Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD: komende week 1 miljoen prikken en streven is 1,5 miljoen

GGD: komende week 1 miljoen prikken en streven is 1,5 miljoen

UTRECHT (ANP) - De GGD'en willen komende week zo'n 1 miljoen mensen vaccineren tegen het coronavirus. Alles wordt ingezet op de boostercampagne, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "We groeien daarna door naar 1,5 miljoen prikken per week".

Ongeveer 280.000 mensen boven de 60 jaar hebben een prikafspraak gemaakt in het nieuwe jaar. De GGD wil zoveel mogelijk afspraken verzetten om deze groep mensen nog vóór de jaarwisseling te boosteren. Komende week sturen de GGD’en een sms met instructies naar de mensen waarvoor plek vrijkomt. Het zal mogelijk niet voor alle mensen lukken de afspraak te verzetten.

De GGD'en willen volgens de woordvoerder aan alle kanten, op zowel lokaal en regionaal niveau, uitbreiden om zoveel mogelijk vaccins te zetten. "Iedere dag komen er extra prikkers bij en locaties bij", zegt de woordvoerder van de koepelorganisatie. Ook de openingstijden worden verruimd.

Observatietijd

De woordvoerder van de GGD-organisaties kan nog niet ingaan op het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om te onderzoeken of het kwartiertje wachttijd na de boosterprik kan verdwijnen. Deze 'observatietijd' is bedoeld om te zien of mensen allergisch reageren op de prik. Het schrappen ervan kan mogelijk de doorstroming in de vaccinatiestraten bevorderen. "De wachttijd na het krijgen van een vaccin is een medisch onderdeel van het vaccinatiebeleid. Dat is aan RIVM, de GGD zorgt voor de uitvoering ervan. We zullen wachten op verdere besluitvorming. We horen de signalen, maar het is aan het RIVM om dit in te passen", aldus de zegsman van GGD GHOR Nederland.

In de wachtruimten van de diverse vaccinatiestraten houden vooral EHBO'ers toezicht. Het Rode Kruis zet nu ongeveer 1700 mensen in voor de GGD. Een woordvoerster van het Rode Kruis zegt dat er nog zo’n vierhonderd in de sollicitatieprocedure zitten. Het Rode Kruis deed vrijdag een oproep aan bedrijfshulpverleners (bhv’ers) om te helpen bij het houden van toezicht op mensen die net hun inenting hebben gehad.

Meer uit Binnenland

Peiling: drie op de tien hebben airco, de rest vaak bewust niet

UTRECHT (ANP) - Ongeveer drie op de tien Nederlanders hebben tegenwoordig een airco in huis volgens een peiling die Milieu Centraal heeft laten houden onder ruim duizend mensen. Mensen die geen airco hebben, zijn vaak juist kritisch over de apparaten. Van die groep vindt de meerderheid bijvoorbeeld dat een airco te duur is, iets meer dan de helft vindt het "energieverspilling".

12 minuten geleden
Gratis zonnebrandcrème bij stranden en recreatiegebieden

DEN HAAG (ANP) - Diverse gemeenten hebben ook dit jaar palen met gratis zonnebrandcrème geplaatst bij stranden en recreatieplekken om hun inwoners te beschermen tegen verbranding door de zon. Dit weekend kunnen de temperaturen met name in het zuidoosten van het land oplopen tot zo'n 29 graden. Ook de zonkracht kan de komende dagen en het weekend hoog uitvallen.

30 minuten geleden
Brandweer start verkenningsvluchten tegen natuurbranden Veluwe

APELDOORN (ANP) - De brandweer is woensdag begonnen met regelmatige verkenningsvluchten boven de Veluwe, om eventuele beginnende natuurbranden daar snel te ontdekken. Dat is nodig omdat het al langere tijd droog is in de natuur, aldus de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Deze veiligheidsregio is in Nederland de specialist op het gebied van natuurbranden en de bestrijding daarvan.

46 minuten geleden
Reddingsbrigade raadt zwemmen af vanwege lage watertemperatuur

IJMUIDEN (ANP) - Hoewel het komend weekend tropisch warm kan worden, is de temperatuur van het water nog erg laag. Reddingsbrigade Nederland raadt daarom af om langere tijd te gaan zwemmen. "Pootje baden en een korte plons is geen probleem, maar om echt te gaan zwemmen is het water nog te koud", zegt een woordvoerder.

53 minuten geleden
Duizenden werknemers met beperking protesteren voor hoger loon

UTRECHT (ANP) - Duizenden werknemers met een beperking hebben woensdag in Utrecht geprotesteerd voor een hoger loon en een hogere reiskostenvergoeding. Volgens de vakbond CNV waren er meer dan 8000 mensen op de manifestatie afgekomen, zo’n 10 procent van de mensen die werkzaam zijn in de sector.

2 uur geleden
Warmte houdt aan na tropisch weekend, kans op regionale hittegolf

HOUTEN (ANP) - Dit weekend kan de temperatuur stijgen naar een tropische 30 of regionaal 31 graden. Ook de nachten worden warm en Weeronline spreekt zeker in stedelijke gebieden van "echte plaknachten". Na het weekend blijft het warm en is er kans op een regionale hittegolf.

3 uur geleden
Evenementen voorbereid op verwachte hitte

HILVARENBEEK (ANP) - Verschillende festivals hebben voorbereidingen getroffen voor het geval het komend weekend inderdaad erg warm wordt. In meerdere regio's kunnen tropische temperaturen worden bereikt. Op festival Best Kept Secret kan de temperatuur zaterdag stijgen tot liefst 31 graden, meldde Weeronline eerder.

3 uur geleden