Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD: ‘Mentale gezondheid Zeeuwse jongeren vraagt aandacht’

GGD: ‘Mentale gezondheid Zeeuwse jongeren vraagt aandacht’

De Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 geeft aan dat Zeeuwse leerlingen van het reguliere voortgezet onderwijs afgelopen najaar minder lekker in hun vel zaten. Dat brengt GGD Zeeland dinsdag naar buiten.

“Ruim 4900 Zeeuwse leerlingen, tweede- en vierdeklassers, deden mee aan het onderzoek, en landelijk zo’n 167.000 leerlingen”, aldus GGD Zeeland in een persbericht. De Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 is afgelopen najaar uitgevoerd. “De resultaten geven aanleiding tot aandacht voor mentale gezondheid en passende ondersteuning.”

Veerkracht

In vergelijking met de meting in 2019 zaten jongeren volgens de GGD afgelopen najaar minder lekker in hun vel. “In 2019 gaf 83 procent van de Zeeuwse leerlingen aan (zeer) gelukkig te zijn. Afgelopen najaar was dit percentage gedaald naar 77 procent. Daarnaast voelde bijna vier op de tien jongeren (39 procent) zich in het jaar voorafgaand aan het invullen van de vragenlijst soms tot altijd eenzaam, is 28 procent van de Zeeuwse jongeren psychisch ongezond en heeft 22 procent van de tweede- en vierdeklassers een aantal keer of vaak suïcidegedachten gehad.” In vergelijking met de rest van Nederland scoren Zeeuwse jongeren vergelijkbaar op het mentaal welbevinden.

Gebeurtenissen tijdens de coronaperiode, zoals quarantaine, coronabesmetting en ziekte of overlijden van een naaste, kunnen grote impact hebben op het welzijn van jongeren. “Van de Zeeuwse leerlingen maakte 71 procent tijdens de coronaperiode minstens één van deze gebeurtenissen mee. Achttien procent gaf aan hier nog last van te hebben. Hoewel voor het merendeel van de leerlingen de impact van de gebeurtenissen tijdens de coronaperiode beperkt lijkt te zijn, heeft een klein deel van de leerlingen (7 procent) een verhoogde kans op ernstige psychosociale klachten.” Dit is voor Zeeuwse leerlingen niet anders dan landelijk, aldus GGD Zeeland. “Dat blijkt uit de resultaten van de vragen die de posttraumatische stressklachten meet. Leerlingen met ernstige psychosociale klachten vormen een kwetsbare groep.”

Om de veerkracht, het vermogen om te herstellen van een ingrijpende ervaring zoals de coronaperiode, te meten is onder andere gevraagd of jongeren na een moeilijke periode snel herstellen. “Voor twee derde van hen geldt dit. Tot slot geeft iets meer dan de helft van de Zeeuwse leerlingen aan dat zij veel vertrouwen hebben in hun toekomst.”

Meer uit Beveland

Duitse vrouw (22) verdacht van veroorzaken zwaar ongeluk en rijden onder invloed

KAMPERLAND - Een 22-jarige Duitse vrouw is aangehouden voor het ernstige verkeersongeval zondag op de Oost-Westweg tussen Vrouwenpolder en Kamperland. 

18 uur geleden
Colinda werkt op de dagbesteding: 'Eruit halen wat erin zit bij de cliënt, dat is mijn doel'

GOES - Met een lunchroom, atelier en winkeltje is De Hippe Zeeuw in Goes een veelzijdige dagbestedingslocatie. De cliënten kunnen met allerlei verschillende werkzaamheden ontdekken waar hun passie ligt. Dat is voor Colinda van Meerkerk-de Kok misschien wel het mooiste aspect van haar baan als medewerker dagbesteding. “Cliënten laten doen waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden, dat vind ik heel belangrijk. Soms weten cliënten niet waar hun hart ligt en probeer je daar achter te komen. Als je dan iemands ogen ziet oplichten… dat is de reden waarom ik de zorg in ben gegaan.”

19 uur geleden
Goese korfbalvereniging Togo viert 90-jarig jubileum

GOES - De Goese korfbalvereniging Togo viert zaterdag 30 september haar 90-jarig jubileum.

19 uur geleden
Meerdere gewonden bij een aanrijding tussen Kamperland en Vrouwenpolder

KAMPERLAND- Bij een ongeluk op de Oost-Westweg (N57) tussen Kamperland en Vrouwenpolder zijn vanmiddag zeker vier personen gewond geraakt. Meerdere hulpdiensten, waaronder een rapid responder, gingen ter plaatse. De weg is momenteel afgesloten tussen Vrouwenpolder en De Banjaard. Het verkeer wordt via de parallelweg geleid. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend.

1 dag geleden
's-Heerenhoek maakt zich op voor dorpsfeest tijdens Cultuur uit de Zak

‘s-HEERENHOEK - De Borselse wethouder van kunst en cultuur, Marga van de Plasse, opent Cultuur in de Zak zaterdag 30 september om 10.00 uur in ‘s-Heerenhoek. Hier komt de op handen zijnde sluiting van de Sint-Willibrorduskerk terug in het programma. Zo is er de expositie ‘Geloof in de toekomst’, waarvoor kinderen uit het dorp creatief bezig zijn.

1 dag geleden
Rubriek Goes Gezien: Gewonemensenstandbeelden

Er staan in Nederland heel wat standbeelden van bekende mensen die niet meer onder ons zijn. Twee vragen vóór u verder leest: wilt u even bedenken wat de top 4 is? En hoeveel beroemdemensenstandbeelden staan er in Goes?

2 dagen geleden
Ook Ellewoutsdijk doet mee aan Cultuur in de Zak

ELLEWOUTSDIJK - Cultuur in de Zak staat zaterdag 30 september voor een dag vol muziek, koorzang, dans, exposities, workshops, demonstraties, circustheater, familietheater, kinderactiviteiten en fiets- en wandeltochten. Het festival wordt georganiseerd door de Culturele Raad Borsele in samenwerking met culturele organisaties, verenigingen, dorpsraden en vrijwilligers in Baarland, Ellewoutsdijk, ’s-Heer Abtskerke, ’s-Heerenhoek, Heinkenszand, Kwadendamme, Lewedorp, Oudelande en Ovezande.

3 dagen geleden