Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD krijgt minder hulp van militairen in test- en prikstraten

GGD krijgt minder hulp van militairen in test- en prikstraten

DEN HAAG (ANP) - Defensie heeft het aantal militairen dat de GGD'en kan helpen bij de coronabestrijding teruggebracht van 1600 naar 750, aldus een woordvoerder. De militairen hebben hun "reguliere taken" weer opgepakt.

Het aandeel militairen dat helpt bij het testen op corona is wel opgelopen. Momenteel helpen 225 van de militairen die beschikbaar zijn voor hulp aan de GGD'en in de teststraten. Vorige week ging het nog om 160 militairen. Nog 60 militairen helpen bij het vaccineren tegen corona, evenveel als vorige week. Het precieze aantal militairen dat helpt bij testen en vaccineren kan per dag verschillen en is volgens de woordvoerder lastig te voorspellen.

Wel duidelijk is volgens hem dat de GGD'en steeds minder hulp vragen van Defensie. Dat is ook de reden dat het aantal militairen dat stand-by staat voor hulp bij de coronabestrijding is teruggebracht.

Heel erg druk

Het is momenteel heel erg druk in de GGD-teststraten. Maandag werd bekend dat de laboratoria die coronatests analyseren en de uitslag bepalen hun maximale capaciteit hebben bereikt. Dat wil zeggen dat het niet mogelijk is om nog meer mensen te testen dan nu al gebeurt. Ook bij de callcenters van de GGD is het druk. Het aantal medewerkers bij de callcenters wordt uitgebreid.

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland laat weten dat de gezondheidsdiensten nu vooral "niet-militair personeel" inzetten dat wordt ingehuurd via uitzendbureaus. "Daarnaast werken GGD’ers die in vaste dienst zijn mee met het testen", aldus een woordvoerder. "Ook beschikken de GGD’en over een landelijke pool van oproepkrachten die op afroep worden ingezet voor het afnemen van testen."

Of dat betekent dat de GGD'en over voldoende personeel beschikken om de testoperatie aan te kunnen en daarom geen militairen meer nodig hebben, wil de woordvoerder niet bevestigen. Wel laat hij weten dat de testlimiet bij de GGD'en momenteel wordt veroorzaakt doordat de laboratoria hun maximale capaciteit hebben bereikt. "Dat heeft niets te maken met het beschikbare personeel in de teststraten."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Huisartsen willen geen coronaprikken meer geven

UTRECHT (ANP) - Als het kabinet over een tijdje besluit tot een nieuwe ronde vaccinaties tegen het coronavirus doen huisartsen daar niet aan mee. Dat hebben de leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) samen besloten.

1 dag geleden
Apenpokken bij meer dan 240 mensen buiten Afrika

SOLNA (ANP) - Sinds het eerste geval van apenpokken begin deze maand in het Verenigd Koninkrijk werd ontdekt zijn er nu wereldwijd in landen buiten Afrika minstens 243 infecties vastgesteld. In het Verenigd Koninkrijk zijn het er inmiddels 78.

1 dag geleden
Griepepidemie is voorbij, concludeert RIVM

BILTHOVEN (ANP) - De griepepidemie is achter de rug. Steeds minder mensen hebben de ziekte onder de leden, concluderen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Erasmus MC en het Nivel.

1 dag geleden
Aantal gevallen van apenpokken opgelopen naar twaalf

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is inmiddels bij twaalf mensen in Nederland vastgesteld. Dat is een verdubbeling ten opzichte van maandag, toen de teller bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op zes bevestigde besmettingen stond. Het instituut bevestigde afgelopen vrijdag het eerste geval in Nederland.

1 dag geleden
Minder dan 7500 positieve coronatests afgelopen week

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests is de afgelopen week opnieuw gedaald. In de afgelopen week zijn 7456 positieve tests bevestigd en geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zeven dagen eerder kwam het weektotaal uit op 8372 positieve tests. De week daarvoor waren het er ruim 10.000.

2 dagen geleden
Lagere vaccinatiegraad tegen corona door nieuwe berekening

BILTHOVEN (ANP) - Het percentage mensen dat zich in Nederland heeft laten vaccineren tegen het coronavirus is iets lager dan gedacht. De vaccinatiegraad is dinsdag opnieuw berekend op basis van nieuwe gegevens. Zo tellen gevaccineerde mensen die zijn overleden of geëmigreerd niet meer mee in de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut noemt dat een "optimalisatieslag".

2 dagen geleden
Akkoord over verstrekken goedkopere medicijnen aan patiënten

DEN HAAG (ANP) - De kans wordt groter dat patiënten straks een ander medicijn van de apotheek meekrijgen dat dezelfde werking heeft voor hun kwaal, maar goedkoper is. Over het wisselen van geneesmiddelen zijn nieuwe afspraken gemaakt tussen tal van betrokken partijen in de zorgsector, meldt zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder waren gesprekken over zo'n regeling mislukt.

2 dagen geleden