Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD: breng oude barometers en thermometers naar milieustraat

GGD: breng oude barometers en thermometers naar milieustraat

UTRECHT (ANP) - Kwik mag allang niet meer worden verwerkt in artikelen voor consumenten, maar toch zijn er uit vroeger tijden nog veel barometers en thermometers met het gevaarlijke, zilverachtige spul in omloop. De GGD is ongerust. De dienst ziet wel honderd ongelukken per jaar waarbij kwik vrijkomt, met name doordat iemand zo'n voorwerp laat vallen, maar "dat aantal is waarschijnlijk het topje van de ijsberg". Niet iedereen meldt het en het komt ook voor dat meters (ongemerkt) lekken door slijtage.

De dampen zijn gevaarlijk voor hersenen en zenuwstelsel, zeker van (ongeboren) kinderen. Het is het beste om de voorwerpen met kwik naar de milieustraat te brengen, want daar horen ze tegenwoordig thuis, aldus de GGD.

Kwik kruipt, zich opdelend in talloze kleine bolletjes, ook overal in en onder, waardoor je vaak een gespecialiseerd bedrijf moet inhuren om het te verwijderen. De GGD weet van gevallen waar vloerbedekking of laminaat moest sneuvelen en waar zelfs de hele vloer moest worden gelicht. Dergelijke operaties zijn weleens opgelopen tot 10.000 euro en dat terwijl de verzekering niet altijd over de brug komt.

Kwikvergiftiging

Soms zijn barometers mooi uitgevoerd en hangen ze ook daarom nog aan de muur, eventueel inmiddels bij erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar. Dat mag ook nog steeds, maar "een ongeluk zit in een klein hoekje. Een thermometer die op de grond valt of een barometer die per ongeluk van de muur wordt gestoten … . De kans lijkt misschien klein, maar in de praktijk gebeurt het toch", aldus de GGD. De dienst griezelt al bij de gedachte dat mensen soms denken dat ze de rommel gewoon kunnen opzuigen of op een andere al te huiselijke manier kunnen verwijderen.

"Vooral in een barometer zit veel kwik en het is ontzettend moeilijk om dat weer op te ruimen. Als kwikdruppels achterblijven, bijvoorbeeld achter een plint of in een kier van de vloer, verdampen ze langzaam tot kwikdamp. De bewoners ademen dat in en lopen daardoor kans op een kwikvergiftiging."

Uit de handel

Thermometers met kwik mogen niet meer worden geproduceerd sinds 2003, barometers niet meer sinds 2006.

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

2 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

2 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

2 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

2 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

3 dagen geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

3 dagen geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

4 dagen geleden