Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD krijgt minder hulp van militairen in test- en prikstraten

GGD krijgt minder hulp van militairen in test- en prikstraten

DEN HAAG (ANP) - Defensie heeft het aantal militairen dat de GGD'en kan helpen bij de coronabestrijding teruggebracht van 1600 naar 750, aldus een woordvoerder. De militairen hebben hun "reguliere taken" weer opgepakt.

Het aandeel militairen dat helpt bij het testen op corona is wel opgelopen. Momenteel helpen 225 van de militairen die beschikbaar zijn voor hulp aan de GGD'en in de teststraten. Vorige week ging het nog om 160 militairen. Nog 60 militairen helpen bij het vaccineren tegen corona, evenveel als vorige week. Het precieze aantal militairen dat helpt bij testen en vaccineren kan per dag verschillen en is volgens de woordvoerder lastig te voorspellen.

Wel duidelijk is volgens hem dat de GGD'en steeds minder hulp vragen van Defensie. Dat is ook de reden dat het aantal militairen dat stand-by staat voor hulp bij de coronabestrijding is teruggebracht.

Heel erg druk

Het is momenteel heel erg druk in de GGD-teststraten. Maandag werd bekend dat de laboratoria die coronatests analyseren en de uitslag bepalen hun maximale capaciteit hebben bereikt. Dat wil zeggen dat het niet mogelijk is om nog meer mensen te testen dan nu al gebeurt. Ook bij de callcenters van de GGD is het druk. Het aantal medewerkers bij de callcenters wordt uitgebreid.

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland laat weten dat de gezondheidsdiensten nu vooral "niet-militair personeel" inzetten dat wordt ingehuurd via uitzendbureaus. "Daarnaast werken GGD’ers die in vaste dienst zijn mee met het testen", aldus een woordvoerder. "Ook beschikken de GGD’en over een landelijke pool van oproepkrachten die op afroep worden ingezet voor het afnemen van testen."

Of dat betekent dat de GGD'en over voldoende personeel beschikken om de testoperatie aan te kunnen en daarom geen militairen meer nodig hebben, wil de woordvoerder niet bevestigen. Wel laat hij weten dat de testlimiet bij de GGD'en momenteel wordt veroorzaakt doordat de laboratoria hun maximale capaciteit hebben bereikt. "Dat heeft niets te maken met het beschikbare personeel in de teststraten."

Meer uit Gezond

Veel kinderen hebben last van krentenbaard

UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.

1 dag geleden
Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden

ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.

3 dagen geleden
Huisartsentekort leidt tot stress en ongecontroleerde zelfhulp

DEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.

4 dagen geleden
Aantal gokkers neemt toe, vooral onder minderjarigen online

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.

1 week geleden
Zorgakkoord rond: vaccinatie gordelroos en screening borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.

1 week geleden
Onderzoek: vaker longontsteking bij omwonenden geitenhouderijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".

1 week geleden
Verwijzing naar ggz loopt bij veel huisartsen vast

UTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.

1 week geleden