druk gehad. “Als GGD hebben we een opdracht gekregen en deze voeren we uit. Wij mengen ons verder niet in discussies. Dat maakt het overzichtelijk en eenvoudig. Drie weken geleden heb ik af en toe gedacht dat we te weinig tijd zouden hebben, maar het is goed gegaan. Doordat we hier de XL-testlocatie al hadden ingericht, waren de lijntjes kort, zowel met de Zeelandhallen als met leveranciers. Dat heeft goed gewerkt. We zijn er klaar voor.”

Volume

Ducaat denkt dat het een uitdaging wordt om voldoende mensen te vinden om de priklijnen te bemensen. “Zeker als het volume groeit. Gelukkig kunnen we daar geleidelijk naartoe groeien en krijgen we voldoende aanmeldingen van mensen die willen helpen. We zijn in Goes straks zeven dagen per week, twaalf uur per dag open.”

Twee locaties

Hij rekent uit dat er per priklijn in de Zeelandhallen ongeveer 150 mensen per dag kunnen worden gevaccineerd. “We hopen op meer locaties in Zeeland als de bevolking tussen achttien en zestig jaar aan de beurt is, naast de grote locatie in Goes en een wat kleinere in Terneuzen, die niet zeven dagen per week open is”, zegt de projectleider is om vervolgens te benadrukken dat het al bijzonder is dat Zeeland twee priklocaties heeft. Overal is dat er namelijk één per GGD-regio. “Mensen laten zich sneller vaccineren als ze dat wat dichterbij huis kunnen laten doen. Landelijk onderzoeken ze momenteel of meer plekken mogelijk is.”

Meer uit Reimerswaal

Lionsclub Kapelle-de Bevelanden doneert 2.500 euro aan Stichting Lentekind

KAPELLE - Lionsclub Kapelle-de Bevelanden heeft donderdag 11 april een donatie van 2.500 euro geschonken aan Stichting Lentekind. 

4 uur geleden
Treinreiziger aangehouden bij Kapelle

KAPELLE - Een treinreiziger (24) is woensdag aangehouden bij Kapelle.

21 uur geleden
Programma Koningsdag 2024 Kruiningen

KRUININGEN - Het Oranjecomité Kruiningen organiseert weer de jaarlijkse Koningsdagviering.

22 uur geleden
Nieuw brug verbindt wijken Hansweert

HANSWEERT - Wethouder Maarten Both van de gemeente Reimerswaal heeft donderdag op een soort waterfiets de brug aan de Sloestraat in Hansweert feestelijk in gebruik genomen.

1 dag geleden
Hulpdiensten oefenen ongeval bij sluizen Hansweert

HANSWEERT - Het sluizencomplex bij Hansweert was maandag het decor voor een grote, multidisciplinaire oefening van de hulpdiensten. De brandweer, ambulancedienst, politie en Rijkswaterstaat namen deel aan een complex scenario in een van de, op dit moment in onderhoud zijnde, sluiskolken.

1 dag geleden
PvdA Kapelle en D66 Kapelle roepen provincie op vaste buslijn Wemeldinge te behouden

WEMELDINGE - De provincie Zeeland heeft in haar vernieuwde aanbestedingsplan voor het busvervoer in Zeeland nog steeds de huidige lijn door Wemeldinge geschrapt. Daartegen komen PvdA Kapelle en D66 Kapelle in opstand.

2 dagen geleden
Feestelijk diner voor klanten Voedselbank dankzij rotary

GOES - Bij de Goederenloods Goes genoten 100 klanten van Voedselbank de Bevelanden, 70 volwassenen en 30 kinderen, donderdag van een feestelijk diner. Rotary clubs Goes de Bevelanden en Goes-Reimerswaal organiseerden dit diner in samenwerking met de Voedselbank. 

2 dagen geleden