Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD: breng oude barometers en thermometers naar milieustraat

GGD: breng oude barometers en thermometers naar milieustraat

UTRECHT (ANP) - Kwik mag allang niet meer worden verwerkt in artikelen voor consumenten, maar toch zijn er uit vroeger tijden nog veel barometers en thermometers met het gevaarlijke, zilverachtige spul in omloop. De GGD is ongerust. De dienst ziet wel honderd ongelukken per jaar waarbij kwik vrijkomt, met name doordat iemand zo'n voorwerp laat vallen, maar "dat aantal is waarschijnlijk het topje van de ijsberg". Niet iedereen meldt het en het komt ook voor dat meters (ongemerkt) lekken door slijtage.

De dampen zijn gevaarlijk voor hersenen en zenuwstelsel, zeker van (ongeboren) kinderen. Het is het beste om de voorwerpen met kwik naar de milieustraat te brengen, want daar horen ze tegenwoordig thuis, aldus de GGD.

Kwik kruipt, zich opdelend in talloze kleine bolletjes, ook overal in en onder, waardoor je vaak een gespecialiseerd bedrijf moet inhuren om het te verwijderen. De GGD weet van gevallen waar vloerbedekking of laminaat moest sneuvelen en waar zelfs de hele vloer moest worden gelicht. Dergelijke operaties zijn weleens opgelopen tot 10.000 euro en dat terwijl de verzekering niet altijd over de brug komt.

Kwikvergiftiging

Soms zijn barometers mooi uitgevoerd en hangen ze ook daarom nog aan de muur, eventueel inmiddels bij erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar. Dat mag ook nog steeds, maar "een ongeluk zit in een klein hoekje. Een thermometer die op de grond valt of een barometer die per ongeluk van de muur wordt gestoten … . De kans lijkt misschien klein, maar in de praktijk gebeurt het toch", aldus de GGD. De dienst griezelt al bij de gedachte dat mensen soms denken dat ze de rommel gewoon kunnen opzuigen of op een andere al te huiselijke manier kunnen verwijderen.

"Vooral in een barometer zit veel kwik en het is ontzettend moeilijk om dat weer op te ruimen. Als kwikdruppels achterblijven, bijvoorbeeld achter een plint of in een kier van de vloer, verdampen ze langzaam tot kwikdamp. De bewoners ademen dat in en lopen daardoor kans op een kwikvergiftiging."

Uit de handel

Thermometers met kwik mogen niet meer worden geproduceerd sinds 2003, barometers niet meer sinds 2006.

Meer uit Gezond

Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

17 uur geleden
NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

18 uur geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

2 dagen geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

3 dagen geleden
Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

3 dagen geleden
Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

3 dagen geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

4 dagen geleden