Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD: Vrijwillige hotel-isolatie kan gedwongen isolatie worden

GGD: Vrijwillige hotel-isolatie kan gedwongen isolatie worden

DEN HAAG (ANP) - Reizigers die de afgelopen dagen terugkeerden uit Zuid-Afrika, positief zijn getest op corona en in een isolatie-hotel zijn ondergebracht, zitten daar verplicht. Het hotel in de regio Kennemerland wordt ook bewaakt. "De isolatie werkt op vrijwillige basis", aldus een woordvoerder van de GGD Kennemerland zondag. "Maar wanneer dat niet houdbaar blijft, kan besloten worden over te gaan op gedwongen isolatie."

Dat is volgens hem mogelijk op basis van de Wet politiegegevens (WPG). "Hierover moet de voorzitter van de veiligheidsregio dan een besluit nemen." Voor het verdere verloop van de isolatie maakt het volgens de woordvoerder niet uit of de passagiers de nieuwe, besmettelijkere Omikron-variant hebben opgelopen. Momenteel is niet bekend hoeveel reizigers dat zijn.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei zondagmiddag op een ingelast persmoment dat "een flink deel" van de besmette passagiers nog in het hotel verblijft. Iemand kan alleen naar huis om daar verder in isolatie te blijven als er sprake is van "beschermd vervoer".

Zorgen

Inmiddels staan de zuidelijk Afrikaanse landen waarvoor het vliegverbod geldt ook op de lijst met zogeheten landen die een "zeer hoog risico" vormen. Nederlanders en EU-burgers mogen nog wel heen en weer reizen, maar zij moeten een dubbele testuitslag hebben en bij aankomst in quarantaine gaan. Iedereen die in quarantaine moet, wordt gebeld om te controleren of de isolatie ook wordt nageleefd, aldus De Jonge. Ook vraagt hij gemeenten om aan de deur te controleren. Eerder werd een quarantaineplicht alleen steekproefsgewijs gecontroleerd. Wie zich niet aan de plicht houdt, riskeert 339 euro boete.

Volgens De Jonge is het "zeker niet ondenkbaar" dat er inmiddels al meer mensen in Nederland besmet zijn met de Omikron-variant. Omdat deze mutatie besmettelijker is dan de eerdere deltavariant, maakt De Jonge zich dan ook zorgen. "Maar hoeveel zorgen we ons moeten maken, moet de komende weken blijken", aldus de minister. Zo is nu nog niet bekend hoe de variant reageert op vaccins en of besmette personen er zieker van worden. Strengere coronamaatregelen zijn volgens De Jonge dan ook nog niet uit te sluiten. Hij heeft het RIVM gevraagd advies te geven welke regels er voor reizigers moeten gelden.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Geel Hesje 1 maand geleden
Goed nieuws mensen! Volgens de arts die deze variant in ZA ontdekte is dit een mildere versie dan de D variant. Je raakt je reuk en geur niet kwijt hebt geen extra zuurstof nodig en verder alleen wat hoofdpijn en wat lichte koorts. Dus corona gaat zich wellicht afbouwen naar een normaal griepje. Dat gaan ze in Den Haag niet leuk vinden want dan is er geen draagvlak meer voor dingen als de appartheids ausweis en verdere ingrijpende maatregelen. Het filmpje waarin deze arts dat zeg staat op het nos corona live blog. https://nos.nl/liveblog/2407351-omikronontdekker-ziet-geen-ernstig-zieke-patienten-zwitsers-stemmen-voor-coronapas
ZHB 1 maand geleden
Het wordt met de dag krankzinniger
Deurtie Herrie 1 maand geleden
https://aangiftewillemengel.nl/
Johan__ 1 maand geleden
Welke wet bepaald dat ?

Meer uit Binnenland

Queen wil schilderijen Cuyp bijtijds terug wegens jubileum

DORDRECHT (ANP) - Het Dordrechts Museum kan de tot de lockdown goedbezochte expositie In het licht van Cuyp met twee maanden verlengen, ondanks de vele bruiklenen. De meeste mochten langer blijven van de eigenaren. Slechts vijf moesten er terug, al kunnen ze wel worden vervangen door andere topstukken. De Britse koningin Elizabeth leende twee schilderijen van de hand van Aelbert Cuyp (1620-1691), maar wil ze wel bijtijds terug, volgens het museum wegens haar regeerjubileum. Dan moet Buckingham Palace tiptop in orde zijn.

5 minuten geleden
Mensen regelen hun medische zaken steeds vaker online

DEN HAAG (ANP) - Mensen gaan steeds vaker het internet op om hun medische zaken te regelen. Ze plannen online bijvoorbeeld een afspraak met hun huisarts in, lezen er hun medische dossier of halen een herhaalrecept.

9 minuten geleden
Ruim 43 miljoen boeken verkocht; online in lift, krimp bij papier

AMSTERDAM (ANP) - In 2021 zijn in ons land meer dan 43 miljoen boeken verkocht (alle talen samen, zowel fysiek als in e-vorm). Er ging voor een totaalbedrag van 647 miljoen euro van de hand. Dat becijferde de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). In 2020 werden er 41 miljoen boeken verkocht voor 597 miljoen.

11 minuten geleden
Advies: stel kwaliteit leven burger centraal in visie op corona

DEN HAAG (ANP) - Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) hebben het kabinet donderdag opgeroepen om snel te komen met een langetermijnvisie voor corona. Hierin zou de kwaliteit van het leven van burgers centraal moeten komen te staan.

13 minuten geleden
Sanne Wallis de Vries: fijne kennismaking met staatssecretaris

AMSTERDAM (ANP) - Het gesprek dat staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) woensdagavond heeft gehad met onder anderen cabaretiers Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge is eerstgenoemde goed bevallen. "Het was een fijne kennismaking", vertelt Wallis de Vries na afloop aan het ANP.

2 uur geleden
Kabinet met nachthoreca in gesprek over 1G

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in overleg met de nachthoreca om te kijken of ze geholpen zouden zijn met 1G-beleid. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers toegezegd tijdens het coronadebat. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken had gevraagd of de sector misschien weer zou kunnen heropenen als alle bezoekers zich laten testen voordat ze naar binnen gaan, al vindt ze de oplossing "niet ideaal".

4 uur geleden
Mona Keijzer in maart lijstduwer bij CDA Edam-Volendam

EDAM-VOLENDAM (ANP) - Mona Keijzer is bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart lijstduwer van het CDA in de gemeente Edam-Volendam. De voormalig staatssecretaris en voormalig Tweede Kamerlid voor dezelfde partij staat op nummer 19 op de kandidatenlijst.

6 uur geleden